Cum poate influența o posibilă grevă la instalațiile de GNL din Australia piața mondială a gazelor

Cum poate influența o posibilă grevă la instalațiile de GNL din Australia piața mondială a gazelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 aug 2023

Chevron și Woodside Energy Group au declarat că poartă discuții cu sindicatele pentru a preveni grevele la instalațiile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia, care reprezintă împreună aproximativ 10% din producția globală, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Preocupările legate de acțiunile greviste de la platformele de gaze offshore din Woodside North West Shelf și de la uzinele Chevron Gorgon și Wheatstone LNG au dus miercuri prețurile gazelor europene la un nivel maxim al ultimelor aproape două luni, de teamă că această mișcare ar alimenta concurența dintre cumpărătorii asiatici și europeni pentru mărfuri, scrie News.ro.

Hidroelectrica: A fost scoasă la concurs șefia pe 4 ani a celui mai mare producător de energie electrică din România. Cerințele impuse CITEȘTE ȘI Hidroelectrica: A fost scoasă la concurs șefia pe 4 ani a celui mai mare producător de energie electrică din România. Cerințele impuse

DE CE CONTEAZA GNL-ul AUSTRALIAN?

Australia și-a păstrat coroana ca cel mai mare producător de GNL din lume, exportând 80,9 milioane de tone în 2022, comparativ cu 79 de tone în 2021, potrivit datelor de la International Gas Union.

Cota țării pe piața globală a GNL este estimată la 20,2%.

CINE CUMPĂRĂ GNL AUSTRALIAN?

Aproximativ trei sferturi din exporturile de GNL ale Australiei sunt direcționate către patru cumpărători asiatici: China, Japonia, Coreea de Sud și India, în mare parte prin contracte pe termen lung, și aproape niciunul către Europa.

Firma de consultanță Rystad Energy estimează că China și Japonia au achiziționat împreună aproximativ 26 de milioane de tone de GNL australian, mai mult de 60% din exporturile țării, în prima jumătate a anului 2023.

CÂTE FACILITĂȚI DE GNL EXISTĂ ÎN AUSTRALIA?

Există 10 unități de lichefiere în Australia, cu o capacitate nominală combinată de 87,7 milioane de tone pe an, conform datelor Grupului Internațional de Importatori de Gaze Naturale Lichefiate.

Cine vrea să ridice fabrici de panouri solare cu bani din PNRR: Germanii care i-au promis lui Ciucă 1 miliard euro, ca și un fost patron de presă, fratele unui ex-senator UDMR condamnat, consilier la Udrea CITEȘTE ȘI Cine vrea să ridice fabrici de panouri solare cu bani din PNRR: Germanii care i-au promis lui Ciucă 1 miliard euro, ca și un fost patron de presă, fratele unui ex-senator UDMR condamnat, consilier la Udrea

CARE INSTALATII AR FI AFECTATE DE O GREVĂ?

Dacă va avea loc, greva este de așteptat să afecteze trei dintre cele mai mari dintre aceste facilități: Northwest Shelf (NWS), operată de Woodside Energy Group, și Gorgon și Wheatstone, care sunt ambele operate de Chevron.

Capacitatea nominală a celor trei facilități depășește 40 milioane de tone pe an și reprezintă aproximativ 50% din producția totală din Australia, potrivit lui Robert Songer, analist GNL la firma de informații de date ICIS, care a adăugat că exporturile australiene au fost în iulie de 6,46 milioane de tone metrice.

Pe baza unei încărcături standar de 60.000 de tone, greva ar putea provoca o întrerupere a 50-60 de transporturi pe lună, au estimat Songer și alți analiști.

CARE AR FI IMPACTUL GLOBAL?

Analiștii Bernstein au spus că, în cel mai rău caz, o oprire a instalațiilor NWS, Gorgon și Wheatstone LNG ar elimina 41 dimensiuni standard de GNL de pe piață sau aproximativ 11% din aprovizionare, adăugând că acest lucru ar putea duce la o creștere semnificativă a prețurilor gazelor la nivel mondial.

VIDEO Primii turiști spațiali ai Virgin Galactic au ajuns în spațiu CITEȘTE ȘI VIDEO Primii turiști spațiali ai Virgin Galactic au ajuns în spațiu

Aceștia au adăugat, totuși, că este probabil ca disputa să fie rezolvată, având în vedere istoria lungă a Woodside de a gestiona cu succes conflictele de muncă.

CUMPĂRĂTORII CAUTĂ ÎN ALTĂ PARTE?

Joi, compania sud-coreeană Korea Midland Power Co (KOMIPO) a lansat o licitație pentru GNL pentru livrarea a 1.600 miliarde de unități termice britanice, în octombrie, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

Toby Copson, șeful global de tranzacționare la Trident LNG, a declarat că Asia de Nord, în principal Japonia și Coreea, va încerca în mod activ să atenueze orice întrerupere a aprovizionării după inițiativa KOMIPO.

”Acest lucru în sine ar putea determina alți jucători să înceapă să liciteze mai devreme decât era de așteptat pentru a anticipa mișcările de preț în sus.

Avem de-a face cu ”ce ar fi dacă” și piețele răspund în mod disproporționat la amenințările implicite, cum ar fi dezechilibrele sau impedimentele în aprovizionare”, a adăugat el.

În timp ce prețurile spot la GNL rămân stabile, prețurile pentru contractele din următoarele două luni sunt cu 10-15% mai mari.

Analiștii Bernstein au spus ca prețurile ar putea crește mult mai mult dacă greva va continua.

viewscnt
Afla mai multe despre
gnl
gaze
australia