Cât va achita OMV Petrom în contul noilor impozite pe cifra de afaceri

Cât va achita OMV Petrom în contul noilor impozite pe cifra de afaceri

Foto dreamstime.com

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 nov 2023

Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, va achita aproximativ 50 de milioane de euro/an în contul noilor taxe pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, urmând ca începând cu 2026 suma să scadă la aproximativ 20 milioane de euro, numai o companie a grupului, OMV Petrom Marketing, achitând un impozit pe profit inferior procentului de 1% aplicat cifrei de afaceri cifrei de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Începând cu anul viitor, guvernul a instituit un impozit minim pentru plătitorii de impozit pe profit cu o cifră de afaceri anuală peste 50 milioane euro. Prin excepție, persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri de 0,5% din cifra de afaceri.

“Taxa de 0,5% se aplică numai pentru 2024 și 2025. Ceea ce spune legislația este că, după 2025, companiile ar trebui să aplice rata de 1%, astfel și companiile de petrol și gaze naturale ar trebui să aplice rata de 1%. Acum, în cazul nostru, acest 1% se aplică după cum știți, doar dacă impozitul pe profit este sub 1% din cifra de afaceri, ceea ce nu este cazul nostru (OMV Petrom SA - n.r.). Prin urmare, pentru companiile de petrol și gaze naturale ca a noastră, aceasta se aplică numai pentru 2024 și 2025”, a explicat directorul financiar (CFO) al companiei, Alina Popa, analiștilor.

ULTIMA ORĂ Rompetrol analizează declanșarea unei acțiuni juridice pe tema taxei de solidaritate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rompetrol analizează declanșarea unei acțiuni juridice pe tema taxei de solidaritate

Potrivit acesteia, actul normativ publicat în Monitorul Oficial prevede propriu-zis 2 taxe.

“Deci, cele două noi taxe sunt: una este de 0,5% din veniturile aplicabile companiilor de petrol și gaze naturale în anii 2024 și 2025. Acesta este prima. Și, în al doilea rând, există un impozit de 1% pentru toate companiile pentru care impozitul pe profit nu se ridică la nivelul de 1% din cifra de afaceri. Acest lucru nu se aplică OMV Petrom SA, ci uneia dintre companiile din grupul nostru, OMV Petrom Marketing, care are un impozit pe profit mai mic de 1% din cifra de afaceri. Deci, (la această cmpanie -n.r.) vom avea un impact. De aceea am precizat că ambele taxe au un impact cumulat în 2024 și 2025 de mai puțin de 50 de milioane de euro pe an. După 2026, vom rămâne cu mai puțin de 20 de milioane de euro pe an, pentru că doar una dintre ele (OMV Petrom Marketing - n.r.) va rămâne”, susține CFO-ul OMV Petrom.

OMV Petrom a achitat sau a raportat elemente speciale în valoare de 2,35 miliarde lei în primele 3 trimestre ale acestui an în contul contribuției de solidaritate pe țițeiul rafinat introduse de guvernanți în luna mai a acestui an pentru petrolul rafinat în 2022 și 2023. În absența acesteia, profitul companiei înainte de impozitare ar fi scăzut doar cu 46%, de la 10,8 miliarde lei la 5,8 miliarde lei și nu cu 70%.

Ministerul Finanțelor anticipează că impozitul pe cifra de afaceri introdus recent va aduce la buget 1,8 miliarde de lei anul următor, 2,5 miliarde de lei în 2025 și alte 2,8 miliarde de lei în 2026, astfel că, pentru perioada de estimare de trei ani, se ajunge la 7,1 miliarde de lei, conform datelor obținute de Profit.ro. La nivelul anului 2022 au avut cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro un număr de 1.061 de companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
cifra de afaceri
omv petrom
contributie de solidaritate omv petrom
contributie solidaritate petrol gaze carbune rafinarii
suprataxare petrol gaze rafinarii carbune
supraimpozitare energie