Complexul Energetic Oltenia și-a redus pierderile cu peste 85% în 2016, la circa 140 milioane lei

Complexul Energetic Oltenia și-a redus pierderile cu peste 85% în 2016, la circa 140 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 apr 2017

Producătorul de energie electrică pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din acțiuni, și-a redus pierderile raportate cu peste 85% anul trecut, de la 960,85 milioane lei la 139,81 milioane lei, în principal ca urmare a unor aspecte contabile, cum ar fi rezultatul pozitiv din 2016 al reevaluării activelor circulante, de aproape 29 milioane lei, față de cel negativ din 2015, de 460,7 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, rubrica "Alte cheltuieli de exploatare", care include valoarea neamortizată a imobilizărilor necorporale sau corporale cedate sau scoase din activ, a cunoscut anul trecut o scădere de peste jumătate de miliard de lei, de la 1,16 miliarde lei la 608,3 milioane lei. 

Asta în condițiile în care cifra de afaceri a companiei s-a redus și ea anul trecut, cu peste 15%, de la 2,699 la 2,284 miliarde lei, din care aproape 1,99 miliarde lei au reprezentat venituri din vânzarea energiei electrice. 

Un român va conduce operațiunile Sony Polonia, de la 1 mai CITEȘTE ȘI Un român va conduce operațiunile Sony Polonia, de la 1 mai

Cheltuielile cu materii prime și consumabile (în principal cu producția de cărbune) au scăzut cu 7% anul trecut, de la 1,285 la 1,196 miliarde lei, iar cele de personal – cu 9%, de la 951,52 la 866,16 milioane lei.

Complexul și-a vândut în 2016 energia produsă cu un preț mediu de 170,05 lei/MWh, în condițiile în care prețul mediu ponderat al tranzacțiilor de anul trecut de pe bursa de energie OPCOM a fost de 149,74 lei/MWh pe Piața pentru Ziua Următoare și între 156 și 161 lei/MWh pe piețele centralizate de contracte bilaterale.

CE Oltenia a realizat în 2016 o producție de energie electrică de circa 13,5 TWh, în scădere față de cea realizată în 2015, de circa 15 TWh.

Facebook lansează două noi caracteristici pentru Messenger, Tencent finanțează cu 200 mil. dolari Craigslist-ul chinezesc, iar Netflix se apropie de pragul de 100 mil. abonați CITEȘTE ȘI Facebook lansează două noi caracteristici pentru Messenger, Tencent finanțează cu 200 mil. dolari Craigslist-ul chinezesc, iar Netflix se apropie de pragul de 100 mil. abonați

La finalul lui 2016, CE Oltenia avea un număr de 14.322 de salariați, cu aproape o mie mai puțini decât la 31 decembrie 2015 (15.268).

Potrivit raportului administratorilor Complexului pe anul trecut, compania ar fi înregistrat în 2016 un profit de exploatare de 2,78 milioane lei dacă nu s-ar fi luat în calcul deprecierile și provizioanele aferente anilor precedenți, în sumă de 13,29 milioane lei, aferente litigiilor în care este implicat CE Oltenia și devalorizării investițiilor aflate în curs de execuție (în special studii de fezabilitate și proiecte elaborate înainte de 2012, care au devenit între timp inutilizabile).

De asemenea, o contribuție masivă la rezultatul net negativ din 2016 a avut-o pierderea financiară de 129,3 milioane lei înregistrată de companie din cauza deprecierii leului față de yen și euro, valute în care CE Oltenia are contractate credite la care plătește rate lunare.

Murad: Firmele care au greșit acum 10-15 ani să plătească prejudiciul în rate și să fie lăsate în pace, altfel cad în cap, iar angajații rămân pe drumuri CITEȘTE ȘI Murad: Firmele care au greșit acum 10-15 ani să plătească prejudiciul în rate și să fie lăsate în pace, altfel cad în cap, iar angajații rămân pe drumuri

Anul acesta, un număr de 1.000 de angajați vor fi disponibilizați de la Complexul Energetic Oltenia, în loc de 2.000 de salariați, cum prevedea planul inițial de restructurare al companiei, declara în martie 2017, într-un interviu acordat News.ro, ministrul Energiei, Toma Petcu, care mai menționa că mai mult de jumătate dintre cei care vor fi concediați sunt salariați în prag de pensionare. De asemenea, compania urmează să își cedeze toate activele neproductive pe care le deține, de exemplu bisericile și terenurile de fotbal, pentru care plătește impozite, dar care nu-i aduc nici un venit.

De asemenea, CE Oltenia așteaptă ca Guvernul să meargă la Bruxelles pentru a convinge Comisia Europeană ca activitatea de extracție a lignitului să fie inclusă pe lista sectoarelor economice care pot beneficia de reducerea obligației de a subvenționa producția de energie din surse regenerabile prin achiziția de certificate verzi. Această intenție a CE Oltenia este exprimată într-un document oficial al companiei, în care se estimează că, în acest fel, Complexul ar face economii financiare de aproape 29 milioane lei pe an.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
ce oltenia
pret energie electrica
termocentrale
energie electrica carbune
productie carbune
ministerul energiei
pierderi complexul energetic oltenia