România are al treilea cel mai mic preț al benzinei din UE, după eliminarea supraaccizei și scăderea TVA

România are al treilea cel mai mic preț al benzinei din UE, după eliminarea supraaccizei și scăderea TVA
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2017

Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 20% la 19% și mai ales eliminarea supraacizei de 7 eurocenți pe litrul de carburant, măsuri aplicate de la 1 ianuarie 2017, au ieftinit carburanții din România, care are în prezent al treilea cel mai mic preț al benzinei din Uniunea Europeană, arată calculele News.ro, pe baza datelor publicate pe portalul european energy.eu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit portalului energy.eu, care monitorizează prețurile carburanților în toate cele 28 de state membre UE, prețul mediu al unui litru de benzină din cel mai ieftin sortiment (cifra octanică 95) este în România de 4,90 lei, echivalent cu 1,086 euro.

Prețul plasează România pe locul al treilea în topul celor mai mici prețuri ale benzinei din UE, după Bulgaria (1,015 euro) și Polonia (1,032 euro).

La finalul anului trecut, un litru din același sortiment costa 5,09 lei, echivalent cu 1,122 euro, preț cu care România se plasa pe locul al șaselea al celor mai mici prețuri în UE, după Bulgaria (1,017 euro), Polonia (1,024 euro), Lituania (1,073 euro), Estonia (1,103 euro) și Letonia (1,104 euro).

Aplicarea celor două măsuri - scăderea TVA și eliminarea supraaccizei - a redus prețul unui litru de benzină cu 19 bani în ultima lună, deși, dacă companiile petroliere ar fi aplica integral la prețul de la pompă reducerea taxelor, prețul unui litru din sortimentul standard ar fi trebuit să scadă cu circa 40 de bani.

În prezent, prețul mediu fără TVA al unui litru de benzină 95 este de 4,08 lei, față de 4,24 lei la finalul anului trecut.

În cazul motorinei, prețul mediu actual din România al celui mai ieftin sortiment este de 4,88 lei (1,081 euro), al șaptelea cel mai mic preț din UE.

ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017 CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017

Înainte de reducerea taxelor, la 1 ianuarie 2017, prețul mediu al unui litru de motorină ieftină era de 4,99 lei (1,10 euro), al nouălea cel mai mic preț din blocul comutar.

Scăderea TVA și eliminarea supraaccizei au redus prețul în mai mică măsură decât era de așteptat din cauză că prețul țițeiului a crescut, ioar dolarul american - moneda de referință pentru petrol - s-a apreciat semnificativ în raport cu leul în decembrie și ianuarie, atingând chiar niveluri maxime istorice, de peste 4,35 lei/dolar.

Arabia Saudită estimează că prețul mediu al barilului de petrol va fi de 55 dolari în 2017 și de 61 dolari în 2018, în special ca urmare a acordului dintre membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și statele nemembre ale cartelului.

OPEC a ajuns la un acord, la finalul anului trecut, de a reduce producția de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2017, în timp ce alte 11 state ce nu fac parte din cartelul petrolier, înrtre care Rusia și Kazahstan, s-au angajat să reducă producția cu 600.000 de barili pe zi.
Măsura, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, are ca scop rmajorarea prețurilor țițeiului pe piața mondială.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret benzina
tva
acciza