Canada și Germania au creat o alianță pentru hidrogen

Canada și Germania au creat o alianță pentru hidrogen
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2022

Canada și Germania au anunțat crearea unei "alianțe pentru hidrogen" care deschide calea unui "lanț de aprovizionare transatlantic" în contextul în care Europa încearcă să își reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Este un vot de încredere pentru Canada ca lider al energiei curate", a declarat premierul canadian Justin Trudeau în timpul unei conferințe de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz, scrie Agerpres.

INFOGRAFICE RECORD Prețul spot al energiei a sărit de 3.000 de lei/MWh. Avarie la centrala Iernut CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE RECORD Prețul spot al energiei a sărit de 3.000 de lei/MWh. Avarie la centrala Iernut

"Lumea nu poate conta în continuare pe țări autoritare care, precum Rusia, instrumentalizează politica energetică", a declarat premierul Trudeau referitor la șantajul energetic de care Europa acuză Rusia.

"Trebuie să vorbim despre constrângeri pe termen scurt și despre gaze naturale lichefiate (GNL), dar pe termen lung potențialul real constă în hidrogenul verde care provine din provinciile atlantice", a spus Olaf Scholz.

Prin acest parteneriat, Ottawa își propune să devină "un exportator major de hidrogen și tehnologii curate asociate" ce prezintă un interes deosebit pentru Berlin, care urmărește "să importe cantități semnificative de hidrogen regenerabil pentru a-și decarboniza industria", dar și pentru a scăpa de dependența de importurile energetice din Rusia.

Primele livrări de hidrogen sunt programate pentru 2025, potrivit unei declarații comune de intenție semnate la Stephenville de Justin Trudeau și Olaf Scholz, aflat într-o vizită de trei zile în Canada.

În Stephenville, oraș de pe coasta atlantică canadiană, compania americană World Energy GH2 Inc încearcă să construiască o instalație de producere a hidrogenului alimentată de un parc eolian cu 164 de turbine de un gigawatt.

Hidrogenul verde sau regenerabil este produs prin electroliză, adică separarea oxigenului și a hidrogenului din apă prin utilizarea unui curent electric obținut cu ajutorul folosirii energiilor regenerabile.

În cadrul acestei alianțe, Ottawa dorește să dezvolte producția și exportul de hidrogen verde în Canada pentru "utilizare domestică, pentru export în Germania, pe piața europeană în general și în Asia" prin consolidarea cooperării cu provinciile și teritoriile, potrivit documentului.

Berlinul, la rândul său, vrea să sprijine importatorii germani de hidrogen prin dezvoltarea unui "coridor de comerț internațional" cu Canada și cu alte țări. Pentru a face acest lucru, Germania și Canada intenționează să standardizeze regulile referitoare la "producția, distribuția, comercializarea și utilizarea hidrogenului".

Alianța își propune, de asemenea, să consolideze cercetarea și dezvoltarea în acest sector aflat încă în stare incipientă, precum și infrastructurile portuare din Canada și Germania. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrogen
germania
canada