ULTIMA ORĂ Hidroelectrica începe la noapte să livreze energie electrică Republicii Moldova la preț redus

ULTIMA ORĂ Hidroelectrica începe la noapte să livreze energie electrică Republicii Moldova la preț redus
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 oct 2022

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a încheiat un contract de furnizare cu Energocom din Republica Moldova și va începe la noapte să livreze electricitate peste Prut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

″Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare - 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova. Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din Republica Moldova″, a transmis ministrul Energiei de la București, Virgil Popescu.

Două noi tipuri de contracte de muncă, avizate pentru a fi introduse în Codul Muncii. PSD renunță la ”contractul de zero ore” CITEȘTE ȘI Două noi tipuri de contracte de muncă, avizate pentru a fi introduse în Codul Muncii. PSD renunță la ”contractul de zero ore”

Miercuri, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență să îi oblige pe producătorii de energie electrică din România să vândă curent electric peste Prut la preț fix, de 450 lei/MWh.

″(…) în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, este articolul introdus de Executiv în OUG nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.

VIDEO Elon Musk a intrat pe nișa parfumurilor, susținând că a vândut 10.000 de sticle, cu un total de un milion de dolari, în doar câteva ore CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk a intrat pe nișa parfumurilor, susținând că a vândut 10.000 de sticle, cu un total de un milion de dolari, în doar câteva ore

Prețul de referință menționat cu care centralele românești sunt obligate să vândă în Basarabia, de 450 lei/MWh, este limita maximă de cotație cu care producătorii își pot vinde energia fără a fi supraimpozitați. În prezent, pe piața spot de la București, singura pe care se mai fac tranzacții de ceva timp, prețul depășește 1.400 lei/MWh.

Ucraina a oprit de marți exporturile de electricitate, susținând că recurge la acest gest din cauza bombardamentelor de luni cu rachete rusești asupra instalațiilor sale energetice. Decizia a afectat semnificativ Republica Moldova, al cărei consum de energie depindea în proporție de 30% de curentul electric livrat de ucraineni. Ca urmare a situației de criză, Transelectrica a decis să devanseze licitațiile de alocare de capacitate de export de energie către Republica Moldova, care inițial erau programate pentru sfârșitul săptămânii.

viewscnt
Afla mai multe despre
exporturi energie republica moldova
consum energie republica moldova
ucraina exporturi energie
hidroelectrica republica moldova
producatori romani energie republica moldova
criza energetica republica moldova