Consumatorii de energie vor putea schimba furnizorul în 24 de ore, de la finalul anului

Consumatorii de energie vor putea schimba furnizorul în 24 de ore, de la finalul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2022

Consumatorii de energie electrică și gaze naturale vor putea schimba furnizorii în maximum 24 de ore, de la finalul acestui an, cu ajutorul unei aplicații dezvoltate de Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE), a afirmat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele instituției, în cadrul dezbaterii "Data Science in Energy".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În urmă cu doi ani, am semnat un contract de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene, prin care am obținut aproximativ 20 de milioane de lei prin care ne-am propus să creăm o bază de date și un soft pentru schimbarea furnizorului", a spus el.

Scumpire masivă a carburanților. Stațiile MOL au devenit mai ieftine decât cele ale Petrom CITEȘTE ȘI Scumpire masivă a carburanților. Stațiile MOL au devenit mai ieftine decât cele ale Petrom

Directiva europeană prevede ca până în 2026 consumatorii să poată schimba furnizorul în 24 de ore, față de 21 de zile, cum este prevăzut acum în legislația românească, scrie Agerpres.

"Undeva în luna septembrie, acest program se termină și foarte probabil în cursul acestui an vom pune în funcțiune această aplicație. Aceasta presupune, practic, o bază de date cu toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale din România. Din momentul în care operaționalizăm această aplicație, toate inițierile de schimbare a furnizorului se va face prin această platformă, indiferent dacă un client merge la centrul de relații cu clienții și semnează fizic contractul acolo, operatorii vor intra în baza de date și vor opera modificările. De asemenea, clientul poate accesa această aplicație și va iniția de acolo schimbarea furnizorului", a explicat oficialul ANRE.

În aplicație vor fi integrate și comparatoarele de preț care există în acest moment pe site-ul ANRE.

Dacă procesul de schimbare a furnizorului nu este digitalizat și nu este făcut printr-o singură bază de date, schimbarea furnizorului în 24 de ore este imposibilă, a completat Negy-Bege.

"În ultimii patru ani și jumătate, de când sunt vicepreședinte, ANRE a avut printre priorități integrarea unui sistem informatic integrat, prin care să se gestioneze nu doar partea de monitorizare, dar și alte aspecte ale activității noastre, inclusiv cea de elaborare a legislației secundare. Am reușit anul trecut să închidem o fază importantă și, de la începutul anului 2022, folosim un sistem informatic integrat. Am angajat foarte mulți IT-iști în această perioadă. Dacă în urmă cu patru ani aveam patru sau cinci IT-iști în autoritate, acum vorbim de peste 20", a mai afirmat vicepreședintele ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
furnizori
energie