Britanicii de la Vast Resources își vând din activele din Zimbabwe pentru a se concentra pe operațiunile din România

Britanicii de la Vast Resources își vând din activele din Zimbabwe pentru a se concentra pe operațiunile din România

Mina Mănăila/vastresourcesplc.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 ian 2017

Compania britanică Vast Resources, administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, și-a asigurat o finanțare externă de 8 milioane de dolari prin vânzarea unei participații de aproape 50% la minele de aur din Zimbabwe și contractarea unui împrumut, fondurile urmând să fie folosite pentru dezvoltarea operațiunilor din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acțiunile companiei s-au apreciat cu peste o treime la Londra în urma anunțului, avansul scăzând ulterior la circa 22%. 

Britanicii au semnat cu fondul african de investiții SSCG Africa Holdings (SSA) un acord pentru vânzarea a 49,99% din acțiunile deținute la două mine de aur din Zimbabwe, anume Pickstone-Peerless Gold Mine și Giant Gold Mine, pentru care va încasa 4 milioane de dolari. Compania britanică își va păstra controlul operațional asupra celor două mine. Totodată, SSA va acorda Vast Resources un împrumut pe patru ani în sumă de 4 milioane de dolari, la o dobândă de 12% pe an.

Britanicii care administrează mina de la Mănăila au obținut două noi licențe în zonă și poartă discuții cu potențiali investitori. Acțiunile companiei au urcat cu 44% CITEȘTE ȘI Britanicii care administrează mina de la Mănăila au obținut două noi licențe în zonă și poartă discuții cu potențiali investitori. Acțiunile companiei au urcat cu 44%

Fondurile vor fi folosite, în principal, pentru accelerarea programului de dezvoltare în România, potrivit unui comunicat al Vast Resources. Compania deține 50,1% din proiectul minier Mănăila, județul Suceava, și 80% din mina polimetalica de la Băița, județul Bihor, pentru care britanicii așteaptă obținerea licenței de exploatare de la ANRM.

“Tranzacția oferă Vast Resources puterea financiară de a redirecționa capital către segmentul despre care credem că va da cel mai mare randament pe termen lung și semnalează o nouă etapă de creștere, în condițiile în care sprijină accelerarea dezvoltării activelor din România și oferă companiei posibilitatea de a înregistra un flux de numerar pozitiv fără nevoia de a atrage fonduri suplimentare prin diluarea acțiunilor”, a declarat directorul general al Vast Resources, Roy Pitchford. 

Pitchford a adăugat că Vast Resources are potențialul de a deveni unul dintre cei mai mari producători de cupru și metale primare din Europa.

“Prioritatea pe termen scurt este să ne extindem și să ne dezvoltăm resursele din zona complexului Mănăila și să fondăm unul dintre cele mai mari proiecte din Europa pe segmentul mineritului de cupru“, a precizat șeful Vast Resources.

Anul trecut, Vast Resources a investit 5,5 milioane de dolari în România, în special în îmbunătățirea minei Mănăila, în mentenanța minei de la Băița Plai și în demararea procesului de ecologizare a iazurilor de decantare ale minei din județul Bihor.

În decembrie, compania  a anunțat că a obținut două noi licențe de prospectare în România, pentru perimetrele Piciorul Zimbrului și Măgura Neagra (județul Bistrița-Năsăud), situate la câteva zeci de kilometri de mina Mănăila. Vast Resources intenționează să exploreze cele două noi perimetre în vederea dezvoltării eventualelor depozite de cupru și aur din zonă într-o sursă de minereuri pentru un nou complex metalurgic.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
finantare
imprumut
zimbabwe
romania
investitii