Consilier al Curții Europene de Justiție: Nord Stream 2 poate contesta reglementarea UE care cere ca producătorii de gaze să fie separați de operatorii conductelor

Consilier al Curții Europene de Justiție: Nord Stream 2 poate contesta reglementarea UE care cere ca producătorii de gaze să fie separați de operatorii conductelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2021

Nord Stream 2, divizia elvețiană a grupului rus Gazprom, poate contesta rwglementarea Uniunii Europene care cere ca producătorii de gaze naturale să fie separați de operatorii conductelor, a afirmat un consilier al Curții Europene de Justiție, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI.

Gazprom deține Nord Stream 2 și va fi furnizorul de gaze al conductei dintre Rusia și Germania, finalizată luna trecută, scrie News.ro.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Opinia juristului general Michal Bobek, dacă va fi confirmată de Curtea Europeană de Justiție, ar putea ajuta compania rusă în conflictul de lungă durată cu blocul comunitar.

Confirmarea ar oferi o nouă cale pentru Nord Stream 2 în bătălia sa juridică pentru creșterea livrprilor de gaze către Germania. Problema are o importanță majoră pentru Europa, unde prețurile gazelor sunt în crșetere puternică.

Directiva UE pentru gaze are rolul să asigure o concurență corectă pe piață și să împiedice companiile să obstrucționeze  accesul competitorilor la infrastructură.

"Nord Stream 2 poate contesta în fața instanțelor UE directiva care extinde domeniul de aplicare al Directivei privind gazele la conductele care leagă UE de țările terțe. Adoptarea directivei a modificat poziția juridică a Nord Stream 2 AG, care, în plus, a fost singura companie efectiv afectată de acel act juridic", a spus Bobek.

Curtea de Justiție, care urmează astfel de opinii neobligatorii în patru din cinci cazuri, se va pronunța în următoarele luni.

Deficitul de benzină din Marea Britanie: cum a început totul CITEȘTE ȘI Deficitul de benzină din Marea Britanie: cum a început totul

Operatorul Nord Stream 2 a afirmat că regula UE, modificată în 2019, vizează oprirea conductei. Anul trecut, o instanță de nivel inferior a respins o contestație din partea operatorilor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 împotriva regulii.

Rusia a afirmat miercuri că nu a contribuit la creșterea prețurilor gazelor naturale în Europa, unde redresarea cererii, nivelurile scăzute ale stocurilor și oferta mai mică pe piața spot au contribuit la criza de pe piața energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
gaze