Cresc tarifele de transport și distribuție a energiei electrice

Cresc tarifele de transport și distribuție a energiei electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 dec 2023

Tarifele reglementate de rețea, cele practicate de operatorul de transport și sistem Transelectrica, precum și cele ale majorității operatorilor concesionari regionali de distribuție a energiei electrice, sunt pregătite să fie majorate din ianuarie, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tarifele de transport, sistem și distribuție fac parte din prețurile totale ale energiei electrice plătite de consumatori, însă creșterea acestor tarife nu va fi resimțită de clienți pe facturi, întrucât prețurile finale sunt plafonate prin lege până în primăvara anului 2025.

VIDEO Brandul chinezesc MG, în România. Cât costă modelul MG 4, care se bate cu Dacia Spring în Europa CITEȘTE ȘI VIDEO Brandul chinezesc MG, în România. Cât costă modelul MG 4, care se bate cu Dacia Spring în Europa

″Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de efectul inflației asupra costurilor operatorilor de rețea, de necesarul crescut de investiții în rețelele electrice, precum și de creșterile cheltuielilor cu personalul propriu, tarifele propuse spre aprobare, calculate cu luarea în considerare a ratei inflației pentru anul 2024, prezintă o creștere față de tarifele în vigoare de 1,5% pentru tariful mediu de transport și de 3% pentru media la nivel național a tarifelor de distribuție″, este argumentul avansat.

Aceste creșteri medii se situează sub valoarea ratei inflației prognozate în mod oficial pentru anul 2024, de 4,6%.

ANUNȚ România s-a înțeles cu două state pentru a înlătura minele ce plutesc în derivă pe Marea Neagră CITEȘTE ȘI ANUNȚ România s-a înțeles cu două state pentru a înlătura minele ce plutesc în derivă pe Marea Neagră

Pe baza veniturilor reglementate se stabilesc componentele principale ale tarifelor de transport și de distribuție, la care se adaugă, conform legislației în vigoare, componentele tarifare aferente costurilor suplimentare cu consumul propriu tehnologic (CPT) pentru anul 2024, corespunzătoare costurilor CPT capitalizate în anii 2022 și 2023 de operatorii de rețea, la stabilirea tarifelor fiind utilizate cantitățile de energie electrică introdusă/ extrasă/distribuită în/din rețelele electrice de transport/distribuție prognozate de operatorii de rețea pentru anul 2024.

Individual, drafturile de ajustare a tarifelor prevăd, la Transelectrica, creșterea cu 1,5% a tarifului mediu de transport, de la 31,20 la 31,67 lei/MWh, și cu 38,1% a tarifului de achiziție a serviciilor de sistem, de la 6,64 la 9,17 lei/MWh.

Austria aprobă noile sancțiuni europene ce vizează Rusia, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe o listă neagră CITEȘTE ȘI Austria aprobă noile sancțiuni europene ce vizează Rusia, după ce Ucraina a scos Raiffeisen de pe o listă neagră

Ajustările pregătite pentru tarifele la joasă tensiune ale operatorilor de distribuție:

Distribuție Energie Oltenia: reducere de -2,6% (de la 211,48 la 205,89 lei/MWh)

DEER Muntenia Nord: creștere de +3,7% (de la 229,96 la 238,63 lei/MWh)

DEER Transilvania Nord: creștere de +4,3% (de la 182,24 la 190,16 lei/MWh)

DEER Transilvania Sud: creștere de +7,8% (de la 171,97 la 185,49 lei/MWh)

Delgaz Grid: reducere de -2% (de la 210,07 la 205,86 lei/MWh)

Rețele Electrice Banat: creștere de +3% (de la 161,68 la 166,56 lei/MWh)

Rețele Electrice Dobrogea: creștere de +6% (de la 186,18 la 197,46 lei/MWh)

Rețele Electrice Muntenia: reducere de -2,3% (de la 172,21 la 168,26 lei/MWh)

EXCLUSIV DOCUMENT - Guvernul a schimbat semnificativ ordonanța cu măsuri fiscale. Noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT - Guvernul a schimbat semnificativ ordonanța cu măsuri fiscale. Noi reguli pentru salariile profesorilor, tichete de masă, salarii, mesele elevilor, Rabla, prosumatori, microfirme, alimente, posturi, contabili

La stabilirea tarifelor a fost utilizată o estimare de cost CPT suplimentar de 754 milioane lei.

Cea mai recentă modificare a tarifelor de rețea a fost operată de la 1 aprilie și a constat în creșterea cu 11% a tarifului mediu de transport practicat de Transelectrica, precum și în majorări cuprinse între mai puțin de 8% și peste 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune (JT, care le includ pe cele la înaltă și medie tensiune) percepute de operatorii de profil.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare tarife distributie energie
majorare tarife transport energie
majorare tarife transelectrica
majorare tarife distribuitori energie
plafonare prețuri energie