Gazprom reduce livrările către Engie, dezacord între părți. Mesajul Engie pentru România

Gazprom reduce livrările către Engie, dezacord între părți. Mesajul Engie pentru România
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2022

Gazprom a anunțat Engie că va reduce livrările de gaze din cauza dezacordului dintre părți privind aplicarea unor contracte, a anunțat grupul francez de utilități, transmite Reuters. Vezi mai jos mesajul Engie pentru România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Așa cum am anunțat anterior, Engie și-a asigurat deja volumele necesare pentru a-și îndeplini angajamentele față de clienții săi și față de propriile sale cerințe și a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic și financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom", se arată comunicatul firmei franceze, arată Agerpres.

INFOGRAFICE Nou record. Prețul spot al energiei a sărit de 3.500 lei/MWh. Producția internă - o pătrime din capacitatea instalată. Parcurile eoliene au consumat energie în loc să producă CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Nou record. Prețul spot al energiei a sărit de 3.500 lei/MWh. Producția internă - o pătrime din capacitatea instalată. Parcurile eoliene au consumat energie în loc să producă

Luna trecută, Engie a încheiat un contract pe trei ani cu firma de stat algeriană Sonatrach privind prețul gazelor ce vor fi livrate prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an. Sonatrach și Engie "au ajuns la un acord privind contractul de furnizare și vânzare a gazelor naturale prin Medgaz".

Contractul dintre cele două companii, încheiat încă din 2011, asigură aprovizionarea Engie cu gaze naturale de către Sonatrach, prin gazoductul Medgaz.

Cu ocazia semnării acordului, Sonatrach și Engie au confirmat și "intenția lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) și al gazelor naturale. Engie este un jucător major economic în Algeria, în special pe segmentul de explorare și producție a gazelor naturale, fiind și principalul cumpărător al țării de GNL.

Vicepreședintele Engie Claire Waysand a anunțat recent că firma franceză este în negocieri cu Sonatrach privind potențiala majorare a exporturilor de gaze către Franța pe termen mediu spre lung și nu doar pentru această iarnă.

De asemenea, Claire Waysand a dat asigurări că Engie are "suficiente volume de gaze" pentru această iarnă.

UPDATE Engie România a transmis următorul mesaj:

"Astăzi, Gazprom a informat Grupul ENGIE în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, cauzată de un dezacord privind aplicarea unor clauze contractuale.

De la începutul războiului din Ucraina, livrările de gaze de proveniență rusească către Grupul ENGIE au scăzut substanțial. Așa cum a anunțat anterior, Grupul ENGIE a asigurat deja volumele necesare pentru a îndeplini angajamentele pentru aprovizionarea portofoliului de clienți și a adoptat măsurile necesare pentru a reduce semnificativ orice impact direct, care ar putea fi generat de o întrerupere a livrărilor de gaze de către Gazprom.

În ceea ce privește filiala locală, ENGIE Romania, aceasta a securizat volumele necesare clienților din portofoliu său și depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea în aprovizionare a acestora, chiar și în acest context dificil de piață, cu prețuri de achiziție extrem de mari și volatile."

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
engie