CEZ a început vânzarea de active, operațiune care prevede și exit-ul din România

CEZ a început vânzarea de active, operațiune care prevede și exit-ul din România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 20 iun 2019

CEZ a început cedarea de active, operațiune care prevede și exit-ul din România, vânzându-și afacerea din Bulgaria către Eurohold, pentru 335 milioane euro. Profit.ro a anunțat luna trecută că CEZ intenționează să-și vândă întreg business-ul din România, atât cel de distribuție și furnizare, concentrat în Oltenia, cât și cel de producție de energie, informație confirmată ulterior de CEO-ul companiei, care a precizat că grupul ceh plănuiește să vândă active în Bulgaria, România, Turcia și Polonia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Grupul bulgar Eurohold este proprietarul Euroins România, al patrulea asigurător local după nivelul primelor subscrise.

CEZ era în negocieri exclusive cu Eurohold pentru vânzarea activelor din Bulgaria, după ce, anul trecut, autoritățile bulgare au blocat vânzarea activelor grupului către compania locală Inercom, tranzacție evaluată la aproape 400 milioane de euro și care a dus la demisia ministrului Energiei din țara vecină.

Acum, părțile s-au înțeles, iar Eurohold a semnat acordul cu CEZ pentru a-i cumpăra activele din Bulgaria, cu 335 milioane euro.

OFICIAL Importurile de gaze au urcat iarna cu 12%. Volume și prețuri în scădere în martie CITEȘTE ȘI OFICIAL Importurile de gaze au urcat iarna cu 12%. Volume și prețuri în scădere în martie

CEZ a renunțat treptat la expansiunea în Balcani după ce a investit puternic în regiune acum aproximativ un deceniu. 

Grupul CEZ în România este reprezentat prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.

După procesul de separare a activităților (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuție Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigură alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți. Începând cu 2011, Grupul CEZ în România deține în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu. Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deține aproximativ 70% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
cez romania
vanzare cez
cez bulgaria
daniel benes