CONFIRMARE VIDEO&FOTO Hidroelectrica, în prag de listare, pregătește un parc fotovoltaic plutitor

CONFIRMARE VIDEO&FOTO Hidroelectrica, în prag de listare, pregătește un parc fotovoltaic plutitor

Sursă foto: World Economic Forum

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 iun 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de resort, pregătește un proiect-pilot de construire a unui parc fotovoltaic plutitor pe Olt, cu putere instalată de 10 MW, relevă datele Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″Amplasamentul propus este situat pe teritoriul administrativ al comunei Osica de Sus, județul Olt. (…) tehnologia de conversie fotovoltaică a energiei solare în energie electrică se realizează din module fotovoltaice flotante care se vor amplasa pe lacul de acumulare al hidrocentralei Ipotești, în apropierea barajului existent.

Nicușor Dan: Bucureștenii nu vor scăpa de avariile din sistemul de termoficare mai devreme de 10 ani CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Bucureștenii nu vor scăpa de avariile din sistemul de termoficare mai devreme de 10 ani

Lacul de acumulare are suprafața de totală de 1.322,24 hectare, din care va fi folosită o suprafață de 17,385 hectare pe care se va amplasa centrala fotovoltaică″, se arată în documentația proiectului.

FOTO Transalpina - deschisă circulației CITEȘTE ȘI FOTO Transalpina - deschisă circulației

Valoarea totală a investiției este estimată la peste 14 milioane euro plus TVA, în total circa 16,7 milioane euro.

Centrala va fi compusă din 100 invertoare cu putere de 100 kW cu eficiență ridicată (minimum 98%), 26.295 panouri fotovoltaice cu tehnologie siliciu mono-cristalin, cu o putere de minimum 380 Wp/buc cu eficiență ridicată (minimum 20%), structură metalică din aluminiu/oțel zincat pentru susținerea panourilor fotovoltaice, cât și a invertoarelor și echipamentelor conexe acestora, rezistentă la condițiile meteorologice din amplasament, susținută de flotoare dedicate din materiale plastice rigide (mediu acvatic, vânt, încărcare de zăpada etc) și 4 posturi de transformare echipate cu celule de linie, celule de măsură, celule trafo, transformatoare de putere etc.

FOTO Ciolacu, primul anunț de la Guvern: Urgența maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanțul până la raft. Efectul - scăderea prețurilor la câteva alimente vitale CITEȘTE ȘI FOTO Ciolacu, primul anunț de la Guvern: Urgența maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanțul până la raft. Efectul - scăderea prețurilor la câteva alimente vitale

″Panourile fotovoltaice se vor amplasa pe suprafața apei, pe o structură metalică plutitoare modulată (conectare elastică între module) ce va dispune de flotoare realizate din material plastic rigid și/sau aluminiu sub formă de trunchi de piramidă cu muchii rotunjite, pentru a se ridica în caz de îngheț, sau flotoare special fabricate pentru rezistență la îngheț. Structura va permite trecerea cablurilor de curent continuu în zona superioară și laterală. Structura va permite circulația aerului și apei în zona inferioară. Platforma plutitoare va dispune de zone pentru barbotare cu aer comprimat pentru a preveni înghețul adânc. Zona de sisteme plutitoare va fi protejată de un ponton ancorat, în partea dinspre amonte″, se precizează în documentație.

Cel mai mare parc solar plutitor aflat în producție din lume se află în China și are o putere instalată de 320 MW. Coreea de Sud și India au în dezvoltare proiecte care, după finalizare, vor avea capacități superioare, de 2,1 GW, respectiv 600 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica parc fotovoltaic flotant
hidroelectrica parc solar plutitor
hidroelectrica fotovoltaic
hidroelectrica investiții