Bursa Română de Mărfuri estimează că circa 90 TWh de gaze naturale vor fi tranzacționate pe bursă în acest an, 75% din consumul național: am avut probleme legislative

Bursa Română de Mărfuri estimează că circa 90 TWh de gaze naturale vor fi tranzacționate pe bursă în acest an, 75% din consumul național: am avut probleme legislative
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2018

Bursa Română de Mărfuri (BRM) estimează că circa 90 TWh de gaze naturale vor fi tranzacționate pe bursă în acest an, adică 75% din consumul la nivel national, comparativ cu o cantitate de 67,74 TWh tranzacționată anul trecut. La rândul său, Victor Grigorescu, fost ministru al Energiei, spune că piața de gaze a făcut niște pași importanți în ultimii ani, iar acum rolul României se conturează în acest sector.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”În 2013 pe piața liberă s-au tranzacționat doar 69.000 de MWh pentru ca în anii care au urmat să avem parte de o creștere exponențială care ne-a dus la cifra impresionantă de 67.745.000 de MWh în 2017, reprezentând 56% din consumul național de gaze naturale estimat pentru anul 2017. Pentru 2018 observam o nouă creștere pe baza rezultatelor care au ajuns la 30.274.000 MWh până la data de 24 aprilie (aproximativ 90.000.000 MWh pe întreg anul 2018), ceea ce ar reprezenta 75% din consumul național de gaze naturale estimat pentru anul 2018”, arată datele BRM, citate de news.ro.

Oficialii BRM își bazează estimările pe evoluția cantităților, a numărului de tranzacții și a numărului de clienți înregistrați în aproape cinci ani  de activitate pe piața de gaze naturale.

Altfel, în 2017, importurile au reprezentat 2-3% din consumul de gaze la nivelul țării.

ULTIMA ORĂ Oficial CONFIRMARE: Transgaz a pierdut lupta pentru DESFA. Rivalii au câștigat cursa pentru privatizarea transportatorului grec de gaze, cu o ofertă de 535 milioane euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Oficial CONFIRMARE: Transgaz a pierdut lupta pentru DESFA. Rivalii au câștigat cursa pentru privatizarea transportatorului grec de gaze, cu o ofertă de 535 milioane euro

”Și numărul de tranzacții și de clienți reflectă aceeași evoluție spectaculoasă. În 2013 am avut doar 16 licitații și 26 de clienți, iar în 2017 am ajuns la 675 de licitații și nu mai puțin de 360 de clienți”, spun oficialii BRM.

Primele luni ale lui 2018 au înregistrat 165 de licitații și 379 de clienți.

”Avem șansa de a privi cu mult optimism perioada care urmează. Avem resurse, am făcut pași importanți în partea legislativă, piața se profesionalizează pe zi ce trece. Dar ca să putem discuta despre un viitor bine fundamentat și din care să extragem toate beneficiile e nevoie de o viziune integrată. O viziune din care să nu lipsească o strategie instituționalizată și care să includă toți jucătorii pieței, fie ei publici, fie privați”, afirmă președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice.

El precizează că, în ultimii ani, BRM s-a confruntat cu probleme legislative și cu o privire distorsionată a cadrului legislativ.

”Dacă am reușit să tranzacționăm aproape 70% din producția locală și să facem toate acestea în parametrii transparenței totale, cred că putem susține că suntem comiși total bunei funcționări a pieței de gaze, indiferent de circumstanțe”, a mai spus Purice.

 Petrolul „se scurge” greu prin canalul Panama. Ar fi nevoie de o nouă extindere CITEȘTE ȘI Petrolul „se scurge” greu prin canalul Panama. Ar fi nevoie de o nouă extindere

Prezent la eveniment, Victor Grigorescu, fost ministru al Energiei, a afirmat că piața de gaze a făcut niște pași importanți în ultimii ani, iar acum rolul României se conturează în acest sector.

”Eu nu mă aștept ca, piața odată funcțională, totul să meargă atât de ușor. Suntem într-o evoluție pas cu pas. Cred că există și tentația de a ne întoarce și la practici din trecut. Primul pas a fost deja făcut, avem interconectări cu aproape toate statele vecine. Dacă în urmă cu câțiva ani unii se gândeau că aceste proiecte vor rămâne doar pe hârtie, acum ele deja sunt implementate. Pentru fiecare companie prezentă în România această schimbare de paradigmă va cere o repoziționare”, spune Victor Grigorescu.

Fostul ministru al Energiei precizează că nu vom putea aștepta vreodată ca piața românească să evolueze atât timp cât, la nivel politic, nu recunoaștem că aceasta există.

”Deși ea nu reprezintă astăzi un etalon pentru calculul redevențelor, piața românească nu poate fi exclusă. Eu cred că nici nu conștientăm că piața de energie - și mai ales de gaze naturale - a făcut niște pași importanți în ultimii ani. Eu cred că rolul României se conturează în acest sector și încă într-o manieră interesantă. Se discută des despre planurile ca România să fie hub regional și mare jucător în domeniu. Sunt convins însă că și Polonia și Bulgaria, de exemplu, au experimentat idei similare. Cu toții ne vedem cumva ’primadone în concursul acesta regional’. Însă rolul nostru efectiv va fi pe măsura realizărilor practice, nu a vorbelor”, mai spune Victor Grigorescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
bursa
marfuri