DECIZIE Vânzarea termocentralei Mintia a Complexului Energetic Hunedoara, aprobată

DECIZIE Vânzarea termocentralei Mintia a Complexului Energetic Hunedoara, aprobată
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 apr 2022

Principalii creditori ai producătorului de energie pe bază de cărbune controlat de stat Complexul Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, au aprobat vânzarea termocentralei Mintia din cadrul sucursalei Electrocentrale Deva a Complexului, retrasă din exploatare și închisă definitiv la începutul anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, comitetul creditorilor CEH a aprobat "cererea administratorului special de valorificare a activului<Termocentrala Mintia>", potrivit unui document al companiei analizat de Profit.ro.

ULTIMA ORĂ Elon Musk face o ofertă pentru cumpărarea integrală a Twitter, evaluând platforma la 43 miliarde dolari CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Elon Musk face o ofertă pentru cumpărarea integrală a Twitter, evaluând platforma la 43 miliarde dolari

Decizia a fost luată cu voturile "pentru" a 4 dintre cei 5 membri ai comitetului, singurul vot "împotrivă" fiind cel al Hidroelectrica.

Luna trecută, Agenția pentru Protecția Mediului Deva a transmis conducerii Complexului obligațiile de mediu aflate în sarcina Electrocentrale Deva, pentru a fi incluse în caietul de sarcini ce va fi întocmit în vederea organizării procedurii de valorificare în bloc a activelor sucursalei.

CONFIRMARE Platforma Spotawheel pentru comercializarea de mașini second-hand, business-ul de nișă cu cea mai rapidă creștere din Europa, intră în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Platforma Spotawheel pentru comercializarea de mașini second-hand, business-ul de nișă cu cea mai rapidă creștere din Europa, intră în România

Grupurile energetice de la Mintia, care însumau o putere instalată de peste 1.000 MW, oprite din funcționare în februarie anul trecut și intrate în conservare din primăvara anului 2021, au fost retrase din exploatare și închise definitiv la începutul lui 2022, după cum a relatat Profit.ro.

Printre cei interesați să le preia se numără GSP Power al lui Gabriel Comănescu și Turboenergy Power din Chișinău, dar și companii din Coreea de Sud și Israel. Și producătorul de gaze controlat de stat Romgaz are planuri cu un teren de la Mintia, aflat în proprietatea CEH, vrând să construiască acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW, investiție estimate la circa 300 milioane euro.

VIDEO Zelenski, mesaj: Polonia, Moldova și România vor deveni următoarele ținte CITEȘTE ȘI VIDEO Zelenski, mesaj: Polonia, Moldova și România vor deveni următoarele ținte

"(…) până în prezent, un număr de opt investitori au semnat acorduri de confidențialitate în vederea continuării demersurilor de cumpărare a activelor sucursalei. După întocmirea caietului de sarcini, administratorul judiciar urmează să convoace adunarea creditorilor pentru aprobarea acestuia și pentru a stabili prețul de pornire în vederea materializării tranzacției având ca obiect activele SE Deva", le transmitea administratorul judiciar creditorilor CEH în decembrie 2021. Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara în februarie că termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi și că a cerut administratorului judiciar al CEH ca, în procedura de vânzare și selecție a unui investitor, să solicite ca acesta să ofere garanții ferme că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minim 800 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
vanzare termocentrala mintia
inchidere termocentrala mintia
noua centrala pe gaze mintia