Prețurile petrolului au atins un nou maxim al ultimilor peste 2 ani și sunt pe cale să înregistreze cel mai amplu declin săptămânal din ultima lună.
Potrivit Reuters și Bloomberg, avansul din această săptămână, este generat de închiderea parțială, pe 19 noiembrie, a unei conducte dintre Canada și SUA. Conducta Keystone a fost închisă parțial după ce o cantitate substanțială de petrol s-a scurs în sol, ceea ce reduce din temerile investitorilor legate de faptul că SUA subminează eforturile OPEC de diminuare a cantității de țiței de pe piață.
Creșterea este mai pronunțată în cazul referinței americane, West Texas Intermediate, care a urcat cu peste 3% săptămâna aceasta.
Astăzi, petrolul Brent a urcat până la 63,84 dolari/baril, iar West Texas intermediate a atins un maxim de 58,91 dolari/baril, ambele cotații fiind la maximul din iulie 2015.

Pe 30 noiembrie, statele membre al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, printre care se află și Rusia, se vor reuni la Viena, unde vor decide și dacă actualul acord de reducere a producției va fi prelungit sau nu.
"Având în vedere că majoritatea membrelor OPEC sprijină extinderea acordului, riscul principal vine din partea Rusiei", afirmă on Rigby, director cercetare în domeniul petrolier la UBS, într-o notă.
Ministrul rus al Economiei a afirmat, recent, că evoluția economiei Rusiei în octombrie a fost afectată negativ de acordul privind reducerea producției.
Totodată, surse Bloomberg au afirmat că Rusia, care face parte din acord, crede că este încă prea devreme să anunțe luna aceasta dacă înțelegerea va fi prelungită și nu cântăresc încă perioada cu care aceasta ar trebui să fie extinsă.
Pe de altă parte, comentariile recente ale ministrului rus al Energiei indică intenția Rusiei de a participa la prelungirea acordului de tăiere a producției de petrol.
Potrivit mai multor analiști, prețurile petrolului ar putea fi sever afectate dacă OPEC și partenerii săi nu vor decide, săptămâna viitoare, prelungirea acordului cu încă 9 luni.
Acordul actual prevede ca OPEC și mai multe state producătoare de petrol non-membre ale cartelului, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan, să-și reducă producția cu 1,8 milioane de barili pe zi pentru a elimina surplusul de petrol existent în prezent pe piață. Acordul a fost semnat inițial pe 6 luni, la finalul anului trecut, după care a fost prelungit cu o perioadă suplimentară de 9 luni, până la finalul lunii martie 2018.
O parte din controversata conducă Keystone Pipeline a fost închisă după ce mai mult de 200.000 de galoane de petrol s-au scurs în solul Dakotei de Sud