Companiile chineze de panouri solare vor evita taxele vamale producând direct în UE și SUA

Companiile chineze de panouri solare vor evita taxele vamale producând direct în UE și SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2023

Mulți fabricanți chinezi se gândesc să producă direct în Uniunea Europeană (UE) sau Statele Unite sau au început deja să facă acest lucru pentru a nu fi afectați de tarife vamale sau alte taxe comerciale, potrivit unui articol publicat de portalul de știri economice Yicai, citat vineri de EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Până acum, firmele chineze au investit în Asia de Sud-Est în acest scop, dar riscurile au reapărut atunci când Departamentul de Comerț al SUA a deschis o investigație pentru a stabili dacă aceste inițiative erau folosite exclusiv pentru evitarea taxelor, scrie Agerpres.

Consiliul Concurenței a preluat de la Comisia Europeană atribuțiile de analiză a tranzacției prin care Carrefour cumpără afacerile cora din România CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a preluat de la Comisia Europeană atribuțiile de analiză a tranzacției prin care Carrefour cumpără afacerile cora din România

Deși Washingtonul a stabilit un moratoriu de 24 de luni asupra tarifelor la importul de panouri solare din Vietnam, Thailanda, Malaezia și Cambodgia, directori ai companiilor chineze din sector citați de Yicai au subliniat că, dacă UE sau SUA vor impune măsuri împotriva concurenței neloiale sau a subvențiilor de stat, cel mai logic ar fi să investească direct în producția de acolo.

Unele companii precum Arctech Solar încearcă varianta de a ceda brevetele și tehnologiile partenerilor din SUA care se ocupă de producție pentru a evita pentru moment investițiile mari de care ar avea nevoie pentru a-și crește rapid prezența în țară.

Altele, precum Longi Green Energy Technology sau JA Solar Tech, au anunțat deja că vor construi fabrici în Statele Unite, în timp ce Jinko Solar va crește investițiile în fabrica pe care o deține în Florida pentru a spori producția.

În cazul Europei, Yicai amintește că doar câteva companii chineze au investit pe bătrânul continent în sectorul panourilor fotovoltaice și evidențiază cazul companiei Longi, al cărei președinte a anunțat în iunie că va construi o fabrică în Germania.

Presa americană: Noul proiect românesc de gaze naturale din Marea Neagră, o provocare pentru Putin. Nu va sta cu mâinile în sân CITEȘTE ȘI Presa americană: Noul proiect românesc de gaze naturale din Marea Neagră, o provocare pentru Putin. Nu va sta cu mâinile în sân

Unii dintre directorii citați subliniază că "ecosistemele industriale incomplete" afectează posibilitățile de investiții, mai ales în cazul multor țări europene.

"Construirea de fabrici în Germania sau în apropiere este singura opțiune viabilă dacă vrei să ai o prezență în Europa pentru că, pe întreg continentul, sunt singurele locuri cu un lanț industrial relativ complet. Fără îndoială, această situație limitează dezvoltarea afacerilor în Europa", a apreciat unul dintre managerii intervievați.

Un altul, Jiang Weipeng, director general la GCL System Integration Technology, a vorbit despre cât de mult poate dura deschiderea unei fabrici în comparație cu China: "Este nevoie de doar cinci până la șase luni pentru a deschide o fabrică în China, dar în SUA și UE durează mai mult".

Potrivit datelor furnizate de patronatul local, China a produs anul trecut 86% din siliciu policristalin, 97% din plăci din silicat, 90% din celulele de baterii și 85% din panourile solare la nivel mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
panouri solare