Conducta de gaze BRUA va fi finalizată abia în decembrie 2020, cu un an întârziere

Conducta de gaze BRUA va fi finalizată abia în decembrie 2020, cu un an întârziere
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 aug 2019

Conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) nu va fi finalizată în luna decembrie 2019, așa cum era planificat până acum, ci abia în decembrie 2020, potrivit raportului financiar al Transgaz, aferent primului semestru al anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Compania explică, într-un document intitulat "Planul de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor în perioada 2019-2028", motivele care au dus la aceste întârzieri, arată Agerpres.

"Cu toate eforturile depuse de Transgaz pentru realizarea în termen a proiectului BRUA Faza I, pe parcursul implementării proiectului s-au întâmpinat probleme care, cumulate, afectează implementarea integrală a proiectului în termenul asumat. În principal, cauzele care au dus la înregistrarea întârzierilor sunt survenite din derularea procedurilor de licitație, completarea și îmbunătățirea cadrului legislativ, identificarea unor situri arheologice, condiții meteorologice - adverse care s-au manifestat pe perioade lungi de timp, prelungirea negocierilor cu unii proprietari/utilizatori de terenuri, precum și un număr mare de modificări apărute pe timpul executării lucrărilor", precizează oficialii Transgaz.

Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podișor cu Stația de Măsurare Gaze Horia pe direcția Podișor-Corbu-Hurezani-Hațeg-Recaș-Horia. Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum și valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piața românească și europeană și posibilitatea curgerii fizice bidirecționale permanente pe interconectările cu Bulgaria și Ungaria.

Faza I a proiectului BRUA necesită o investiție totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcțiune și începere operare este decembrie 2019. UE a acordat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea conductei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deține 58,5% din acțiunile Transgaz, iar restul sunt tranzacționate pe bursă.

Transportatorul național de gaze Transgaz a anunțat luna trecută că firma continuă lucrările la conducta BRUA-faza 1, fiind deja finalizați 215 kilometri de conductă, și începe implementarea unor noi investiții privind racordarea la gaze, conform programului de guvernare și de Dezvoltare a Sistemului national de transport (SNT) pentru perioada 2019-2028.

Până la acest moment au fost finalizați 215 km de conductă și trei stații de comprimare.

Transgaz, evaluată pentru prima dată de Fitch - încadrată în categoria \'investment grade\' CITEȘTE ȘI Transgaz, evaluată pentru prima dată de Fitch - încadrată în categoria 'investment grade'

Astfel, STG Jupa este finalizată, se află în probe tehnologice, punerea în funcțiune va avea loc la 1 octombrie 2019; Podișor este finalizată în proporție de circa 90%, punerea în funcțiune va avea loc la 1 noiembrie 2019; Bibești este finalizată 80%, punerea în funcțiune – în data de 17 aprilie 2020, arată datele ministerului.

În vederea creșterii siguranței alimentării cu gaze naturale a consumatorilor, pentru consolidarea și echilibrarea SNT, Transgaz a demarat construirea unor tronsoane de conductă pe direcțiile: DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei; DN 300 Mintia – Brad – Mintia – Brad – Ștei; Craiova – Segarcea – Băilești – Calafat.

”Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a țării (zona de consum Bistrița), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), definindu-se astfel ca proiect de importanță națională”, mai informează Ministerul Economiei.

Conducta de transport gaze naturale DN 300 Mintia – Brad - Ștei este necesară și oportună în vederea creșterii siguranței alimentării cu gaze naturale a consumatorilor din vestul țării. În plus, aceasta va realiza interconectarea conductei de transport gaze naturale Cefa – Căpîlna – Beiuș – Ștei cu conducta de transport gaze naturale Simeria – Mintia, potrivit companiei.

Pe noua direcție de consum se pot înființa noi distribuții de gaze, după cum urmează: tronson Mintia – Brad, etapa I - comunele Băița, Vălișoara, Luncoiu de Jos, Ribița, respectiv municipiul Brad; tronson Brad – Ștei.

Etapa II (proiect în faza Studiu de prefezabilitate, lungime circa 53 km): comunele Baia de Criș, Vața de Jos și Tomești pe teritoriul județului Hunedoara, comunele  Hălmăgel, Hălmagiu, Vârfurile pe teritoriul județului Arad, comunele Criștioru de Jos, Cărpinet și orașul Vașcău pe teritoriul județului Bihor.

Pentru tronsonul de conductă DN 300 Mintia – Brad, valoarea lucrărilor de execuție a fost estimată la 22,4 milioane lei fără TVA, cu termen de finalizare trimestrul I 2020.

Obiectivul de investiție Craiova – Segarcea – Băilești – Calafat se va realiza în două etape: etapa I, tronsonul de conductă Craiova – Segarcea, va asigura alimentarea cu gaze naturale a comunelor Cârcea, Malu Mare, Ghindeni, Teasc, Calopăr și Segarcea.

Etapa II, tronson Segarcea – Calafat în lungime aproximativ 82 km, cu un debit de 70.000 Smc/h care va alimenta localitățile: Cerăt, Drănic, Lipovu, Întorsura, Giurgița, Bârca, Urzicuța, Goicea, Afumați, Siliștea Crucii, Cioroiași, Bistreț, Negoi, Catane, Galiciuca, Băilești, Galicea Mare, Rast, Seaca de Câmp, Piscu Vechi, Poiana Mare, Ciupercenii Noi, Maglavit, Moțăței, Ghidici, Desa, Calafat. Acest tronson de conductă este în fază de proiectare.

Pentru tronsonul de conductă Craiova – Segarcea, valoarea estimată a lucrărilor de execuție a acestui tronson este de 33,53 milioane lei fără TVA, iar termenul de finalizare este trimestrul I 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua