Complexul Energetic Oltenia construiește un depozit de cărbune la Roșia, de 60 milioane lei

Complexul Energetic Oltenia construiește un depozit de cărbune la Roșia, de 60 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2018

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, construiește un nou depozit de cărbune la Exploatarea Minieră Roșia, județul Gorj, valoarea totală a investiției fiind de 60 milioane lei, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Sorin Boza.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Valoarea totală a investiției este de 60 milioane lei, deci circa 13 milioane euro”, a spus Boza, pentru News.ro.

Depozitul ”va răspunde tuturor cerințelor de mediu și este una dintre investițiile prioritare de mediu derulate de CE Oltenia în prezent, care va fi finalizată la începutul anului viitor și pentru care au fost parcurși toți pașii legali necesari”, spun reprezentanții companiei, într-un comunicat.

Gigantul rus Gazprom și-a majorat cu 62% profitul net în primul semestru, după scumpirea cu 25% a exporturilor de gaze. România a importat cu 13% mai mult CITEȘTE ȘI Gigantul rus Gazprom și-a majorat cu 62% profitul net în primul semestru, după scumpirea cu 25% a exporturilor de gaze. România a importat cu 13% mai mult

Executarea lucrărilor a fost însă îngreunată de faptul că s-a renunțat la amplasamentul stabilit inițial din cauza blocajelor intervenite în negocierile purtate cu proprietarii de terenuri pe care urma să se realizeze noul depozit de cărbune, fiind repoziționat pe un alt teren. În plus, au existat întârzieri cauzate de derularea procedurilor de achiziție a lucrărilor și a echipamentelor necesare.

”Conducerea companiei a dispus o analiză detaliată periodică încă de acum un an a acestor cauze, pentru stabilirea tuturor măsurilor necesare reducerii maxim posibile a perioadei de execuție. Redeschiderea pentru o perioadă determinată a vechiului depozit reprezintă o necesitate din motive care țin de siguranța energetică națională – obiectiv primordial care ar trebui să fie conștientizat de orice factor politic, inclusiv din administrația publică locală”, mai informează compania.

Depozitul trebuie să asigure stocul de cărbune necesar funcționarii SE Rovinari cu trei grupuri energetice în perioada de iarnă.

”Folosirea temporară a vechiului depozit nu poate fi realizată prin dispoziții ale conducerii CE Oltenia, ci numai prin decizii guvernamentale, acestea având la baza siguranța sistemului energetic național conform estimărilor Dispeceratului Energetic Național pentru acest sfârșit de an”, adaugă reprezentanții producătorului de energie.

Aceștia subliniază că funcționarea depozitului vechi de cărbune de la EMC Roșia, în perioada de toamnă – iarnă a anului trecut a fost monitorizată de Garda de Mediu și, ”conform notelor de constatare încheiate, nu au fost depășite limitele de praf impuse de legislația în vigoare”.

Compania reamintește că 80% din populația orașului Rovinari depinde, direct sau indirect, de locurile de muncă ale salariaților CE Oltenia din Bazinul Minier Rovinari și de la Termocentrala Rovinari.

Suma plătită de CE Oltenia pentru taxele și impozitele locale corespunzătoare activităților desfășurate în zona Rovinari reprezintă peste 70% din veniturile curente ale acestui oraș.

”În condițiile în care CE Oltenia este pilonul principal în susținerea comunității orașului Rovinari, este de neînțeles poziția conducătorului administrativ al acestei comunități de a iniția proteste împotriva acțiunilor CE Oltenia care respectă hotărârile de guvern emise în scopul menținerii siguranței energetice naționale. Conducerea CE Oltenia își manifestă toată disponibilitatea pentru dialog cu administrațiă publică a orașului Rovinari, similar cu toate comunitățile locale din zonele unde își desfășoara activitatea”, mai spun reprezentanții CE Oltenia.

CE Oltenia are peste 13.500 de angajați. Compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri mai mare cu 28,5%, de la 2,28 miliarde lei în 2016, la 2,93 miliarde lei.

Veniturile au crescut cu 18,7%, de la 3,68 miliarde lei în 2016, la 4,37 miliarde lei în 2017, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul companiei.

Producătorul de energie a înregistrat un profit net de aproximativ 181 milioane lei față de o pierdere de circa 140 milioane lei înregistrată în 2016.

De asemenea, cantitatea de energie produsă a crescut cu 11%,de la 13,5 TWh la 15 TWh, anul trecut. Producția de cărbune a crescut cu 15,4%, de la 19,5 milioane tone în 2016, la 22,5 milioane tone în 2017.

În anul 2017,compania a funcționat în medie cu opt grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 30% din piața de energie și de circa 40% din serviciile de sistem necesare la nivel național.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acțiuni. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru Închiderea – Conservarea Minelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
depozit carbune