Burduja reia încă o idee veche de ieftinire a termoficării bucureștene: CET-urile ELCEN să se racordeze direct la Transgaz și să scape de tariful Engie

Burduja reia încă o idee veche de ieftinire a termoficării bucureștene: CET-urile ELCEN să se racordeze direct la Transgaz și să scape de tariful Engie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 feb 2024

Ministrul PNL al Energiei, Sebastian Burduja, potențial candidat al partidului la postul de primar general al Capitalei, a reluat încă o idee veche de ieftinire a încălzirii centralizate din București, după cea a fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica, anunțând demersuri pentru ca cele patru centrale de producție de energie electrică și termică ale ELCEN să se racordeze direct la sistemul național de transport al gazelor naturale operat de compania de stat Transgaz și să scape astfel de tariful pe care îl plătesc în prezent distribuitorului Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Burduja a făcut anunțul alături de șeful ELCEN, Claudiu Crețu, în cadrul unei conferințe de presă organizată de PNL la CET Vest.

JPMorgan va plăti sancțiuni civile de aproximativ 350 de milioane de dolari pentru nereguli în raportarea unor tranzacții CITEȘTE ȘI JPMorgan va plăti sancțiuni civile de aproximativ 350 de milioane de dolari pentru nereguli în raportarea unor tranzacții

″Venim cu o soluție prezentată în premieră astăzi, de care trebuia să se ocupe alții înainte, primarii Bucureștiului, doamna Firea și domnul Nicușor Dan. ELCEN-ul are nevoie de gaze pentru producția agentului termic. Aceste gaze sunt livrate pe magistralele Transgaz și vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN plătește către Transgaz 4 lei/MWh, după care, pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale, mai sunt câțiva kilometri de țeavă, care țin de distribuție. Pentru acești câțiva kilometri de țeavă sau, în cazul CET Vest, unde suntem astăzi, numai 400 de metri, ELCEN-ul plătește 17 lei/MWh distribuitorului″, a spus Burduja.

Acesta a adăugat că a soluția a fost găsită cu sprijinul Transgaz și i-a mulțumit pentru asta directorului general Ion Sterian.

FOTO&VIDEO Donald Trump a lansat o linie de încălțăminte sport. Pantofii sport aurii costă 399 de dolari CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Donald Trump a lansat o linie de încălțăminte sport. Pantofii sport aurii costă 399 de dolari

″Ca să vă dați seama de dimensiunile acestei probleme, vă pot spune că, în toți acești ani, ELCEN-ul a plătit, și bucureștenii au plătit, din buzunarul lor, undeva la 50 de milioane de euro pe an, în medie, către distribuitor. Aceștia sunt bani pe care, prin investiția pe care o vom face, îi vom economisi. Cu această investiție, vom avea și o rețea nouă, mult mai sigură și mai fiabilă, pentru cele patru CET-uri″, a precizat ministrul liberal.

Directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, a menționat că, în acest moment, există contract semnat pentru efectuarea de studii de fezabilitate de către Transgaz, pentru racordarea celor patru CET-uri ELCEN la rețeaua națională de transport al gazelor naturale.

Nicușor Dan: 15 troleibuze Solaris, în circulație pe străzile Bucureștiului CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: 15 troleibuze Solaris, în circulație pe străzile Bucureștiului

″Evident, primul proiect va fi racordarea CET Vest, pentru că vorbim de o distanță de doar 400 de metri. Următorul pe listă va fi CET Sud, unde intră cea mai mare cantitate de gaze, după care CET Progresu. La urmă, CET Grozăvești, unde este cea mai complicată lucrare, fiind cea mai mare distanță. În 2 ani ar putea fi racordate toate la Transgaz și atunci se va resimți efectul pe partea de preț. Cel mai mare impediment este partea birocratică, de avize și autorizații, o considerăm cel mai mare risc″, a explicat Crețu.

Ideea debranșării CET-urilor ELCEN de la rețeaua de distribuție a gazelor operată de Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie și de conectare directă a lor la sistemul național de transport operat de Transgaz este însă mai veche. În urmă cu 8 ani, în 2016, anul intrării în insolvență a RADET și ELCEN, președintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea, promitea că un viitor guvern social-democrat va lua măsurile necesare pentru ca ELCEN să se branșeze direct la conductele Transgaz.

Stațiunea Borsec introduce o taxă de promovare CITEȘTE ȘI Stațiunea Borsec introduce o taxă de promovare

"Guvernul (tehnocrat, condus de Dacian Cioloș – n.r.) are la îndemână un instrument foarte simplu, deloc costisitor, dar pe care nu o să-l facă foarte repede. O să îl facem noi. De exemplu, gazul este produs de Romgaz, ia gazul din subsolul României, îl duce în conductele magistrale ale Transgaz. Este un preț la care se adaugă prețul de transport al Transgaz, la care se adaugă costurile generate de Distrigaz, după care vine ELCEN și ajunge la fiecare om. Distrigaz câștigă bani cât câștigă și producătorul. Am înțeles că este o conductă de la Distrigaz la ELCEN de un kilometru. De ce nu se poate <înțepa< direct în rețeaua Transgaz? Este o cerere pe care nu au cum să o refuze. În acel moment, prețul pe gigacalorie în București scade.Scoatem practic un intermediar. Noi vom elimina orice cost în plus pentru români", spunea Liviu Dragnea.

El făcea acea declarație în contextul în care, în prima parte a lunii septembrie 2016, Distrigaz Sud Rețele pusese poprire pe conturile ELCEN pentru o datorie de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plata serviciilor de distribuție a gazelor naturale. Ulterior, poprirea a fost ridicată, după încheierea unei convenții de eșalonare a datoriei. Distrigaz Sud Rețele este controlată de Engie România, la care Ministerul Energiei deține 37% din acțiuni.

FOTO&VIDEO Imagini în premieră - Aproape 1.000 muncitori chemați la cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României, prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Imagini în premieră - Aproape 1.000 muncitori chemați la cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României, prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați

În anul următor, 2017, ideea a fost inclusă în Strategia municipală de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Capitală. La acel moment, însă, branșarea directă a CET-urilor ELCEN la Transgaz nu era posibilă legal, întrucât Legea energiei prevedea că racordarea la sistemul național de transport era permisă doar clienților industriali noi, definiți ca acei clienți care se racordează pentru prima oară la un sistem de transport sau de distribuție.

Prevederea a fost modificată în 2018, permițându-li-se ELCEN și altor mari consumatori industriali să renunțe la contractele cu distribuitorii pentru a se branșa direct la conductele magistrale ale Transgaz și să plătească doar tariful de transport, nu și pe cel de distribuție.

Un robot acționat magnetic se poate deplasa prin artere pentru a trata pacienții cu AVC CITEȘTE ȘI Un robot acționat magnetic se poate deplasa prin artere pentru a trata pacienții cu AVC

Interesant este că, în 2019, fiind întrebat de Profit.ro despre eventualele planuri ale ELCEN în legătură cu alimentarea cu gaze a centralelor sale direct din rețeaua națională de transport a Transgaz, Claudiu Crețu, pe atunci administrator special al companiei, nu s-a arătat entuziasmat de idee.

"La acest moment, ELCEN are tarif de proximitate doar la CET Vest, întrucât acolo suntem mai aproape de conducta Transgaz. La modul idee de viitor, sau la modul ideal, evident că, fără tariful de distribuție, prețul ar fi mai mic, cheltuielile ELCEN ar scădea. E nevoie de studii de fezabilitate tehnice care să arate cum, în ce fel se poate face această investiție. Acum, întrebarea se pune altfel: e un calcul matematic al hârtiei sau e vorba de o investiție fizică? Adică e cazul, în condițiile în care există acum o conductă (care leagă ELCEN la rețeaua de distribuție – n.r.), să faci încă una (care să branșeze ELCEN la sistemul de transport – n.r.), să dublezi, sau să găsești o soluție din reglementări astfel încât să definești altfel cuvântul "proximitate"? Dacă mă întrebați pe mine, eu aș redefini cuvântul «proximitate», în loc să mă chinui 4-5 ani să fac o nouă conductă și așa mai departe", a spus atunci Crețu.

Echipa lui Navalnîi a primit confirmarea oficială despre moartea opozantului. „Alexei Navalnîi a fost asasinat” CITEȘTE ȘI Echipa lui Navalnîi a primit confirmarea oficială despre moartea opozantului. „Alexei Navalnîi a fost asasinat”

El se referea la faptul că, în 2014, ELCEN și alți mari consumatori industriali de gaze au obținut modificarea legislației ANRE în sensul introducerii unui tarif de distribuție special dedicat pentru ele, semnificativ redus față de cel uzual, numit "tarif de proximitate". Pot beneficia de acest tarif de proximitate clienții industriali care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: există o soluție viabilă din punct de vedere tehnico-economic de conectare a lor la sistemul național de transport, sunt amplasați la o distanță de maximum un kilometru, în linie dreaptă, față de sistemul național de transport, sunt alimentați prin conducte funcționând la presiuni mai mari sau egale cu 0,4 MPa (4 bar) și au un consum anual de gaze de minimum 250.000 MWh.

Problema a fost însă dintotdeauna aceea că, în afară de CET Vest, celelalte trei centrale ale ELCEN, respectiv București Sud, Grozăvești și Progresu, se află fiecare la distanță mai mare de un kilometru de conducta magistrală a Transgaz și, deci, nu se califică pentru a beneficia de tarif de proximitate.

ULTIMA ORĂ - CE solicită României recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat de peste 33 milioane euro. Reacția Guvernului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - CE solicită României recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat de peste 33 milioane euro. Reacția Guvernului

Pe de altă parte, în 2018, directorul de atunci al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, declara, la Profit Energy.forum, că branșarea marilor consumatori industriali de gaze direct la conductele magistrale ale Transgaz ar putea duce la creșterea tarifelor reglementate de distribuție pentru restul consumatorilor.

"S-a spus că racordarea direct la Transgaz a CET-urilor va scădea prețul gigacaloriei. Și acum, CET-urile situate în apropierea conductelor magistrale Transgaz beneficiază de tarif de distribuție redus, de proximitate. Dacă dispare această componentă de distribuție, cheltuielile distribuitorilor vor rămane aceleași, dar vor fi împărțite la mai puțini clienți, deci va crește tariful de distribuție pentru populație. De asemenea, legarea la Transgaz costă și ea, mai ales că unele CET-uri sunt în localități, ceea ce crează probleme de siguranță și securitate în alimentare", a mai spus atunci oficialul ACUE.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian burduja nicușor dan
sebastian burduja pnl
căldură apă caldă bucurești
elcen racordare transgaz
elcen distrigaz sud rețele engie
tarif de proximitate elcen
tarif distribuție gaze elcen
preț gigagalorie bucurești