Consumatorilor care refuză "nejustificat" montarea de contoare inteligente li se va putea tăia curentul electric

Consumatorilor care refuză "nejustificat" montarea de contoare inteligente li se va putea tăia curentul electric
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 iun 2017

Monopolurile regionale de distribuție a energiei electrice vor avea dreptul de a întrerupe alimentarea cu energie a consumatorilor care refuză să li se înlocuiască contoarele convenționale de măsurare a consumului cu unele inteligente chiar și după ce distribuitorii le demonstrează cu măsurători că nivelul de emisii electromagnetice în spațiul din imediata vecinătate a contorului respectă valorile-limită prevăzute de legislația în vigoare, se arată în ultima variantă a unui document al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prevederea a fost introdusă în proiect la solicitarea expresă a companiilor de distribuție a energiei electrice.

"Operatorul de distribuție (OD) solicită consumatorului să fie înștiințat în scris de către acesta dacă refuză înlocuirea contorului, cu cel puțin 5 zile înainte de data programată. În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, OD poate efectua măsurători asupra nivelului de emisii electromagnetice în spațiul din imediata vecinătate a contorului, cu respectarea legislației specifice în vigoare și, dacă a efectuat măsurători, le prezintă consumatorului. Dacă nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD înlocuiește contorul existent cu un contor integrabil în sisteme de măsurare inteligentă (SMI), iar costurile măsurătorilor sunt suportate de consumator prin intermediul facturii de energie electrică", se stipulează în proiectul citat.

Tranzacție rapidă pe piața de curierat: eMag a cumpărat Sameday Courier, furnizor principal pentru companii mari. Surse: tranzacția a fost până în 2 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție rapidă pe piața de curierat: eMag a cumpărat Sameday Courier, furnizor principal pentru companii mari. Surse: tranzacția a fost până în 2 milioane euro

Dacă nivelul emisiilor electromagnetice nu respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, operatorul de distribuție poate decide asupra reamplasării grupului de măsurare la limita de proprietate.

"În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, deși măsurătorile efectuate de OD și aduse la cunostința consumatorului demonstrează că nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD are dreptul să aplice prevederile legale în vigoare referitoare la împiedicarea OD de a verifica sau înlocui grupurile de măsurare", se mai menționează în draftul de act normativ.

Legislația ANRE privind contractele-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prevede că operatorul de distribuție deconectează un loc de consum al utilizatorului, după transmiterea unui preaviz, în cazul "împiedicării accesului delegatului împuternicit al operatorului de distribuție de a verifica sau înlocui grupurile de măsurare sau de a citi înregistrările acestora, de a verifica și efectua lucrări de mentenanță sau modernizare asupra instalațiilor proprii, atunci când acestea se află în incinta/pe proprietatea utilizatorului, ori de a culege datele necesare pentru recalcularea consumului, în cazul constatării unor situații care conduc la înregistrarea eronată a consumului de energie electric".

Contoarele de măsurare a consumului de energie electrică sunt bunuri aflate în proprietatea operatorilor de distribuție.

Ministrul Turismului, după reacția turoperatorilor la ideea schimbării brandului: A fost discuție „principială”. Este vreo rușine că discutăm despre Miorița, să ne folosim de legendele României? Am lansat și eu o idee, asta mi-a trecut prin cap CITEȘTE ȘI Ministrul Turismului, după reacția turoperatorilor la ideea schimbării brandului: A fost discuție „principială”. Este vreo rușine că discutăm despre Miorița, să ne folosim de legendele României? Am lansat și eu o idee, asta mi-a trecut prin cap

În prima variantă a documentului ANRE, din martie, se prevedea dreptul consumatorilor de energie de a refuza înlocuirea contoarelor existente cu unele integrate în sisteme de măsurare inteligentă (SMI) a consumului. "Pentru consumatorul care refuză schimbarea contorului, facturarea consumului de energie electrică se realizează pe baza autocitirii, în conformitate cu Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali, în vigoare, începând cu data la care zona respectivă a fost integrată în SMI", stipula prima formă a draftului de ordin. Prevederea fost eliminată la solicitarea distribuitorilor.

"Toți OD au solicitat eliminarea prevederii privind obținerea acordului consumatorului, întrucât această prevedere ar avea două probleme majore: pe de o parte ar putea îngreuna procesul de implementare și ar conduce la creșterea costurilor și la pierderea beneficiilor, în special beneficiul care vizează reducerea CPT (consumul propriu tehnologic, adică pierderile de energie din rețele – n.r.), iar pe de altă parte ar induce impresia că sistemul este nesigur", se precizează într-o notă de prezentare a proiectului de ordin al ANRE.

Sursa citată mai arată că, în cadrul discuțiilor dintre ANRE, distribuitori și producătorii de contoare, a fost sugerată schimbarea dreptului la exprimarea acordului privind instalarea cu dreptul la refuz justificat al instalării contoarelor integrabile în SMI.

Pe de altă parte, unii participanți la discuții au fost de părere că consumatorii de energie trebuie convinși prin informare de utilitatea contoarelor inteligente. "Conștientizarea și cointeresarea consumatorilor, în special a consumatorului casnic, în realizarea de economii de energie și cu privire la utilitatea instalării SMI, nu se poate realiza decât printr-o corectă și completă informare a acestora cu privire la beneficiile concrete ale implementării SMI și asupra costurilor determinate de acestea, incluzând estimări ale creșterii tarifului de distribuție în anii următori. În caz contrar, consumatorii probabil vor refuza montarea contoarelor integrate in SMI", a fost poziția reprezentanților producătorului de echipamente energetice Electromagnetica.

UE vrea ca Londra să garanteze dreptul \ CITEȘTE ȘI UE vrea ca Londra să garanteze dreptul "actualilor și viitorilor" cetățeni UE de a se stabili în Regatul Unit

"De asemenea, s-au discutat măsurile pe care le poate lua OD pentru integrarea tuturor consumatorilor dintr-o anumită zonă în SMI, astfel încât să fie obținute beneficiile vizate, în special cele legate de determinarea și reducerea CPT: scoaterea contorului din incinta locuinței consumatorului și montarea acestuia la limita de proprietate. În zone de case particulare, problema se poate rezolva mai simplu prin promovarea unor lucrări de investiții de modernizare branșamente, dar în cazul blocurilor de locuințe, soluția este dificil de abordat din punct de vedere tehnic și administrativ", se mai arată în nota de prezentare.

ANRE mai menționează că, odată instalat SMI într-o anumită zonă, activitatea de citire se reduce doar la o vizualizare a contorului intr-un interval de 1-3 ani, conform Codului de măsurare a energiei electrice în vigoare, iar menținerea de către OD a două sisteme de citire conduce la costuri suplimentare și la nerealizarea beneficiului privind reducerea costurilor operaționale.

"Pe de altă parte, citirea contorului cu o anumită periodicitate este obligație a OD, conform reglementărilor actuale. Din acest punct de vedere, ar trebui acceptat faptul că, odată cu implementarea la scară largă a SMI, ar trebui să fie revizuite anumite aspecte din reglementările privind distribuția și furnizarea energiei la clienții finali. Costul de citire, ca si costul cu investițiile de tip SMI, sunt în tarifele de distribuție și plătite de toți consumatorii, indiferent de sistemul de citire aplicat", se mai afirmă în notă.

viewscnt
Afla mai multe despre
contoare inteligente
contoare masurare consum energie
sisteme inteligente de masurare a consumului de energie
consum energie electrica
consumatori energie electrica
distribuitori energie electrica
tarif distributie energie electrica
anre