CONFIRMARE: Taxa de 2% impusă companiilor din energie - aplicată la cifrele de afaceri estimate pentru 2018, realizate la prețuri libere, nu reglementate

CONFIRMARE: Taxa de 2% impusă companiilor din energie - aplicată la cifrele de afaceri estimate pentru 2018, realizate la prețuri libere, nu reglementate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 ian 2019

Companiile din energie licențiate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vor achita contribuția de 2% pe o cifră de afaceri mai mare, pe cea estimată pe anul trecut, an în care prețurile nu erau plafonate, în cazul gazelor, sau controlate de Autoritate, în cazul energiei electrice. Acest lucru a fost anticipat anterior de Profit.ro și este introdus acum, oficial, într-un proiect de metodologie al ANRE. Companiile au la dispoziție 10 zile pentru a trimite ANRE observații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Gabriel Biriș, partener la Biris Goran SPARL și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, atenționa că noua taxă va pune o presiune fiscală extrem de ridicată asupra prețurilor. “Să nu uitam că această taxă/contribuție se aplică la fiecare jucător de pe lanț, în cascadă, și va fi suportată de către consumatorii finali. Cel puțin un sfert din prețul energiei la priză va fi astfel compus din această contribuție (minimum 6% pentru un lanț scurt de distribuție din 4 jucători) și TVA.”

Companiile primesc o veste bună și o veste rea. Vestea bună este că noua contribuție pare a nu se aplica retroactiv, se va aplica doar începând cu 2019, anul în care va fi emis ordinul ANRE, nu și pentru 2018, anul în care a fost adoptată OUG 114. Pare, pentru că nu scrie nicăieri explicit acest ucru, însă nici nu se precizează modalitatea de regularizare cu taxa deja plătită pe 2018. În plus, în ceea ce privește energia termică, textul precizează că este vorba de contribuția pe 2019.

Vestea rea este că tot n-au scăpat de plata unei contribuții la o cifră mai mare de afaceri, baza de calcul fiind cea din anul precedent (2018 pentru contribuția pe 2019), ceea ce înseamnă că ea se va achita la prețuri obținute pe piața liberă și nu pe noile piețe plafonate sau reglementate.

Singurele excepții sunt oferite titularilor de licențe acordate pentru activități/servicii în domeniul energiei electrice și termice în cogenerare, pentru componenta energie termică și în domeniul energiei termice produsă în sistem centralizat, care au obligația de a plăti anual ANRE o contribuție bănească egală cu 0,1% din cifra de afaceri realizată de aceștia în anul 2018 din activitățile ce fac obiectul licențelor pe care le dețin, dar nu mai puțin de contribuția minimă egală cu 3.125 lei.

Potrivit documentului, titularii de licențe vor comunica ANRE până pe 20 februarie, prin scrisoare oficială, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizată în anul precedent din activitățile ce fac obiectul licențelor detinute.

EXCLUSIV Emma Capital, fondul controlat de Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia, ar urma să preia, prin Covi Construct, operarea sistemului de distribuție a gazelor din Otopeni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Emma Capital, fondul controlat de Jiri Smejc, partener cu Petr Kellner, cel mai bogat investitor din Cehia, ar urma să preia, prin Covi Construct, operarea sistemului de distribuție a gazelor din Otopeni

În cazul în care titularii de licențe nu respectă termenul, ANRE calculează contribuția datorată pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice. Cu alte cuvinte, pentru toate afacerile companiei. Spre exemplu, dacă OMV Petrom nu raportează estimarea până pe 20 februarie va plăti 2% inclusiv pe cifra de afaceri de pe segmentul petrolier și de rafinare.

Pentru titlularii de licente a căror contribuție bănească este superioară nivelului de 5.000 lei, aceasta poate fi achitată în rate trimestriale egale; termenul de achitare a fiecăreia dintre aceste rate este sfârșitul primei luni a trimestrului respectiv, cu excepția primei rate care se achită potrivit termenului scadent înscris în factura emisă de ANRE

În vederea regularizarii contribuției bănești datorate, titularii de licență vor transmite la ANRE, cel târziu până la data limită prevăzută de lege pentru depunerea situațiilor financiare anuale la autoritatea de administrare fiscală din România, cifra de afaceri realizată în anul precedent și situațiile financiare aferente anului precedent înregistrate la autoritatea de administrare fiscală din România.

Regularizarea contribuției bănești constă în facturarea diferenței dintre valoarea contribuției facturate inițial, la începutul anului, și valoarea contribuției determinate pe baza cifrei de afaceri realizate. Dacă în urma regularizării contribuțiilor bănești rezultă sume pe care ANRE le datorează titularilor de licențe, aceste sume se vor constitui ca avans pentru contribuția bănească datorată de respectivii titulari de licențe în anul următor,

O altă excepție este făcută în cazul titularului de licență care a obținut licența în anul curent. Acesta este singurul care va achita ANRE o contribuție bănească în valoare de 2% din cifra de afaceri pe care acesta a estimat că o va realiza, prin prestarea activităților ce fac obiectul licenței acordate, în anul acordării acesteia.

Proiectl mai prevede câteva cazuri speciale. De exemplu, cifra de afaceri a operatorilor pietelor centralizate nu include veniturile din tranzactiile de vanzare-cumparare de energie electrica/gaze naturale pentru pietele in care operatorul pietei centralizate are rol de contraparte.

Tot o derogare prevede că cifra de afaceri nu include veniturile din tranzactiile de energie electrica/gaze naturale ale furnizorilor de energie electrica/gaze naturale ce au rolul de intermediari pentru piata cu negociere dubla continua.

În plus, cifra de afaceri aferenta activitatii producatorului de energie electrica si, dupa caz, de energie termica include si contravaloarea certificatelor verzi, conform reglementarilor Ministerului Finantelor Publice.

În cazul falimentului titularului licenței, contribuția bănească nu se datorează de la data declararii falimentului printr-o hotărâre judecătorească ramasă definitivă.

În cazul neachitării la scadență a facturilor aferente contribuției, respectiv în termen de 20 de zile de la data emiterii acestora, pentru fiecare zi de întârziere la plată se percepe o sumă egală cu nivelul dobânzilor și penalităților de întârziere datorate pentru neplata la termen a obligațiilor bugetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiect
ordin
anre
taxa pe cifra de afaceri