Chevron și Exxon vor investi aproape 37 de miliarde de dolari pentru extinderea unei exploatări de petrol în Kazahstan

Chevron și Exxon vor investi aproape 37 de miliarde de dolari pentru extinderea unei exploatări de petrol în Kazahstan
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2016

Chevron, Exxon Mobil și partenerii lor vor investi 36,8 miliarde de dolari în extinderea exploatării petroliere Tengiz din Kazahstan, acesta fiind cel mai mare angajament de investiții de când prețurile țițeiului au început să scadă, în urmă cu doi ani, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna trecută, grupul BP a anunțat construcția unei noi uzine de lichefiere a gazelor naturale și a infrastructurii asociate, la proiectul Tangguh din Indonezia. Investiția în acest proiect este de circa 8 miliarde de dolari, potrivit unei persoane aproapiate situației. Grupul britanic a mai anunțat în iunie că accelerează activitățile la un proiect offshore de gaze de importanță majoră, în Egipt, scrie News.ro.

În acest an, companiile energetice au lansat opt mari proiecte costisitoare, fiind așteptate și altele, potrivit băncii de investiții în energie Tudor Picker din Houstoning Holt. În 2015, numai patru astfel de proiecte au fost lansate.

Anunțurile au loc într-o perioadă în care industria petrolului pare să iasă din perioada de turbulențe în care prețurile au scăzut de la circa 115 dolari pe baril în 2014 la un minim de 27 de dolari în ianuarie.

Investiția în extinderea exploatării zăcământului Tengiz, unul dintre cele mai mari din lume, vine după ce Chevron a cheltuit deja 37 de milairde de dolari, împreună cu partenerii săi, grupul kazah KazMunaiGas, Exxon și grupul rus Lukoil.

Tengis este unul dintre cele mai profitabile proiecte petroliere din istoria modernă a industriei de profil. Unii analiști estimează că acest proiect a adus Chevron venituri de peste 70 de miliarde de dolari și profituri de 40 de miliarde de dolari, din 1993, când compania americană a devenit prima companie petrolieră străină care a încheiat un acord cu o fostă republică sovietică.

viewscnt
Afla mai multe despre
chevron
exxon
kazahstan
petrol