Condamnări în dosarul Petromservice: Sorin Ovidiu Vîntu, șase ani și două luni de închisoare

Condamnări în dosarul Petromservice: Sorin Ovidiu Vîntu, șase ani și două luni de închisoare
scris 22 iul 2016

Judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat, vineri, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la șase ani și două luni de închisoare cu executare, în dosarul devalizării Petromservice, iar pe liderul sindical Liviu Luca la șase ani de închisoare cu executare. Decizia este defintivă.

Curtea de Apel București a dat, vineri, sentința în dosarul Petromservice, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu fiind condamnat la șase ani și două luni de închisoare. În același dosar, Liviu Luca a fost condamnat la șase ani de închisoare. Aceeași pedeapsă a primit-o și fostul director al Petromservice, Gheorghe Șupeală, în timp ce Octavian Țurcan a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare cu executare, scrie News.ro

Judecătorii i-au mai condamnat pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe Sorin Mihai la trei ani de detenție cu executare, pe Bogdan Negrutzi la patru ani de închisoare cu executare, pe Graziano Rino Raichovich la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, în timp ce Mihai Viorel Rîmboacă și Daniela Brașoveanu au fost condamnați la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, respectiv un an de detenție cu suspendare.

Pe latură civilă, cu toții trebuie să plătească 36 de milioane de euro către Petromservice.
În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan și foștii directori ai Petromservice Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind estimat la peste 83,5 milioane de euro.

Tribunalul București i-a condamnat, pe 14 iulie 2014, în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vîntu la șase ani și două luni de închisoare, pe Octavian Țurcan la nouă ani, iar pe Liviu Luca, la șase ani, toate pedepsele fiind cu executare. Decizia instanței a fost contestată la Curtea de Apel București

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Șupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlțeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimiși în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, pentru complicitate la delapidare și spălare a banilor.

Epopeea formularului de TVA continuă: Apar alte modificări și se amână termenele de depunere CITEȘTE ȘI Epopeea formularului de TVA continuă: Apar alte modificări și se amână termenele de depunere

Procurorii au arătat că, în 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziția a 49,35 la sută din acțiunile societății realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd, înmatriculată în Cipru, la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor și de Directiva 2005/60/CE.

"În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfășurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcțiile de membri ai Consiliului de Administrație, director general și director financiar", a susținut Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii au mai arătat că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care ar fi finanțat preluarea pachetului de acțiuni.

În 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

"Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari", au precizat procurorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
petromservice
sorin ovidiu vintu