DECIZII Activele Complexului Energetic Hunedoara, date în plată contra ștergerii de datorii la stat de peste 1 miliard lei. Bani noi de la stat pentru compania care le-a preluat

DECIZII Activele Complexului Energetic Hunedoara, date în plată contra ștergerii de datorii la stat de peste 1 miliard lei. Bani noi de la stat pentru compania care le-a preluat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 oct 2023

Guvernul a consfințit juridic ștergerea de datorii bugetare și fiscale în valoare de peste 1 miliard de lei ale Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență și sub spectrul de acum iminent al falimentului, prin darea în plată către acționarul unic, Ministerul Energiei, a activelor funcționale și industriale ale termocentralei Paroșeni, exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan și sucursalelor Prestserv și Sediul Executiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întregul pachet de active date în plată, preluate în administrare de Complexul Energetic Valea Jiului, fosta Societate Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), companie controlată de asemenea integral de ministerul de resort, a fost evaluat oficial la o valoare de piață de 1,003 miliarde lei (aproape 210 milioane euro).

Măsura a început să fie pregătită încă din prima parte a anului 2019.

VIDEO Ciolacu: Voi veni cu reforma în jocurile de noroc. Nicio companie, dacă nu are sediul social în România, nu va mai putea avea această activitate. Premierul dă exemplul companiilor care aveau sediul în Transnistria CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu: Voi veni cu reforma în jocurile de noroc. Nicio companie, dacă nu are sediul social în România, nu va mai putea avea această activitate. Premierul dă exemplul companiilor care aveau sediul în Transnistria

″Prin continuarea activității de producere a energiei la termocentrala Paroșeni și în cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Vucan și Livezeni se va menține un număr de circa 2.000 de locuri de muncă pentru personalul de deservire de la exploatările miniere și pentru energeticienii din Valea Jiului. În cazul în care transferul activelor nu se va putea realiza, angajații actuali ar fi concediați, iar statul va trebui să-și asume plata către aceștia a indemnizațiilor de șomaj. Falimentul CEH, pe lângă faptul că va influența negativ gradul de recuperare al creanței Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor, va conduce la termene îndelungate de valorificare a bunurilor și va însemna costuri extrem de ridicate pe care statul român va trebui să și le asume″, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de înscriere în inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public și privat al statului a activelor date în plată de CEH.

În aceeași ședință, Executivul a aprobat o ordonanță de urgență care prevede acordarea anul acesta a unui nou ajutor de stat, sub formă de grant de la bugetul Ministerului Energiei, Complexului Energetic Valea Jiului, în sumă de peste 70,5 milioane lei, pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan. S-a renunțat la ideea inițială a declarării acestor activități ca reprezentând Serviciu de Interes Economic General (SIEG)

Ajutorul de stat va fi notificat Comisiei Europene și va trebui recuperat de către Ministerul Energiei de la Complexul Energetic Valea Jiului dacă nu va fi aprobat de către Executivul de la Bruxelles.

DOCUMENT Clarificări în procesul dintre deținătorul Borsec și Apele Române. Cum vor fi acordate de acum licențele CITEȘTE ȘI DOCUMENT Clarificări în procesul dintre deținătorul Borsec și Apele Române. Cum vor fi acordate de acum licențele

De asemenea, a fost adoptată o hotărâre de suplimentare a bugetului Ministerului Energiei pe 2023 cu suma respectivă, de 70,502 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în vederea acoperirii cheltuielilor de operare a activelor preluate de la CEH de către Complexul Energetic Valea Jiului. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în debutul ședinței de guvern, că banii sunt ″pentru toți cei peste 2.000 de angajați de la Complexul Energetic Hunedoara, să-și primească salariile″.

Efectele secundare ale Programului Rabla: înmatriculările de autoturisme au scăzut în septembrie CITEȘTE ȘI Efectele secundare ale Programului Rabla: înmatriculările de autoturisme au scăzut în septembrie

Conform Ministerului Energiei, cei circa 2.000 de salariați ai Complexului Energetic Hunedoara vor fi angajați în noul Complex Energetic Valea Jiului. În plus, reprezentanții companiei poartă discuții cu potențiali investitori în energie verde, fotovoltaică, hidro și pe gaz cu captare de carbon, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei în zonă și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului.

Există un set complex de activități specifice de punere în siguranță a minelor, până în 2032. Pe de o parte, oprirea bruscă a acestor activități ar perturba calendarul asumat în fața Comisiei Europene, cu consecințe deosebit de grave pentru posibilitatea accesării în viitor a unei scheme de ajutor de stat pentru punerea în siguranță a minelor, dar și cu efecte iremediabile asupra respectării angajamentelor de mediu de către România. Pe de altă parte, până în 2032, există premise pentru diversificarea activităților de producere a energiei și asigurarea unor locuri de muncă pe termen lung pentru Valea Jiului″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Anterior, Ministerul Energiei promisese 300 milioane lei la rectificarea bugetară pentru activitățile energetice și de minerit din Valea Jiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
complexul energetic valea jiului
termocentrala paroșeni
mine huilă valea jiului