Cum scumpește Germania gazul inclusiv pentru România

Cum scumpește Germania gazul inclusiv pentru România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 mar 2024

O suprataxă pe gaz introdusă de Germania, care face parte din "Planul de urgență pentru gaz”, nu numai că îngreunează eliminarea treptată a gazului rusesc, dar și îl scumpește pe cel din Austria și, implicit, de pe piețele regionale, inclusiv România, conform analizei Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important Piața austriacă CEGH este cea mai importantă piață regională de gaze, dictând prețurile din mai multe state, volumele tranzacționate la Viena fiind cele mai ridicate.

Mai este interesant Deși prețurile actuale din România se situeză sub cele din Austria, România fiind țară de tranzit, producătorii români (în principal Romgaz, OMV Petrom și BSOG) achită (mai puțin pentru gazele vândute la preț reglementat) o redevență raportată la prețul de pe CEGH, ceea ce înseamnă că efectul din Austria al suprataxei germane se face simțit și în România.

DOCUMENTE Neptun Deep: Bulgaria cere refacerea raportului de impact asupra mediului, îngrijorată de riscul de poluare a apelor sale teritoriale din Marea Neagră CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Neptun Deep: Bulgaria cere refacerea raportului de impact asupra mediului, îngrijorată de riscul de poluare a apelor sale teritoriale din Marea Neagră

În prezent, prețul spot al gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri este de 137,2 lei/MWh (aproximativ 27,5 euro/MWh), în timp ce cel de pe CEGH este de 29,7 euro/MWh, preț la care este achitată redevența în România.

Suprataxa impusă de guvernul german îi costă pe consumatorii și companiile austriece peste 100 de milioane de euro pe an, potrivit presei de la Viena. Comisia Europeană a criticat deja aspru această taxă, iar Italia și, mai demult, Bulgaria s-au abținut de la impunerea unei astfel de taxe.

Ca urmare a scăderii importurilor de gaze rusești și a nivelului scăzut de stocare, Germania a decretat un plan de alertă privind gazele naturale în 2023 și a introdus o taxă de stocare a gazelor. În Italia se ia în considerare în prezent o taxă similară sub forma unei "taxe de neutralitate" asupra exporturilor.

Din cauza importului de gaze din ambele țări, Austria este direct afectată de costurile suplimentare suportate.

Care poate fi primul smartphone Google vândut oficial în România CITEȘTE ȘI Care poate fi primul smartphone Google vândut oficial în România

Taxa de stocare a gazelor impusă de Germania a crescut în mod constant și se ridică acum la 1,86 euro/MWh pentru perioada ianuarie-iunie 2024. Creșterea taxei de stocare a gazelor de la 1,45 euro/MWh, cât a fost în perioada anterioară, a fost justificată de guvernul german prin consumul mai redus de gaze, căruia trebuie să i se aloce costurile deja suportate.

Această taxă de stocare a gazelor este percepută și pentru gazul exportat în Austria, ceea ce îi costă pe participanții la piața austriacă - și, ulterior, pe clienții finali - aproximativ 115 milioane de euro. Sunt afectate în special landurile federale din vestul Austriei, alimentate exclusiv prin intermediul rețelei de gaze germane.

Eldrive se împrumută din nou și pentru România, pregătind peste 4.300 stații de încărcare a mașinilor electrice CITEȘTE ȘI Eldrive se împrumută din nou și pentru România, pregătind peste 4.300 stații de încărcare a mașinilor electrice

Cu toate acestea, taxa de depozitare a gazelor are un impact și în celelalte părți ale Austriei și, implicit, în regiune.

În trecut, gazul avea tendința de a curge în direcția opusă, și anume din Rusia, prin Ucraina, către Slovacia și Austria, iar apoi către Italia și Germania.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
germania
austria