Costurile importurilor de energie ale Italiei se vor dubla în acest an și vor ajunge la 100 de miliarde de euro

Costurile importurilor de energie ale Italiei se vor dubla în acest an și vor ajunge la 100 de miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2022

Costurile nete ale importurilor de energie ale Italiei sunt pe cale să se dubleze în acest an la aproape 100 de miliarde de euro, a declarat ministrul Economiei, avertizând că Roma nu poate cheltui la infinit pentru a amortiza impactul asupra economiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Italia se bazează pe importuri pentru trei sferturi din consumul său de energie, ceea ce o face vulnerabilă la actuala criză energetică a Europei, scrie News.ro.

Rețeaua de dealeri Dacia de pe cea mai mare piață auto din Europa, pe punctul de a fi desființată CITEȘTE ȘI Rețeaua de dealeri Dacia de pe cea mai mare piață auto din Europa, pe punctul de a fi desființată

Adresându-se la forumul anual de afaceri Ambrosetti, ministrul Economiei Daniele Franco a spus că datoria mare a Italiei i-a redus marja de manevră în viitor.

Măsurile pentru a ajuta firmele și consumatorii să facă față facturilor mari ale energiei vor fi aprobate în această săptămână, după șase pachete de ajutoare, în valoare totală de 52 de miliarde de euro, acordate până acum, a spus Franco.

”Pentru a continua să compensăm, cel puțin parțial, creșterea prețurilor energiei prin finanțele publice este foarte costisitor și nu am putea niciodată să facem suficient”, a spus el.

Franco a arătat că este esențial să fie abordată funcționarea pieței energetice a Europei, unde creșterea prețurilor gazelor pe fondul scăderii exporturilor rusești a dus la creșterea prețurilor la energie.

”Ceea ce contează este să readucem prețul gazelor și energiei la niveluri sustenabile”, a spus Franco.

Vorbind la aceeași conferință de sâmbătă, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a spus că este necesar să se întrerupă orice legături între prețul gazelor și cel al energiei electrice, trecând la ”o decuplare totală” a prețurilor gazelor și electricității.

Importurile nete de energie ale Italiei au costat 43 de miliarde de euro în 2021, în conformitate cu anii anteriori, cu excepția anului 2020, care a fost afectat de epidemia de Covid-19, a spus Franco.

Creșterea de aproximativ 60 de miliarde de euro preconizată în 2022 se ridică la aproximativ trei puncte procentuale din produsul intern brut și va șterge excedentul net în schimburile cu restul lumii înregistrat de Italia în ultimii ani, a avertizat Franco.

”Transferăm în străinătate o parte semnificativă a puterii noastre de cumpărare”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
energie