Consumatorii rămași fără furnizor vor fi facturați cu un preț de 4 ori mai mare decât cel plafonat pentru consumul din ianuarie. Persoanele fizice achită maximum 1 leu/KWh

Consumatorii rămași fără furnizor vor fi facturați cu un preț de 4 ori mai mare decât cel plafonat pentru consumul din ianuarie. Persoanele fizice achită maximum 1 leu/KWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 feb 2022

Consumatorii casnici și non-casnici care rămân fără furnizor de electricitate în această lună sau cei care au rămas fără furnizor lunile trecute și încă n-au semnat un contract concurențial vor fi facturați de E.ON Energie S.A., compania declarată Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cu un preț de 3,3 lei/KWh, fără taxe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Iar prețul de ultimă instanță nu include tarifele de distribuție, tariful de transport – componenta de extracție din rețea - TL, tarif serviciu sistem, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, valoarea certificatelor verzi, acciza, tariful pentru energia reactivă și taxa pe valoarea adăugată (TVA). Dacă sunt adăugate toate aceste componente, prețul final ajunge la aproximativ 4,3 lei/MWh, de circa 4 ori peste cel plafonat de guvern.

Consumatorii casnici nu vor achita efectiv acest preț, ci cel plafonat, de 1 leu/MWh, sau chiar și mai redus, dacă se califică și la compensare.

Consumatorii non-casnici însă, nu au de ales, în cazul lor plafonarea și compensarea urmând a se aplica de-abia de la 1 februarie.

În plus, în cazul persoanelor juridice, chiar dacă vor beneficia și ele de plafonare până pe 31 martie, ar trebui să-și caute oferte concurențiale mai avantajoase pentru a nu risca, la terminarea actualului contract, să fie preluate de FUI la aceste prețuri ridicate.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

În plus, așa cum a anunțat Profit.ro, odată cu adoptarea Ordonanței de Urgență 143/2021 consumatorii non-casnici nu mai pot beneficia de serviciul universal, ci numai consumatorii casnici.

Până la adoptarea OUG 143, de serviciul universal puteau beneficia și clienții non-casnici cu număr mediu scriptic de salariați mai mic de 50 și o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanțul contabil anual care nu depășea 10 milioane de euro.

Cu alte cuvinte, persoanele juridice care beneficiază de serviciul universal ar trebui ca, înainte de expirarea actualului contract și/sau înainte de 1 aprilie (până la acea dată plătind doar prețul plafonat), să-și caute furnizor concurențial, pentru a evita situația de a fi preluați de FUI, la prețuri de câteva ori peste cel reglementat.

Prețul oferit de E.ON este cel mai scăzut din cele anunțate de cei 6 FUI. În cazul CEZ Vânzare, acesta este de 4,6 lei/KWh (preț final cu taxe de aproximativ 5,5 lei/KWh), iar în cazul Tinmar de aproape 5 lei/KWh (preț final de 6 lei/KWh cu taxe).

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
curent
fui
e.on