INFOGRAFICE Piața de electricitate spulberă record după record în România: preț mediu zilnic de 1.400 lei/MWh, preț orar de 1.905 lei/MWh

INFOGRAFICE Piața de electricitate spulberă record după record în România: preț mediu zilnic de 1.400 lei/MWh, preț orar de 1.905 lei/MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 nov 2021

Prețul mediu zilnic record stabilit luni pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM, de 1.332 lei/MWh (270 de euro/MWh), nu a rezistat decât o zi. Astăzi, prețul energiei care urmează a fi livrat a doua zi (miercuri) a ajuns la 1.400 lei/MWh (282,8 euro/MWh). A fost spulberat și recordul prețului orar, energia livrată pe 24 noiembrie în intervalul orar 17-18 fiind tranzacționată cu 1.905 lei/MWh, cu 174 de lei peste precedentul record, din 20 octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, România nu este cea mai scumpă piață spot din Europa, prețuri mai mari înregistrându-se pe alte 6 piețe: Serbia și Elveția, cu un preț de 310 euro/MWh, Franța - 295 euro/MWh, Italia - 289 euro/MWh, Croația și Slovenia - 288 euro/MWh. Pe piața din Ungaria, interconectată fizic cu cea din România, prețul a fost identic cu cel de la București: 282,8 euro/MWh.

De ce este important: Spre deosebire de piața gazelor naturale, unde ponderea pieței spot în total consum este redusă, pe piața de electricitate aceasta reprezintă aproximativ 40-50% din consumul intern. Cu alte cuvinte, acest preț, achitat de furnizori pentru energia pe care urmează să o livreze consumatorilor finali, se va transfera mai rapid în facturi.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

De asemenea important: În eventualitatea apariției unor retrageri de pe piață a unor furnziori concurențiali, cum se-ntâmplă pe piața gazelor, clienții acestora ar urma să fie preluați de Furnizorii de Ultimă Instață (FUI). Aceștia însă n-au achiziționată pe termen lung energie nici măcar pentru alimentarea propriilor clienți (din. moment ce minimum 40% din energia necesară consumului se tranzacționează pe PZU), ceea ce înseamnă că noii consumatori pe care ANRE li-i vor pune în brațe vor fi alimentați cu energie cumpărată de pe PZU. Până pe 31 martie, prețul este plafonat, iar statul ar trebui să le achite FUI-lor diferența dintre costul de achiziție și nivelul plafonului. După 31 martie însă, prețul kWh plătit de consumatori ar putea sări de 1,5-2 lei.

Prețul record de 1.400 lei/MWh înregistrat pentru ziua de miercuri este de peste 5 ori mai ridicat decât cel de 269 lei/MWh realizat pentru energia livrată la aceeași dată a anului trecut și de aproximativ 8,5 ori mai mare decât prețul de 165 lei/MWh raportat pentru energia livrată pe 24 noiembrie 2019.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Prețurile extrem de ridicate ale energiei electrice din întreaga Europă arată un dezechilibru între cerere și ofertă și un deficit de capacități de producție, în special în partea de Sud și de Sud-Est a continentului.

În plus, prețul de referință european pentru certificatele de carbon a atins un nivel record de peste 71 de euro (79,79 dolari) pe tonă.

Prețurile mari la gaze fac ca firmele energetice să ardă cărbune pentru generarea de energie electrică, care emite de două ori mai mult dioxid de carbon decât utilizarea gazului, necesitând mai multe permise de carbon.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
pzu
electriciatte
opcom
europa