Penuria și raționalizarea energiei posibil să apară în Europa, dacă există o oprire bruscă a aprovizionării rusești

Penuria și raționalizarea energiei posibil să apară în Europa, dacă există o oprire bruscă a aprovizionării rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2022

Penuria și raționalizarea energiei sunt posibil să apară în Europa, dacă există o oprire bruscă a aprovizionării rusești, se arată într-un raport recent al agenției de rating Fitch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform sursei citate, Rusia asigură aproximativ 10% din energia mondială, incluzând 17% pe zona de gaz natural și 12% pe petrol. Creșterea prețurilor la petrol și gaze va crește costurile industriei și va reduce veniturile reale ale consumatorilor, scrie Hotnews.ro

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Fitch a redus estimarea creșterii economice globale pentru 2022 cu 0,7 puncte procentuale, la 3,5%. În ceea ce privește zona euro, reducerea este cu 1,5 puncte procentuale la 3%, iar SUA cu 0,2 puncte procentuale la 3,5%.

Acest lucru reflectă creșterile prețurilor la energie, dar și un ritm mai rapid al creșterii ratelor dobânzii în SUA, comparativ cu ceea ce anticipa anterior războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În ceea ce privește 2023, agenția de rating a scăzut estimarea în ceea ce privește creșterea economică globală cu 0,2 puncte procentuale, la 2,8%.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Inflația globală a revenit cu o răzbunare după două decenii

„Inflația globală a revenit răzbunându-se după o absență de cel puțin două decenii. Începe să se simtă ca un moment de schimbare a regimului inflaționist”, spune Brian Coulton, economist șef la Fitch Ratings.

Un șoc global pe zona de aprovizionare care va reduce creșterea economică și urcă inflația lovește redresarea post-Covid-19. Invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile la adresa Rusiei care au urmat au pus în pericol aprovizionarea globală cu energie. Este puțin probabil ca sancțiunile să fie anulate prea curând.

Rusia asigură aproximativ 10% din energia mondială, incluzând 17% pe zona de gaz natural și 12% pe petrol. Creșterea prețurilor la petrol și gaze va crește costurile industriei și va reduce veniturile reale ale consumatorilor. Penuria și raționalizarea energiei sunt posibil să apară în Europa, dacă există o oprire bruscă a aprovizionării rusești.

Rusia furniza, în 2019, aproximativ un sfert din consumul de energie primată zonei euro. Aceasta este egală cu ponderea producției de petrol OPEC în producția globală de energie primară în 1973. Diversificarea către alte surse va dura. Inflația în zona euro va fi, în medie, de 5% în 2022 ca urmare a creșterii prețurilor la gaze în UE. Probabil va exista sprijin fiscal pentru a amortiza șocul.

Expunerea SUA la energia rusă este mult mai mică, dar creșterea prețului mondial al petrolului se adaugă la ceea ce deja devenise o problemă majoră în ceea ce privește inflația.

În SUA, prețurile bunurilor de consum continuă să crească, iar inflația pe servicii a atins un nivel maxim al ultimilor 30 de ani pe măsură ce chiriile au urcat accelerat, iar salariile se apropie de 6%. Preocupările gospodăriile cu privire la inflație sunt în creștere. Fitch se așteptă ca inflația în SUA să atingă un vârf de 9% și o medie de 7% pe întregul an.

Piața de petrol și gaze are nevoie de timp pentru a se ajusta

“Noi credem că piața (de petrol și gaze n.r.) va avea nevoie de mai mult timp pentru a se ajusta la această nouă limitare substanțială din zona comerțului energetic. Credem că piața va avea deficit anul acest și probabil și anul viitor, fiind opusul a ceea ce ne așteptam anterior invaziei. Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm la prețurile mari să stea cu noi mai multe luni. Vom vedea o foarte mare volatilitate a prețurilor”, a declarat un analist al Moody’s într-un podcast recent pe site-ul propriu.

Într-un alt podcast, cei de la Moody’s atrăgeau atenția că acum trăim inflația rea.

Inflația bună este când crește economia, cererea este puternică, iar oferta o îndeplinește. Tu crești, ai un pic de presiune pe prețuri, care oferă companiilor profit etc.

Inflația rea este când nu crește economia, nu produci, ai cerere pentru produse dar nu poți să o acoperi și prețurile urcă din cauza asta. Deci nu ai creștere, dar ai presiune pe prețuri. Asta este inflația rea.

Într-un material de la începutul lunii, S&P spunea că piețele emergente care încearcă să recupereze după primii ani de pandemie, acum se confruntă cu creșterea prețurilor la energie. Cele mai vulnerabile sunt Thailanda, Turcia, Chile, Filipine, India și Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
rationalizare
rusia