EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă mizează pe renunțarea la încălzirea cu lemne

EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă mizează pe renunțarea la încălzirea cu lemne
scris 23 nov 2021

Programul de guvernare al PNL, PSD și UDMR - coaliție care, conform documentului obținut de Profit.ro, se auto-intitulează Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate – prevede încurajarea renunțării treptate la încălzirea cu lemne.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Astfel, Programul stipulează "Încurajarea tranziției către o energie bazată pe biomasă, gaz și energie geotermală sustenabilă în zonele rurale și în urbanul mic pentru a diminua utilizarea masei lemnoase, care poate fi obținută din deșeuri organice din agricultură și zootehnie, precum și din folosirea deșeurilor menajere și industriale".

EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Scutiri de impozite și taxe pentru firmele care angajează tineri și persoane peste 55 ani. Tichete pentru lucrători casnici și condiții mai simple pentru bone CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Scutiri de impozite și taxe pentru firmele care angajează tineri și persoane peste 55 ani. Tichete pentru lucrători casnici și condiții mai simple pentru bone

Acolo se mai menționează, la capitolul "Programul Național de Împădurire", "Delimitarea rolurilor pădurilor de protecție și de producție, știind că rolul de protecție socială al pădurilor este foarte important, la fel ca nevoia populației pentru lemnul de foc, respectiv a industriei pentru materia primă, având în vedere că discutăm despre o resursă regenerabilă".

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul Cîțu s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire, care să include măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.

Între timp, însă, Parlamentul a decis aplicarea unei cote reduse de 5% a TVA, începând cu 1 decembrie, și pentru lemnul de foc destinat încălzirii populației, dar și pentru cel livrat în același scop persoanelor juridice sau altor entități, inclusiv școli sau spitale.

viewscnt
Afla mai multe despre
incalzire cu lemne
renuntare incalzire cu lemne
program guvernare guvernul ciuca
lemne de foc