Câți bani a încasat România din ajutoarele energetice acordate Ucrainei

Câți bani a încasat România din ajutoarele energetice acordate Ucrainei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 mai 2024

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a încasat peste 3 milioane de lei în primul trimestru al anului din ajutoare de avarie acordate sistemului vecin al Ucrainei, constând în livrări de energie de urgență către omoloaga Ukrenergo, în momente în care infrastructura energetică ucraineană a fost afectată de atacuri cu rachete și drone ale agresorului militar rus.

Potrivit Codului tehnic al rețelei de transport de energie, aprobat prin ordin al ANRE, Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica poate acorda ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut sub 6% în aprilie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut sub 6% în aprilie
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În trimestrul I 2024, au fost acordate ajutoare de avarie în sumă de 3.035.527 lei către Ucraina (luna martie), pe fondul afectării infrastructurii energetice din aceasta țară în urma conflictelor armate″, conform Transelectrica.

Un astfel de ajutor a fost acordat, de exemplu, în ultima parte a lunii martie, după cel mai agresiv atac cu rachete și drone al Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării vecine executat de Rusia de la începutul războiului și până atunci, care a provocat distrugeri mai multor hidrocentrale, termocentrale, stații de transformare și linii electrice de transport și distribuție.

FOTO Hotelul Bucharest Unirii Square, anterior singurul hotel DoubleTree by Hilton din București, închis din cauza pandemiei, va fi redeschis prin afiliere la Accor. Restaurant botezat după numele unei celebre cântărețe libaneze CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Bucharest Unirii Square, anterior singurul hotel DoubleTree by Hilton din București, închis din cauza pandemiei, va fi redeschis prin afiliere la Accor. Restaurant botezat după numele unei celebre cântărețe libaneze

Nu a fost însă ultimul, după cum a relatat Profit.ro aici și aici.

Pe parcursul întregului an 2023, Transelectrica a dat ajutoare de avarie vecinilor în valoare totală de 31,8 milioane lei.

Ajutoarele de avarie au fost acordate către Ucraina (lunile mai, iunie, iulie, august, noiembrie, decembrie), Republica Moldova (lunile august, decembrie) și Serbia (luna mai), pentru asigurarea energiei necesare acoperirii consumului intern din aceste țări, pe fondul conflictelor armate de pe teritoriul Ucrainei, respectiv opririlor accidentale de grupuri din țările vecine″, spune operatorul de transport și sistem.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia atacuri ucraina infrastructură energetică
ucraina distrugeri infrastructură energetică rusia
românia ajutoare avarie energie ucraina
ucraina importuri energie românia
transelectrica ukrenergo