CEO BSOG: Proiectul Midia, realizat în proporție de 90%. Producția va începe în al doilea semestru. Legislația subminează producătorii de gaze

CEO BSOG: Proiectul Midia, realizat în proporție de 90%. Producția va începe în al doilea semestru. Legislația subminează producătorii de gaze
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 mar 2022

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) dezvoltat de Black Sea Oil&Gas (BSOG) în Marea Neagră este realizat în prezent în proporție de 90%, producția urmând a începe în al doilea trimestru al acestui an, a declarat, pentru Profit.ro, CEO-ul BSOG, Mark Beacom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunțase că “exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport”.

Potrivit CEO-ului companiei, după instalarea platformei de producție Ana în Marea Neagră în luna septembrie a anului trecut, a început campania de foraj la zăcământul Ana, iar primele două din cele cinci sonde de producție din proiectul MGD au fost finalizate și sunt conectate la platforma de producție Ana.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

“Forajul celei de-a treia sonde este în derulare. Lucrările rămase de executat în proiect sunt forajele celor două sonde pe zăcământul Ana și sonda submarină Doina, precum și finalizarea stației de tratare a gazelor de pe uscat. Prin cooperarea constructivă a tuturor părților implicate în construirea proiectului MGD, vom începe producția de gaze în al doilea trimestru al anului 2022”, a precizat Beacom.

Însă chiar și începerea producției în al doilea semestru al acestui an este mai degrabă un deziderat al companiei, depinzând și de elemente externe, precum reglementarea sau impozitarea.

“În funcție de măsurile luate de guvern în privința reglementărilor privind gazele, impozitarea și alte măsuri, BSOG va răspunde de la caz la caz. Părerea noastră este că subminarea continuă a producătorilor autohtoni prin introducerea constantă de noi măsuri dăunătoare este motivul pentru care România nu a reușit să-și atingă capacitatea de producție semnificativă pe care o are și nu va face decât să prelungească această problemă”, a explicat Beacom.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Noile măsuri legislative adoptate de guvern, printre care și reglementarea prețului gazelor, ar putea submina încrederea investitorilor în producția de gaze.

“Legislația curentă descurajează exploatarea resurselor deja descoperite în Marea Neagră, care sunt pregatite să ajungă la țărm, și va descuraja în continuare orice producător, inclusiv BSOG, să caute și mai multe resurse prin activități de explorare. Partenerii proiectului MGD au primit continuu asigurări din partea oficialilor guvernului și diferiților politicieni că această problemă fiscală aplicată zonei offshore va fi rezolvată și, pe această bază, proiectul MGD a continuat. În loc să rezolve această problemă așa cum s-a promis, sunt implementate chiar și alte măsuri de subminare a producătorilor”, a afirmat CEO-ul BSOG.

BSOG este deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producție gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este compania operatoare în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participație) și Gas Plus Dacia SRL (10% participație).

În mai, BSOG a încheiat un memorandum de înțelegere cu rușii de la Lukoil cu privire la efectuarea de lucrări în vederea conectării zăcământului de gaze descoperit de ruși pe perimetrul offshore Trident, concesiune deținută de ei în parteneriat cu Romgaz, la instalațiile de explorare și producție ale proiectului de dezvoltare Midia al BSOG.

viewscnt
Afla mai multe despre
bsog
producție
marea neagră
legislație