Surprizele din bilanțul ELCEN: 62% din profit nu provine din vânzarea de energie, statul i-a plătit 2 rate la bănci în 2015

Surprizele din bilanțul ELCEN: 62% din profit nu provine din vânzarea de energie, statul i-a plătit 2 rate la bănci în 2015
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 mai 2016

Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, a raportat pe anul trecut un profit net de 107,5 milioane lei, în scădere cu 20% față de 2014, în condițiile în care are de recuperat de la RADET creanțe de peste 3,2 miliarde lei. ELCEN datorează la rândul său furnizorilor aproape 722 milioane lei, ANAF i-a pus sechestru pe bunuri de peste 1 miliard de lei pentru datorii la bugetul de stat, iar Ministerul Finanțelor Publice i-a plătit în 2015 rate de peste 42 milioane lei la un credit bancar contractat cu garanția statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ELCEN a obținut anul trecut un profit din exploatare de 156,7 milioane lei, cu 19% mai mic față de cel înregistrat în 2014. Însă aproape 62% din acest rezultat provine din alte activități decât cea de bază a companiei, care este vânzarea de energie termică și electrică. Astfel, din "produse auxiliare și alte activități", ELCEN a înregistrat un profit din exploatare de 96,9 milioane lei, în timp ce livrările de energie termică și electrică i-au adus, cumulat, un profit de 59,8 milioane lei. 

Potrivit raportului administratorilor ELCEN pe 2015, aceste "produse auxiliare și alte activități" din care s-au realizat venituri sunt vânzarea de apă de adaos și condens, de mărfuri și imobilizări, chirii, penalități, certificate de emisii de gaze cu efect de seră și transportul de energie electrică.

Un fost asociat al lui Soros critică dur banca centrală a SUA: Determină comportament nesăbuit în piețe, încercând să prevină prăbușirea bursei CITEȘTE ȘI Un fost asociat al lui Soros critică dur banca centrală a SUA: Determină comportament nesăbuit în piețe, încercând să prevină prăbușirea bursei

Sursa citată arată că penalitățile s-au dovedit a fi cea mai profitabilă "activitate". Astfel, ELCEN a încasat anul trecut penalități pentru întârzieri la plată de 287,3 milioane lei, în principal de la RADET, și a plătit, la rândul său, penalități de 54,6 milioane lei, de aici rezultând un plus de 232,7 milioane lei.

Vânzarea de apă de adaos i-a adus producătorului de energie un profit de 2,8 milioane lei, provenit din venituri de 44,16 milioane lei și costuri de 41,36 milioane lei. Apa de adaos este vândută către RADET, care o utilizează la acoperirea pierderilor din rețeaua centralizată de termoficare a Bucureștiului.

Din livrarea de energie termică, ELCEN a făcut anul trecut un profit de 31,39 milioane lei, ca urmare a unui preț mediu de vânzare reglementat de ANRE de 182,62 lei/gigacalorie, coroborat cu un cost unitar de producție de 175,84 lei/calorie, care a determinat un profit unitar din exploatare de 6,78 lei/gigacaloria vândută. În 2014, ELCEN a vândut energie termică în pierdere, consemnând o pagubă de peste 109,5 milioane lei, prețul de vânzare aprobat de ANRE neacoperind integral costurile de producție. 

La energie electrică, profitul înregistrat anul trecut a fost de 28,46 milioane lei, rezultat dintr-un preț mediu de vânzare, care include contravaloarea serviciilor de sistem și bonusul de cogenerare, de 321,05 lei/MWh, și un cost unitar de producție de 306,39 lei/MWh.   

BNR a menținut din nou dobânda-cheie la 1,75% și rezervele minime obligatorii CITEȘTE ȘI BNR a menținut din nou dobânda-cheie la 1,75% și rezervele minime obligatorii

Bilanțul ELCEN este marcat de valori foarte mari atât ale creanțelor restante de încasat, cât și ale datoriilor neplătite. Astfel, ELCEN are de încasat de la RADET 3,22 miliarde lei, din care 2,67 miliarde lei reprezintă energie termică livrată și neplătită, iar restul – dobânzi de întârziere. Pentru aceste datorii, ELCEN se judecă cu RADET în mai multe procese. În ianuarie anul acesta, Tribunalul București a obligat RADET la plata a aproape 1,5 miliarde lei din datoria istorică față de ELCEN.

"La data de 14.04.2016 s-a încasat suma de 329.708.856 lei, suma rămasă de executat fiind de 1.162.869.651 lei, aceasta micșorându-se zilnic cu încasările din contul escrow", se precizează în raportul ELCEN pe 2015.

La finalul anului trecut, ELCEN avea datorii totale de 2,018 miliarde lei, din care 923,8 milioane lei la bugetul de stat, 721,7 milioane lei la furnizori și 362,6 milioane lei la bănci, constând în credite pe termen lung.

La bugetul de stat, ELCEN datora accesorii la TVA și impozitul pe profit de 515,3 milioane lei (sumă din care 497,6 milioane lei au fost eșalonați la plată prin decizie a ANAF), impozit pe profit eșalonat de 284,7 milioane lei și 123,25 milioane lei la fondul de risc pentru credite contractate cu garanția statului, aproape 100 milioane lei din această sumă fiind eșalonată la plată, iar restul – achitat de companie anul acesta.

În aprilie anul trecut, ANAF a anunțat că început executarea silită a ELCEN pentru datoriile bugetare neplătite, inclusiv prin sechestrarea unor bunuri. În raportul companiei pe 2015 se precizează că, între timp, bunurile supuse sechestrului au fost reevaluate, rezultând o valoare totală a acestora de 1,15 miliarde lei, din care 766,5 milioane lei reprezintă active din cadrul CET Vest, iar restul – bunuri ale CET Sud, respectiv terenuri de 270,2 milioane lei, 2 cazane de abur de 44,11 milioane lei, 2 turbogeneratoare de 29,39 milioane lei, plus sala mașinilor și sala cazanelor, valorând cumulat 50,64 milioane lei.

Euro depășește 4,5 lei la cursul BNR, nou nivel maxim al ultimelor trei luni CITEȘTE ȘI Euro depășește 4,5 lei la cursul BNR, nou nivel maxim al ultimelor trei luni

Datoriile ELCEN către furnizori se ridicau, la finalul anului trecut, la peste 721,7 milioane lei, cele mai mari fiind cele către Romgaz – 389,3 milioane lei, Distrigaz Sud Rețele – 146 milioane lei, Transgaz – 78,9 milioane lei, Transelectrica – 76,79 milioane lei și OMV Petrom – 16,04 milioane lei.

La bănci, ELCEN datora, la finalul anului trecut, 362,6 milioane lei, din care 149,03 milioane lei dintr-un credit contractat de la Societe Generale, cu garanția statului, pentru extinderea CET Vest, 125 milioane lei dintr-un credit contractat de la Alpha Bank, 69,3 milioane lei din 2 credite contractate de la CEC și 19,2 milioane lei dintr-un credit de la Piraeus Bank. În ultimii ani, ELCEN a contractat credite în valoare totală de 550 milioane lei pentru achiziția combustibililor necesari funcționării centralelor sale, respectiv 300 milioane lei în total în 2011 și 2012 de la CEC Bank, 50 milioane lei în 2013 de la Piraeus Bank și 200 milioane lei în 2014 de la Alpha Bank.

"Menționăm că rata de credit Societe Generale pentru extinderea CET Vest cu unități moderne de cogenerare, cu scadența în 25.06.2015, în valoare de 21.397.768 lei, precum și diferența din cea scadentă în 28.12.2015, în valoare de 20.841.150 lei, au fost achitate, din lipsă de disponibilități, de către MFP", se precizează în raportul ELCEN.

Compania intenționează să mai contracteze încă un credit, de până la 400 milioane lei, pe 5 ani, cu perioadă de grație de un an, pentru achitarea unei părți din datoriile către furnizori și capital de lucru.

Retailerul online Elefant s-a extins în Republica Moldova CITEȘTE ȘI Retailerul online Elefant s-a extins în Republica Moldova

După cum a scris deja Profit.ro, citând un document guvernamental, ELCEN și-a depășit plafonul de plăți restante pe anul trecut de 3,5 ori, de la o țintă fixată prin buget de 142,67 milioane de lei la un volum raportat de arierate de 499,52 milioane de lei. Pentru acest an, compania a cerut să i se majoreze plafonul de 4,6 ori față de prevederile legale, de la 121,27 milioane de lei la 561,33 milioane de lei.

Ministerul Energiei, care controlează compania cu 97,5% din acțiuni, spune că de vină sunt încasările reduse de la RADET, care au dus la un deficit de cash-flow, obligând compania să se împrumute pentru a cumpăra combustibil și să constituie garanții imobiliare ipotecare în favoarea principalului furnizor de gaze, Romgaz.

Potrivit sursei citate, Consiliul de Administrație al ELCEN a transmis acționarului majoritar, Ministerul Energiei, un set de 4 măsuri asumate pentru reducerea volumului de plăți restanțe al societății, cu termene de implementare.

Astfel, ELCEN își propune poprirea tuturor conturilor bancare ale RADET, inclusiv a contului escrow, pentru executarea silită a Regiei, contractarea, până la finalul lunii mai, a unui credit de până la 400 milioane de lei pentru plata obligațiilor curente și restante față de furnizorii de gaze, negocierea, până la finalul lunii iunie, a unei convenții de eșalonare a datoriilor RADET, cu acordarea de garanții de către Primăria Capitalei, precum și încheierea, până la 30 iulie, a unei convenții de eșalonare la plată a datoriilor față de Romgaz, în baza fluxurilor de lichiditate generate de convenția cu RADET.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrocentrale bucuresti
elcen
radet
caldura
apa calda
agent termic
factura caldura
factura energie termica
pret gigacalorie
subventie gigacalorie
factura intretinere