Profit Energy.forum – Vlăsceanu, ACUE: Extinderea branșării la gaze are sens doar dacă clienții plătesc facturile. Racordarea direct la Transgaz a CET-urilor ar majora tarifele de distribuție pentru populație

Profit Energy.forum – Vlăsceanu, ACUE: Extinderea branșării la gaze are sens doar dacă clienții plătesc facturile. Racordarea direct la Transgaz a CET-urilor ar majora tarifele de distribuție pentru populație
scris 29 oct 2018

Planurile Guvernului privind extinderea numărului de localități racordate la rețele de distribuție a gazelor naturale au sens cu condiția ca investițiile în aceste rețele noi să fie eficiente din punct de vedere economic, respectiv dacă locuitorii acestor localități își doresc să se branșeze la gaze și își permit să plătească facturile aferente consumului, a declarat, la Profit Energy.forum, directorul general al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu.

Conferința a fost organizată cu sprijinul ExxonMobil și Romgaz, cărora le mulțumim pentru participare

Evenimentul a fost transmis live pe Profit TV, putând fi urmărit AICI

Ea a făcut referire la declarațiile susținute de ministrul Energiei, Anton Anton, la același eveniment, cu privire la finalizarea legislației care va permite autorităților locale să organizeze licitații de concesionare a serviciului public de distribuție a gazelor, în condițiile în care doar circa 30% din gospodăriile din România sunt în prezent racordate la gaze.

"Cu privire la contractele care vor fi semnate între primării și operatorii de distribuție, insistăm să existe în continuare responsabilitatea ANRE de a aviza studiile de fezabilitate pentru noi rețele de distribuție, deși ANRE nu mai dorește asta. Noi dorim, pentru că trebuie verificată eficiența economică a noilor rețele, pentru ca aceste costuri investiționale să fie recunoscute în tarifele de distribuție", a arătat Silvia Vlăsceanu.

CONFIRMARE Tranzacție: Pitech Plus preia MindMagnet Plus, directorul tehnic al Blugento iese din afacere CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: Pitech Plus preia MindMagnet Plus, directorul tehnic al Blugento iese din afacere

Directorul general al ACUE a mai spus că simpla existență a fondurilor UE destinate extinderii racordării populației la gaze nu este suficientă.

"Domnul ministru al Energiei a făcut comparația cu fondurile UE pentru racordarea la rețelele de apă și canalizare. Știți foarte bine că multă lume nu se racordează la apă și canalizare, pentru că lumea nu vrea să plătească, deși racordarea ar fi foarte ușoară, tehnic vorbind. Nu cumva același lucru se va întampla și cu racordarea la gaze? Să-i obligi pe locuitori, pentru ca după aceea să nu aibă cu ce să plătească. În plus, trebuie să-și monteze și centrale individuale ca să poată să beneficieze de gazele respective, ceea ce implică alte riscuri. Noi, operatorii, ne dorim să avem cat mai mulți clienți, dar trebuie ca și ei să dorească și să-și permită să plătească facturile", a declarat Vlăsceanu.

Ea a adăugat că modificarea Legii energiei, în sensul că CET-urile care produc energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire pentru populație și care, în prezent, în marea lor majoritate, se alimentează cu gaze din rețelele de distribuție, se vor putea branșa direct la conductele magistrale ale Transgaz, ar putea duce la creșterea tarifelor reglementate de distribuție.

"S-a spus că racordarea direct la Transgaz a CET-urilor va scădea prețul gigacaloriei. Și acum CET-urile situate în apropierea conductelor magistrale Transgaz beneficiază de tarif de distribuție redus, de proximitate. Dacă dispare această componentă de distribuție, cheltuielile distribuitorilor vor răman aceleași, dar vor fi împărțite la mai puțini clienți, deci va crește tariful de distribuție pentru populație. De asemenea, legarea la Transgaz costă și ea, mai ales că unele CET-uri sunt în localități, ceea ce crează probleme de siguranță și securitate în alimentare", a mai spus oficialul ACUE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
acue
silvia vlasceanu
profit energy.forum
distributie gaze
bransare gaze
racordare gaze
operatori distributie gaze
retele distributie gaze
pret gaze