Cotațiile petrolului au coborât la cel mai redus nivel din luna decembrie

Cotațiile petrolului au coborât la cel mai redus nivel din luna decembrie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 ian 2017

Cotațiile petrolului au scăzut marți pentru a doua ședință consecutiv, atingând cel mai redus nivel înregistrat de la jumătatea lunii decembrie, în contextul în care euforia declanșată de acordul de diminuare a producției al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a trecut, iar investitorii așteaptă publicarea datelor care să demonstreze angajamentul cartelului față de această înțelegere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Referința globală Brent scade cu 1,1%, tranzacționându-se pentru 54,3 dolari pe baril, după ce a coborât pe parcursul ședinței la cel mai redus nivel de la jumătatea lunii decembrie, de 53,95 dolari pe baril. Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, se tranzacționează pentru 51,5 de dolari pe baril, cu 0,9% sub nivelul de luni. Pe parcursul zilei, WTI a atins minimul consemnat din 15 decembrie, de 51,17 dolari pe baril.

OPEC va publica luna viitoare datele referitoare la producția organizației, ceea ce va oferi o imagine mai clară cu privire la intenția statelor membre de a își respecta angajamentul.

Acordul de reducere a producției OPEC a fost încheiat în noiembrie, o lună mai târziu alăturânu-se și alte țări exportatoare de petrol, printre care se numără și Rusia.

Luni, cotațiile petrolului au pierdut aproape 4% din valoare, un declin abrupt, provocat de temerile că majorarea exportului de țiței iranian va submina eforturile celorlalte state membre ale OPEC de a micșora producția la nivel global.

Potrivit Reuters, Iranul a vândut, după încheierea acordul OPEC de reducerea producției, peste 13 milioane de barili de petrol din rezervele păstrate pe mare, în petroliere, din cauza lipsei spațiului de stocare. Rezervele de petrol pregătite pentru transportul maritim ale Iranului s-au redus de la 29,6 milioane de barili în luna octombrie, la 16,4 milioane de baril.

Lufthansa a pierdut titlul de cel mai mare operator aerian european după numărul de pasageri. Primul loc, preluat de un low-cost CITEȘTE ȘI Lufthansa a pierdut titlul de cel mai mare operator aerian european după numărul de pasageri. Primul loc, preluat de un low-cost

Totodată, declinul petrolului a fost provocat de informațiile că petroliștii din SUA și-au majorat, pentru a zecea săptămână consecutiv, activitatea de extragere a petrolului.

“Aceste lucruri nu înseamnă că piața nu se va reechilibra în 2017, dar sugerează că acest proces nu va fi atât de extins și de rapid cât sperau cei care au mizat pe aprecierea agresivă a petrolului”, spune Tim Evans, analist la Citi Futures.

Declinul de astăzi al cotațiile țițeiului vine în pofida informațiilor că Rusia a declanșat procesul de reducere a producției de petrol cu 300.000 de barili pe zi, angajament asumat în cadrul acordului semnat cu statele membre ale cartelului OPEC, dar și cu alte state producătoare de țiței.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
iran
sua
titei
cotatii
opec
acord
rusia
brent wti
minim