DOCUMENTE Eroare tehnică? Proiectul de buget pe 2024 trimis Parlamentului prevede o alocare de 1 miliard de lei pentru plafonare doar la Ministerul Energiei, nu și la cel al Muncii

DOCUMENTE Eroare tehnică? Proiectul de buget pe 2024 trimis Parlamentului prevede o alocare de 1 miliard de lei pentru plafonare doar la Ministerul Energiei, nu și la cel al Muncii
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 dec 2023

Documentele proiectului de lege a bugetului de stat pe 2024 adoptat de Guvern joi noapte și trimis vineri Parlamentului, analizate de Profit.ro, prevăd o alocare de 1 miliard de lei pentru plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie și gaze pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori doar la Ministerul Energiei, nu și la Ministerul Muncii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Și în anexa cu cheltuielile totale ale bugetului de stat pe 2024 apare doar o singură sumă de 1 miliard de lei alocată pentru aceste compensații pentru anul viitor.

Anexa cu proiectul de buget pe 2024 al Ministerului Energiei. Sursă: Camera Deputaților

Anexa cu proiectul de buget pe 2024 al Ministerului Energiei. Sursă: Camera Deputaților

Anexa cu proiectul de buget pe 2024 al Ministerului Muncii. Sursă: Camera Deputaților

Anexa cu proiectul de buget pe 2024 al Ministerului Muncii. Sursă: Camera Deputaților

Guvernul olandez își ridică veto-ul față de aderarea Bulgariei la Schengen CITEȘTE ȘI Guvernul olandez își ridică veto-ul față de aderarea Bulgariei la Schengen

Premierul Ciolacu declarase vineri că fiecare dintre cele 2 ministere va primi câte 1 miliard de lei în acest scop, în total 2 miliarde de lei.

″Noi am terminat ședința de guvern pe la 12 noaptea (…) Azi-noapte am făcut modificările astfel încât și la Ministerul Energiei, și la Ministerul Muncii să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE″, a spus Ciolacu.

Olanda legalizează canabisul într-un experiment pe o perioadă de patru ani, în două orașe. Zece produse selectate în experiment CITEȘTE ȘI Olanda legalizează canabisul într-un experiment pe o perioadă de patru ani, în două orașe. Zece produse selectate în experiment

Anexele cuprinzând drafturile de bugete ale celor două ministere, așa cum au fost ele trimise Parlamentului, pot fi citite integral aici și aici. Calendarul de dezbatere și adoptare de către Parlament a proiectului legii bugetului – aici.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat tot vineri că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a informat Ministerul Energiei că, potrivit estimărilor sale, suma totală pe care statul va trebui să o plătească anul viitor furnizorilor de energie și gaze pentru compensarea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate facturate consumatorilor finali, pentru consumul din 2024, se va ridica la numai 3 miliarde de lei, ca urmare a scăderii semnificative a prețurilor angro de achiziție.

EXCLUSIV Guvernul amână reorganizarea instituțiilor publice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul amână reorganizarea instituțiilor publice

Joi, înainte de ședința de guvern, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), care grupează o parte dintre cei mai importanți furnizori de gaze și energie din România, atrăsese atenția că bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie.

″ACUE constată cu mare îngrijorare că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasiinexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei. În consecință, Federația solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare″, transmisese organizația, printr-un comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensatii buget furnizori energie gaze
contributie de solidaritate titei gaze carburanti
marcel ciolacu
ministrul energiei
ministerul muncii