CONFIRMARE "Fuga" furnizorilor de pe piața de gaze: Guvernul Ciucă vrea să impună criterii de licențiere peste capul ANRE

CONFIRMARE "Fuga" furnizorilor de pe piața de gaze: Guvernul Ciucă vrea să impună criterii de licențiere peste capul ANRE
scris miercuri, 16:22

Guvernul are în vedere reglementarea prin legislație primară a criteriilor financiare de licențiere a furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, pentru impunerea unor condiții minimale de solvabilitate a acestora, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în condițiile în care mai mulți furnizori de gaze au renunțat la licențe în ultima perioadă, abandonând zeci de mii de clienți, întrucât nu au mai avut bani pentru a face față scumpirilor de pe piețele angro, dar și din cauza incertitudinilor din legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor în această iarnă.

Profit.ro a anunțat în premieră că programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR prevede introducerea de standarde obligatorii de "sănătate financiară" pentru furnizori, stipulând "Modificarea legislației în vigoare în vederea introducerii de criterii de lichiditate și solvabilitate pentru reautorizarea furnizorilor de gaze și energie electrică".

ULTIMA ORĂ Certificatul verde - reglementat printr-un nou act normativ. Noul Guvern vrea să schimbe sistemul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Certificatul verde - reglementat printr-un nou act normativ. Noul Guvern vrea să schimbe sistemul

"Din punct de vedere al Guvernului, noi putem interveni la nivel de legislație primară și secundară. Normele acestea pentru licențierea furnizorilor de gaze naturale sunt făcute prin legislația Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE (legislație terțiară – n.r.). Observăm că legislația ANRE-ului, în momentul de față, permite, practic, foarte ușor licențierea unor jucători în piață, care ulterior nu mai doresc să rămână în piață, își depun licențele sau nu sunt suficient de prudenți în această piață încât să poată rezista. Și atunci ne gândim ca, prin legislație primară, să impunem niște criterii minimale pentru licențierea jucătorilor în piața de energie electrică și gaze naturale în așa fel încât să preîntâmpinăm eventuale situații de acest gen. În primul rând solvabilitatea. Deci nu poți să fii cu un capital social de 1 milion de lei, să spunem, și să te apuci să faci achiziții în piață de zeci și sute de milioane de lei", a spus acum ministrul.

Legea de organizare și funcționare a ANRE prevede că instituția are atribuția de a elabora și de a aproba regulamentele privind acordarea autorizațiilor și licențelor în sectorul energiei electrice și termice, precum și în cel al gazelor naturale, și de a stabili condițiile de valabilitate pentru autorizațiile și licențele acordate.

Alexandru Rafila vrea să preia din atribuțiile DSU: Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila vrea să preia din atribuțiile DSU: Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății

Regulamentul ANRE în vigoare privind acordarea licențelor în sectorul gazelor naturale prevede că, la solicitarea acordării de licență de furnizare, companiile trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere privind cifra de afaceri estimată a fi realizată în primul an de activitate, precum și documente din care să rezulte că dispun de o sumă de bani cel puțin egală cu 25% din valoarea cifrei de afaceri estimate, dar nu mai puțin de 100.000 euro.

Acești pot bani pot proveni din următoarele surse: capitaluri proprii a căror valoare se calculează pe baza datelor din ultima balanță de verificare lunară conform formulei utilizate la întocmirea situațiilor financiare anuale pe care solicitantul le comunică organelor fiscale, disponibil din linii de credit bancare de care beneficiază solicitantul, conform documentelor financiare justificative în acest sens, resurse financiare pe care asociații și/sau acționarii solicitantului le pun la dispoziția acestuia prin contracte de finanțare/împrumut sau prin alte tipuri de contracte însoțite de documente financiare justificative sau disponibil din contul curent, probat cu extras de cont bancar al solicitantului însușit prin semnătură de reprezentantul legal al acestuia, la data depunerii la ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
renuntare licente furnizori gaze
compensare facturi energie gaze
plafonare preturi energie gaze