Contribuția de solidaritate îndulcită, dar nedeductibilă, a redus considerabil profitabilitatea OMV Petrom. Cât plătește compania

Contribuția de solidaritate îndulcită, dar nedeductibilă, a redus considerabil profitabilitatea OMV Petrom. Cât plătește compania

Foto dreamstime.com

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 31 oct 2023

Cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, OMV Petrom, a achitat sau a raportat elemente speciale în valoare de 2,35 miliarde lei în primele 3 trimestre ale acestui an în contul contribuției de solidaritate pe țițeiul rafinat introduse de guvernanți în luna mai a acestui an pentru petrolul rafinat în 2022 și 2023. În absența acesteia, profitul companiei înainte de impozitare ar fi scăzut doar cu 46%, de la 10,8 miliarde lei la 5,8 miliarde lei și nu cu 70%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important Prevederile inițiale ale celebrei OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, care erau  menite să oblige și OMV Petrom la plata contribuției și la care compania a reacționat virulent, numindu-le neconstituționale, făcând ulterior obiectul cererii de reexaminare a președintelui, au fost eliminate integral din textul actului normativ de aprobare a OUG, pulicat în MO în mai 2023. Astfel, compania n-a mai fost obligată să achite această variantă de "contribuție", oricum veniturile sale din respectivele activități neîndeplinit condițiile pentru a i se aplica respectivul impozit. În schimb a fost introdusă o taxă de 350 lei pentru fiecare tona de țiței procesat în 2022 și 2023, care va fi datorată doar de către companiile care practică concomitent activități de extracție și de rafinare a țițeiului. Singura companie din România aflată în această situație este OMV Petrom. 

Mai este interesant Cifra achitată pentru anul trecut, de aproximatv 1,5 miliarde lei, este mult sub estimările privind ″factura″ de plată a OMV Petrom pentru contribuția de solidaritate în situația în care activitățile vizate de contribuție ar fi avut o pondere de cel puțin 75% în cifra sa de afaceri, estimări care au mers de la minimum 3 miliarde lei până la 1 miliard de euro. Prevederile care au făcut obiectul cererii de reexaminare a președintelui Iohannis aveau ca scop tocmai ″forțarea″ acestui procent de 75%.

Cei 2,35 miliarde lei acontați statului român numai în contul contribuției de solidaritate echivalează cu 92,5% din profitul net raportat de companie pe primele 3 trimestre, de 2,54 miliarde lei, mai mic cu 72% față de cel aferent aceleiași perioade a anului trecut.

DECIZIE Guvernul a majorat unele redevențe miniere, inclusiv pe ape minerale, dar doar pentru licențele noi. Vrea și indexare anuală cu inflația CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a majorat unele redevențe miniere, inclusiv pe ape minerale, dar doar pentru licențele noi. Vrea și indexare anuală cu inflația

Din această sumă, 1,485 miliarde lei reprezintă contribuția de solidaritate aferentă anului 2022, iar 870 milioane lei sunt elementele speciale pentru primele 3 trimestre ale acestui an (372 milioane lei aferente numai trimestrului al treilea), prezentate pe “o linie separată în situația interimară consolidată simplificată a veniturilor și cheltuielilor, deasupra liniei Impozit pe profit”.

Compania precizează că suma aferentă contribuției pentru 2023 este scadentă la plată la finalul lunii iunie 2024.

Cum contribuția respectivă este nedeductibilă, a fost influențată și rata efectivă a impozitului pe profit, care în trimestrul al treilea a crescut de la 15% în perioada similară a anului trecut la 18%.

Pe primele 9 luni, ca urmare a faptului că în trimestrul al doilea a fost efectuată plata contribuției aferente anului 2022, nedeductibilă, rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 26%, cu 10 puncte procentuale peste cea de 16% raportată în primele 3 trimestre ale anului trecut. Valoarea impozitului pe profit aferent perioadei ianuarie-septembrie 2023 a fost de aproape un miliard de lei.

Soluțiile legislative alese de coaliție pentru achitarea acestei contribuții de către OMV Petrom au fost un compromis între nevoia de bani a bugetului de stat, în condițiile situației îngrijorătoare a încasărilor bugetare din primul trimestru al anului și pe fondul continuării animozității politico-diplomatice față de Austria pentru refuzul aderării României la spațiul Schengen, și riscurile juridice (procese în justiție) și economice (amânarea investițiilor în gazele din Marea Neagră) aduse de prima variantă a legii de aprobare a OUG nr. 186/2022.

Contribuția de solidaritate din petrol și gaze a fost subiect de conflict politic în coaliția de guvernare. PSD a acuzat PNL că nu a negociat bine la Bruxelles în toamna anului trecut, prin Ministerul Energiei, Regulamentul UE prin care aceasta a fost introdusă la nivel european, astfel încât să fie obligată la plată și OMV Petrom. La rândul lor, liberalii i-au arătat cu degetul pe social-democrați pentru formularea OUG nr. 186/2022 în decembrie, act normativ inițiat de Ministerul Finanțelor Publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributie de solidaritate omv petrom
contributie solidaritate petrol gaze carbune rafinarii
suprataxare petrol gaze rafinarii carbune
supraimpozitare energie