Cioloș le-a scris partenerilor chinezi ai Nuclearelectrica de la Cernavodă 3-4, inclusiv despre ajutoare și garanții de stat

Cioloș le-a scris partenerilor chinezi ai Nuclearelectrica de la Cernavodă 3-4, inclusiv despre ajutoare și garanții de stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 ian 2016

Premierul Dacian Cioloș a trimis, prin intermediul ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, o scrisoare companiei chineze de stat China General Nuclear Power Corporation, partenerul Nuclearelectrica în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, scrisoare în care au fost conturate o serie de măsuri de sprijin și de angajamente ale statului român în legătură cu proiectul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Semnată de Excelența Sa Dacian Julien Cioloș, premierul României, scrisoarea conturează o serie de domenii majore de sprijin și angajament asociate cu proiectul, în termeni de reformă a pieței de energie electrică, mecanisme de tarifare a electricității, vânzări de energie, garanții de stat, politici de stimulare financiară și continuitate a politicilor", se arată într-un document al China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Memorandumul de înțelegere dintre Nuclearelectrica și CGN privind proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă a fost semnat în noiembrie anul trecut.

ANRE amână cu un an introducerea contoarelor inteligente: Nu se poate face o analiză unitară cost-beneficiu CITEȘTE ȘI ANRE amână cu un an introducerea contoarelor inteligente: Nu se poate face o analiză unitară cost-beneficiu

"CGN și partenerul său român se află în negocieri pentru un posibil acord de înființare a unei companii de tip joint-venture, în care CGN va avea statutul de companie-holding. Odată înființat, joint-venture-ul va fi singura platformă care va duce mai departe, pe viitor, dezvoltarea, construcția și operarea proiectului de la Cernavodă", potrivit părții chineze.

După cum Profit.ro a scris în exclusivitate, în noiembrie anul trecut, Guvernul de la București a decis să intervină în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în care Austria se opune acordării de către Marea Britanie, cu avizul Comisiei Europene, a unui ajutor de stat către aceeași companie chineză China General Nuclear Power, pentru construcția unei centrale nucleare, autoritățile române încercând astfel să evite blocarea acestui ajutor, pentru a nu se confrunta și ele cu aceeași problemă în privința proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

În octombrie anul trecut, Comisia Europeană a acceptat ca guvernul britanic să acorde un ajutor de stat pentru investitorii în proiectul centralei nucleare Hinkley Point, în principal sub forma unui contract pentru diferență și a unei garanții pentru credite.

Contractul pentru diferență este un ajutor de stat care asigură sprijin sub forma unei venit în etapa de exploatare a unui proiect de investiții, precum cel al unei centrale energetice. Prin acest tip de ajutor, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare". În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar investitorul să returneze diferența, dar această situație pare improbabilă în contextul pieței actuale. Așadar, contractul pentru diferență îi asigură investitorului venituri sigure și stabile.  

Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina a anunțat pe Facebook amendarea cu 3,5 mld $ a Gazprom CITEȘTE ȘI Șeful Consiliului Concurenței din Ucraina a anunțat pe Facebook amendarea cu 3,5 mld $ a Gazprom

Acest contract pentru diferență a fost evocat și de către directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, la momentul semnării memorandumului de înțelegere cu China General Nuclear Power Corporation, cu argumentul că, în actualele condiții de piață, în care prețul engros al energiei electrice a scăzut semnificativ, rentabilitatea proiectului trebuie asigurată, iar una dintre variantele analizate este implementarea acestui tip de contract.

Marea Britanie mai acordă investitorului chinez și garanție guvernamentală pentru creditele angajate în finanțarea proiectului, variantă avută în vedere, de asemenea, și de partea română.

Tot la ceremonia de semnare a memorandumului de înțelegere, Daniela Lulache a mai spus că studiul de fezabilitate pentru proiectul unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă va fi actualizat, iar din noul studiu ar putea putea reieși o valoare a investiției mai mare sau mică decât cea de circa 6,5 miliarde euro estimată în prezent. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
china general nuclear power
reactoarele 3 si 4 de la cernavoda
centrala nucleara de la cernavoda
dacia ciolos
dacian julien ciolos
victor grigorescu