CONFIRMARE Majorări de tarife de distribuție a energiei, după ce Guvernul a vrut cvasi-înghețarea

CONFIRMARE Majorări de tarife de distribuție a energiei, după ce Guvernul a vrut cvasi-înghețarea
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2023

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificarea, de la 1 aprilie, a tarifelor reglementate practicate de Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, și de operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, după ce Guvernul a vrut să le ″cvasi-înghețe″ până în 2025, însă a renunțat în cele din urmă, după reacția dură a industriei de profil, conform lui Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ANRE a aprobat, astfel, creșterea cu 11% a tarifului mediu de transport practicat de Transelectrica, precum și majorări cuprinse între mai puțin de 8% și peste 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune (JT, care le includ pe cele la înaltă și medie tensiune) percepute de operatorii de profil.

Procentele de majorare, pentru fiecare companie în parte, pot fi citite la finalul acestui articol.

Grupul american Cargill va înceta să mai exporte cereale rusești CITEȘTE ȘI Grupul american Cargill va înceta să mai exporte cereale rusești

Majorarea acestor tarife reglementate nu va duce la creșterea prețurilor finale la energie plătite pe facturi de consumatorii finali, casnici și noncasnici, aceste prețuri fiind plafonate până în toamna anului 2025.

În schimb, dat fiind creșterea în acest fel a costurilor totale de furnizare a energiei, majorarea tarifelor de transport și distribuție va genera sporirea eforturilor bugetare ale statului cu compensarea diferenței dintre costurile reale ale furnizorilor și cât încasează de la consumatori prin aplicarea prețurilor finale plafonate.

Ciucă l-a chemat pe șeful ASF în Guvern să explice noile tarife RCA CITEȘTE ȘI Ciucă l-a chemat pe șeful ASF în Guvern să explice noile tarife RCA

″Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice″, a precizat ANRE.

Autoritatea a explicat că, urmare a analizei datelor de fundamentare transmise de operatorul de transport și sistem și de operatorii de distribuție concesionari, a efectuat calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport și tarifele de distribuție propuse spre aprobare, pentru fiecare operator de rețea, valabile de la data de 1 aprilie 2023.

Șef ANAF: Unele firme se folosesc de platforme care distribuie alimente, gen Glovo, pentru a plăti oameni \ CITEȘTE ȘI Șef ANAF: Unele firme se folosesc de platforme care distribuie alimente, gen Glovo, pentru a plăti oameni "la negru"

″Stabilirea acestora s-a realizat cu luarea în considerare a veniturilor țintă inițiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale acestor servicii) și a corecțiilor anuale aferente anului 2021, precum și a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2023.

O parte importantă din venitul reglementat aferent anului 2023 este reprezentată de costul cu achiziția energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creștere semnificativă cauzată de creșterile abrupte de preț din piața de energie electrică. Astfel, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT față de costurile incluse în tarifele reglementate, realizate în perioada prevăzută la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022, determinate ca diferență între costurile realizate și costurile cu CPT incluse în tarifele reglementate aprobate, se capitalizează trimestrial.

LEGE ”Nomazii digitali” vor beneficia de facilități fiscale pentru o perioadă limitată. Condițiile stabilite CITEȘTE ȘI LEGE ”Nomazii digitali” vor beneficia de facilități fiscale pentru o perioadă limitată. Condițiile stabilite

Costurile de capital corespunzătoare valorii recunoscute a costurilor capitalizate se includ în venitul reglementat al operatorilor pentru fiecare an din perioada de recuperare de 5 ani și se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită componentă aferentă costurilor suplimentare cu CPT″, a mai spus ANRE.

La jumătatea lunii, Guvernul a propus cvasi-înghețarea tarifelor până în 2025, printr-un proiect de ordonanță de urgență, însă acesta nu a mai fost adoptat, după reacția dură a industriei de profil. Tarifele ar fi trebuit ajustate în sus încă din aprilie anul trecut, însă au fost înghețate tot prin OUG până la 31 martie 2023.

Majorări de tarife aprobate de ANRE

Operatorul de transport și sistem

Transelectrica
Tarif mediu de transport propus: 31,20 lei/MWh
Majorare: 11%

Operatorii de distribuție

E-Distribuție Muntenia
Tarif la JT propus: 172,21 lei/MWh
Majorare: 19,62%

E-Distribuție Dobrogea
Tarif la JT propus: 186,18 lei/MWh
Majorare: 7,44%

E-Distribuție Banat:
Tarif la JT propus: 161,68 lei/MWh
Majorare: 9,32%

Delgaz Grid
Tarif la JT propus: 210,07 lei/MWh
Majorare: 18,93%

Distribuție Energie Oltenia
Tarif la JT propus: 211,48 lei/MWh
Majorare: 23,14%

DEER Muntenia Nord
Tarif la JT propus: 229,96 lei/MWh
Majorare: 31,21%

DEER Transilvania Nord
Tarif la JT propus: 182,24 lei.MWh
Majorare: 25,91%

DEER Transilvania Sud
Tarif la JT propus: 171,97 lei/MWh
Majorare: 8,26%

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare tarife distributie energie
scumpire energie
preturi plafonate energie
tarife operatori distributie energie