Cantități mari de gaze care încălzesc clima sunt introduse ilegal în Europa din China și Turcia, potrivit unei anchete

Cantități mari de gaze care încălzesc clima sunt introduse ilegal în Europa din China și Turcia, potrivit unei anchete
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2024

Cantități mari de gaze refrigerante, care încălzesc clima, sunt introduse ilegal în Europa din China și Turcia, subminând pactul global pentru eliminarea lor treptată, se arată într-un raport al Agenției de Investigații de Mediu (EIA), cu sediul la Londra, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Gazele sunt hidrofluorocarburi (HFC), o gamă de substanțe chimice utilizate în industrie și în comerțul cu amănuntul în principal pentru răcire. Aceste gaze nu afectează stratul de ozon, precum alți agenți frigorifici interziși, dar, ca gaze cu efect de seră, pot fi de câteva mii de ori mai puternice decât dioxidul de carbon, scrie News.ro.

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut CITEȘTE ȘI Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut

În ciuda angajamentelor de reducere a utilizării HFC, agențiile de aplicare a legii din întreaga Uniune Europeană se străduiesc să urmărească transporturile ilicite care intră via Turcia, Rusia sau Ucraina, contrabandiștii recurgând la tactici din ce în ce mai sofisticate pentru a se sustrage detectării, a declarat EIA în urma unei investigații sub acoperire care a durat doi ani.

"Este încă destul de ușor să găsești HFC-uri ilegale pe piața europeană", a declarat Fin Walravens, unul dintre principalii activiști ai EIA. "Există semne că cei care le comercializează își adaptează metodele, că devin ceva mai pricepuți în încercarea de a se sustrage autorităților", a avertizat activistul. "Dacă reușești să introduci nedepistat gazul cel mai poluant și mai urât, practic obții cel mai mare profit", adaugă el.

În cadrul amendamentului de la Kigali din 2016 la Protocolul de la Montreal, țările europene și alte țări industriale s-au angajat să reducă utilizarea HFC cu 85% între 2012 și 2036. Pentru a realiza această reducere treptată, producătorilor și consumatorilor autorizați de HFC li se atribuie cote care sunt reduse treptat. Dar, având în vedere că cererea este încă puternică, reducerea treptată a dus la creșterea prețurilor, creând stimulente pentru contrabandiști - mulți dintre ei fiind și comercianți autorizați - pentru a pune la dispoziție mai multă marfă, se arată în raport.

"Este mult mai ușor dacă ai licență să îți depășești pur și simplu cota: este atât de greu de dovedit", arată Walravens. "Reducerea treptată este menită să scumpească HFC-urile și să îi facă pe oameni să creadă că alternativele sunt mai bune și mai rentabile, dar dacă intră comerțul ilegal și se vinde la jumătate de preț, întregul sistem se prăbușește", atrage atenția activistul.

O investigație a EIA din 2021 a sugerat că HFC-urile introduse ilegal în Europa ar putea reprezenta 20-30% din volumele comercializate legal, echivalentul a până la 30 de milioane de tone de CO2. Noul raport nu a oferit o estimare revizuită, dar Walravens a declarat că "foarte puține lucruri s-au schimbat".

Transelectrica a finalizat o investiție esențială în Dobrogea CITEȘTE ȘI Transelectrica a finalizat o investiție esențială în Dobrogea

China este cel mai mare producător de HFC din lume, cu 39 de producători autorizați care au primit permise de producție echivalente cu 185 de milioane de tone de CO2 în acest an. În decembrie, China a emis noi reguli pentru a pedepsi firmele care își depășesc cotele.

Chiar și atunci când sunt disponibile produse alternative, aplicarea eliminărilor de substanțe chimice a reprezentat o provocare majoră, unele guverne "neputând sau nefiind dispuse să ia măsuri drastice", a declarat Ian Rae de la Universitatea din Melbourne, care a fost consilier tehnic în cadrul Protocolului de la Montreal. "Întotdeauna pare să existe o cerere din partea clienților care au fost mulțumiți de vechiul produs și sunt reticenți în a trece la cel nou, care poate fi mai scump", a explicat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
turcia
china