BP, Suncor Energy invocă forța majoră pentru livrările de petrol canadian din cauza incendiului din provincia Alberta

BP, Suncor Energy invocă forța majoră pentru livrările de petrol canadian din cauza incendiului din provincia Alberta

Foto: Reuters

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 mai 2016

Trei companii petroliere, printre care BP și Suncor Energy, cel mai mare producător pe piața de profil din Canada, și-au avertizat clienții că ar putea să nu își îndeplinească obligațiile contractuale pe termen scurt în privința livrărilor de petrol canadian, în condițiile în care incendiul de pădure din provincia Alberta a dus la înjumătățirea producției în perimetrele cu nisipuri petrolifere din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Gigantul britanic BP, Suncor și procesatorul american Phillips 66 au trimis clienților și furnizorilor de servicii notificări de forță majoră, prin care îi informează că livrările de petrol canadian ar putea înregistra întârzieri pe parcursul lunii mai, scrie Reuters.

Canada este principalul furnizor de petrol al SUA, cu exporturi de aproximativ 3,5 milioane barili/zi.

Cioloș avertizează Canada, dar și CE: România va folosi toate instrumentele pentru ridicarea vizelor turistice CITEȘTE ȘI Cioloș avertizează Canada, dar și CE: România va folosi toate instrumentele pentru ridicarea vizelor turistice

Autoritățile canadiene au declarat joi stare de urgență în provincia Alberta din cauza incendiului izbucnit duminică, care a dus la evacuarea celor 88.000 de locuitori din orașul Fort McMurray, din centrul provinciei, și la reducerea producției de petrol cu circa 1 milion de barili/zi, aproape jumătate din cantitatea zilnică extrasă din câmpurile petrolifere nisipoase.

Cel puțin 10 operatori ai exploatațiilor petrolifere din regiune și-au redus producția, măsură care a determinat creșterea cotațiilor pentru petrolul canadian la maximele ultimelor luni. Și prețurile pentru Brent și WTI, cele două categorii de petrol de referință pe piețele globale, au avansat în ultimele zile.

Vineri, cotațiile petrolului au crescut cu 0,8%, la 45,37 dolari/baril pentru Brent și la 44,66 dolari/baril pentru WTI. În pofida avansului, Brentul a încheiat săptămâna cu un declin de 4,2%, în timp ce petrolul WTI s-a ieftinit cu 2,7%, în condițiile în care analiștii anticipează o încetinire a scăderii producției în SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
bp
suncor energy
forta majora
petrol
productie
canada
incendiu