ANRE investighează două companii energetice, ca urmare a scumpirii energiei electrice pe piața spot a OPCOM

ANRE investighează două companii energetice, ca urmare a scumpirii energiei electrice pe piața spot a OPCOM
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2017

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declanșat investigații la două companii din sectorul energiei electrice, în urma unei sesizări făcută de OPCOM, care a atenționat autoritatea privind practici de tranzacționare suspecte ce pot duce la posibile manipulări ale prețului, după ce pe bursa de energie s-au înregistrat prețuri record, a declarat luni, pentru News.ro, președintele ANRE, Niculae Havrileț.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„OPCOM a adus la cunoștința ANRE câteva practici de tranzacționare suspecte de natură a duce la posibile manipulări ale prețului sau cazuri de abuz de piață. Ca urmare, în cadrul ANRE s-au luat decizii privind începerea unor investigații în conformitate cu procedura REMIT (Registrul european al participanților la piață, n.r.) și a criteriilor ACER (Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.)”, a spus Havrileț.

O astfel de investigație ar putea dura peste o lună de zile.

Prețul energiei electrice a atins pe piața spot, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM, valoarea de 650 lei/MWh, de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

La rândul său, directorul de comunicare al ANRE, Marius Vladu, a declarat luni pentru News.ro că, potrivit regulamentelor, numele companiilor asupra cărora a fost deschisă investigația vor fi făcute publice la finalul anchetei, odată cu concluziile acesteia.

„ANRE a declanșat două investigații la două companii din domeniul energiei electrice pentru care au fost făcute sesizările respective. Autoritatea a primit două sesizări privind tranzacții suspecte încheiate pe bursa OPCOM. Este vorba de piața spot, care nu afectează consumatorii casnici reglementați de ANRE”, a precizat Vladu.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat joi că prețurile record la energia electrică de pe piața spot a bursei OPCOM se vor vedea în factura finale plătite de consumatori și a acuzat "lipsa de coerență" a fostului guvern în realizarea stocurilor de energie.

UPC și-a anunțat abonații că le crește valoarea facturii din martie și că pot denunța unilateral contractul CITEȘTE ȘI UPC și-a anunțat abonații că le crește valoarea facturii din martie și că pot denunța unilateral contractul

”Este un preț spot, este clar că am trecut printr-un moment de criză. De altfel, începutul mandatului a fost suprapus pe a petrece aproximativ două săptămâni în Dispeceratul Energetic Național și poate a fost modul cel mai bun de a cupla cu specialiștii din acest domeniu. Impactul în economie, din păcate, totdeauna se regăsește în factura finală către consumator”, a spus Petrescu.

De asemenea, directorul executiv al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, a declarat că impactul prețului ridicat al energiei din acest moment de pe Piaza pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM va fi redus pentru facturile populației, pentru că ANRE ajustează și stabilește prețul reglementat la fiecare șase luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
opcom
niculae havrilet