CA-ul Companiei Naționale a Uraniului, schimbat in corpore. Printre noii administratori, un consilier guvernamental fost angajat la Chevron

CA-ul Companiei Naționale a Uraniului, schimbat in corpore. Printre noii administratori, un consilier guvernamental fost angajat la Chevron
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 iul 2017

Ministerul Energiei, acționarul unic al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), a decis să-i revoce in corpore pe cei 5 membri ai Consiliului de Administrație al companiei și să-i înlocuiască cu administratori provizorii, printre care se numără un fost angajat al gigantului petrolier american Chevron, numit consilier guvernamental de fostul premier PSD Sorin Grindeanu.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În aceeași perioadă a fost schimbat din funcție și directorul general al societății, Romeo Urjan, acesta fiind înlocuit cu Cristian Deleanu, care ocupa până atunci funcția de șef al Departamentului Tehnic al CNU, desfășurându-și activitatea la sucursala Suceava a societății, în cadrul căreia funcționează minele de uraniu Crucea și Botușana.

Urjan a fost revocat și din CA-ul companiei, alături de foștii membri Aurora Negruț, Simona Tudor, Daniela Gălățanu și Mircea Sandu.

În locul lor au fost numiți 5 administratori provizorii. Mandatele acestora au fost stabilite la 4 luni, însă vor putea fi înlocuiți mai repede, dacă procesul de selecție de noi membri CA în conformitate cu legislația în vigoare privind guvernanța corporativă a companiilor de stat se va finaliza înainte de scurgerea imtervalului respectiv.

UniCredit a fost ținta unui atac: datele a 400.000 de clienți au fost furate CITEȘTE ȘI UniCredit a fost ținta unui atac: datele a 400.000 de clienți au fost furate

Printre noii administratori ai CA se numără Cosmin Ghiță, în vârstă de 27 de ani, numit în aprilie de fostul premier PSD Sorin Grindeanu în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului.

Ghiță a lucrat în perioada 2012-2015, la București, pentru compania petrolieră americană Chevron, pe pozița de consilier pe probleme de reglementare, afaceri guvernamentale și relații publice. În acea perioadă, Chevron a deținut concesiuni de explorare de gaze de șist în România, la care a renunțat ulterior, compania fiind implicată și într-un litigiu internațional cu statul român. Ghiță a fost recrutat de americani în 2011, în SUA, unde urma studii rusești și de economie la Bates College. Anterior, a studiat în Rusia, la Sankt Petersburg, la Institutul Nevski de Cultură și Limbă. Cosmin Ghiță a efectuat în 2010 un stagiu la Ministerul Afacerilor Externe, unde s-a ocupat de "politicile riscurilor asimetrice" în regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică.

În CA-ul CNU a fost numit și Gelu Mărăcineanu, fost director general al companiei, dar și fost președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) în perioada februrie – octombrie 2009, instalat în funcție și revocat de premierul de atunci, Emil Boc. Anterior, Mărăcineanu lucrase pentru Geoasset, firmă controlată de PSV Company, fosta Petromservice.

Ceilalți membri noi ai Consiliului de Administrație al CNU sunt Dragoș Danubianu, inginer principal la Transelectrica, Centrul de Exploatare Suceava, fost vicepreședinte PD al Consiliului Județean Suceava, Iulian Offenberg, șeful serviciului de aprobări proiecte și programe al companiei de stat de închidere și ecologizare mine Conversmin, fost membru în CA-ul Complexului Energetic Hunedoara și fost consilier al ministrului ALDE al Energiei Andrei Gerea și al senatorului PSD și UNPR de Hunedoara Haralambie Vochițoiu, precum și Cornel Bobâlcă, consilier juridic la Ministerul Energiei, fost director în ministerele Energiei și Economiei, precum și la AVAS.

FOTO Simona Halep a deschis o cafenea în Constanța CITEȘTE ȘI FOTO Simona Halep a deschis o cafenea în Constanța

CNU a suferit pierderi de 91,7 milioane lei anul trecut, iar proiectul de buget al companiei pe 2017 prevede adâncirea acestora la aproape 94 milioane lei, în condițiile în care se estimează că veniturile vor rămâne la un nivel similar cu cel consemnat în 2016. În 2015, CNU a avut pierderi de 143,4 milioane lei la o cifră de afaceri de 149,3 milioane lei.

În mai 2017, Guvernul a decis că CNU va beneficia, cu autorizarea Comisiei Europeane, de un ajutor de stat de restructurare în valoare de 440,8 milioane de lei, dar în care intră și ajutorul de salvare, acordat deja, în sumă de 62 milioane lei. Ajutorul va fi acordat pentru implementarea unui plan de restructurare pe cinci ani.

Potrivit publicației Monitorul de Suceava, minele de uraniu Crucea și Botușana s-ar fi confruntat recent cu o situație critică, fiind amenințate cu întreruperea alimentării cu electricitate de către furnizorul lor de energie, din cauza restațelor la plată acumulate. CNU a plătit factura de curent pe aprilie pe 12 iulie, astfel că alimentarea a fost menținută. În primul semestru al anului, sucursala Suceava a CNU a acumulat datorii la furnizorul de electricitate în sumă totală de 350.000 lei.

Întreruperea alimentării cu energie electrică ar fi avut drept consecințe oprirea evacuării și pompării apei de mină și neasigurarea aerajului în subteran, activități care trebuie realizate permanent, în lipsa lor exploatarea neputând avea loc.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania nationala a uraniului
cnu
chevron
gaze de sist
ministerul energiei
sorin grindeanu