China se transformă involuntar într-un neașteptat ″cavaler în armură″ pentru Europa

China se transformă involuntar într-un neașteptat ″cavaler în armură″ pentru Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2022

Problemele economice ale Chinei, provocate în primul rând de blocajele logistice și industriale determinate de carantinarea în masă a multiple orașe din cauza politicii ″ZERO COVID″ a autorităților de la Beijing, au făcut ca statul chinez să se transforme involuntar într-un neașteptat ″cavaler în armură″ pentru Europa în ceea ce privește criza gazelor naturale de pe Bătrânul Continent, cauzată de reducerea masivă a livrărilor de către Rusia, ca răspuns la sancțiunile ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

China, cel mai mare cumpărător mondial de gaze naturale lichefiate (LNG), își revinde o parte din surplusul de aprovizionare apărut din cauza cererii domestice slabe, surplus accesat de clienții europeni în pofida prețurilor foarte mari, scrie Nikkei Asia.

VIDEO Ștafeta masculină de 4x100 m liber, condusă de David Popovici - aur la CM Natație Juniori CITEȘTE ȘI VIDEO Ștafeta masculină de 4x100 m liber, condusă de David Popovici - aur la CM Natație Juniori

Fenomenul se numără printre cauzele care au făcut ca importurile europene de LNG să crească cu 60% în primul semestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2021, conform firmei de monitorizare a piețelor de mărfuri Kpler. Cele 53 de milioane de tone achiziționate de UE au depășit importurile Chinei și Japoniei și au stimulat accelerarea umplerii depozitelor subterane de înmagazinare de gaze ale Europei.

Dacă ritmul actual continuă, Europa are toate șansele să-și atingă ținta de umplere de 80% în noiembrie.

GRAFICE Băncile au accelerat competiția pentru economisirile populației și firmelor, ducând dobânzile la depozite la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Au crescut, însă, și dobânzile la credite CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au accelerat competiția pentru economisirile populației și firmelor, ducând dobânzile la depozite la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Au crescut, însă, și dobânzile la credite

Problema este însă că, cel mai probabil, situația se va inversa, odată ce economia chineză își va reveni. În plus, riscul este ca Europa să devină dependentă energetic de Beijing, ceea ce va afecta ambițiile geopolitice ale SUA și ale aliaților săi de a apăra ordinea mondială liberală, comentează Nikkei.

Deocamdată, însă, Europa a reușit să evite criza energetică.

ULTIMA ORĂ Guvernul se pregătește să amâne cu cel puțin 1 an noul mod de calcul al impozitului pe case și clădiri nerezidențiale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul se pregătește să amâne cu cel puțin 1 an noul mod de calcul al impozitului pe case și clădiri nerezidențiale

Compania Jovo Group, un trader major de LNG, a dezvăluit recent că a revândut un transport maritim de LNG unui cumpărător european. Surse din piața de mărfuri din Shanghai spun că profitul unei astfel de tranzacții poate fi de ordinul a zeci de milioane de dolari, putând ajunge chiar la 100 de milioane.

Cel mai mare operator de rafinării din China, Sinopec Group, a anunțat de asemenea că își redirecționează o parte din surplusul de LNG pe piețele internaționale. Presa chineză a relatat că doar Sinopec a revândut 45 de transporturi de LNG, ceea ce înseamnă peste 3 milioane de tone.

EXCLUSIV Fondul de investiții Stage Capital, susținut de Deutsche Bank și Goldman Sachs, a ieșit de pe piața românească CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul de investiții Stage Capital, susținut de Deutsche Bank și Goldman Sachs, a ieșit de pe piața românească

Totalul revânzărilor chineze de LNG se ridică la circa 4 milioane de tone, cantitate echivalentă cu 7% din importurile europene de gaze naturale din toate sursele din perioada ianuarie-iunie 2022.

″Lockdown-urile urbane din China au dus la un declin al cererii de combustibili și chimicale industriale, ceea ce a provocat o diminuare a cererii de gaze naturale în S1 2022. Nu sunt semne că aceasta va crește prea mult în a doua jumătate a anului″, spune Xuelian Li, analist la Marubeni Research Institute.

Inteligența artificială a dat de gol peste 20.000 de francezi care nu au declarat că au piscină. Proprietarii sunt buni de plată CITEȘTE ȘI Inteligența artificială a dat de gol peste 20.000 de francezi care nu au declarat că au piscină. Proprietarii sunt buni de plată

De asemenea, și producția internă de gaze naturale a Chinei a crescut și se estimează că va termina anul cu o majorare de 7%. În schimb, se așteaptă ca importurile chineze de LNG să scadă cu 20%.

Scăderea importurilor chineze a dus în jos cotațiile internaționale la LNG. În Asia, prețurile sunt undeva la 45 dolari/MBTU, cu peste 10 dolari sub cele europene la gaze, care depășesc echivalentul a 60 dolari/MBTU.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale lichefiate lng
importuri lng
criza gazelor
livrari gaze rusia gazprom
criza energetica europa
china importuri lng