Încă un ajutor de stat pentru minele de huilă din Valea Jiului. Ce se va întâmpla cu angajații Complexului Energetic Hunedoara, sortit falimentului

Încă un ajutor de stat pentru minele de huilă din Valea Jiului. Ce se va întâmpla cu angajații Complexului Energetic Hunedoara, sortit falimentului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 oct 2023

Ministerul Energiei a pregătit o nouă măsură de ajutor de stat pentru susținerea Complexului Energetic Valea Jiului, fosta Societate Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), companie controlată integral de minister care este pe cale să preia prin dare în plată termocentrala Paroșeni, exploatările miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan și sucursalele Prestserv și Sediul Executiv din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anterior, instituția inițiase un proiect de hotărâre de Guvern prin care activitățile de punere în siguranță a minelor din Valea Jiului și de exploatare și valorificare energetică a cărbunelui de acolo să fie declarate a fi Serviciu de Interes Economic General (SIEG), statut care permite acordarea de ajutoare de stat, conform legislației UE.

Nicușor Dan: Piața Unirii va intra într-o reabilitare totală. Este necesitatea de a consolida planșeul CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Piața Unirii va intra într-o reabilitare totală. Este necesitatea de a consolida planșeul

Potrivit draftului de act normativ, Complexul Energetic Valea Jiului ar urma să încaseze până la finalul anului o compensație justă de peste 65,8 milioane lei aferentă SIEG.

Din total, 50 milioane lei ar urma să provină din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, transfer pentru care a fost de asemenea pregătit un proiect de HG. Ministerul a mai promis public că, în plus, Valea Jiului va mai primi 300 milioane lei la rectificarea bugetară.

Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune în România, dar ce faci dacă vrei să scapi de el legal? Peripețiile unui sucevean CITEȘTE ȘI Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune în România, dar ce faci dacă vrei să scapi de el legal? Peripețiile unui sucevean

Acum, Ministerul Energiei a inițiat un proiect de ordonanță de urgență care prevede acordarea unui nou ajutor de stat, sub formă de grant de la bugetul de stat, Complexului Energetic Valea Jiului, în sumă de peste 75,2 milioane lei, pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan

Dreptate pentru Valea Jiului. Lucrăm la turație maximă la trei acte normative pentru a fi adoptate mâine în ședința de guvern. Vom da astfel Văii Jiului siguranța prezentului și perspectiva viitorului. Va urma. Noroc bun!″, a transmis, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Patru dintre cele mai dezavantajoase înțelegeri din istoria divertismentului și a sportului profesionist: De ce și-a schimbat Prince numele și cât a câștigat actorul somalez Barkhad Abdi din ”Captain Phillips” CITEȘTE ȘI Patru dintre cele mai dezavantajoase înțelegeri din istoria divertismentului și a sportului profesionist: De ce și-a schimbat Prince numele și cât a câștigat actorul somalez Barkhad Abdi din ”Captain Phillips”

Potrivit notei de fundamentare, Complexul Energetic Hunedoara va intra în faliment, iar angajații săi vor fi preluați de Complexul Energetic Valea Jiului.

(…) în contextul intrării în faliment a Complexului Energetic Hunedoara SA, peste 2.000 de angajați își vor înceta contractele de muncă. Complexul Energetic Valea Jiului SA are nevoie să angajeze personal calificat și cu experiență pentru a gestiona activitatea de punere în siguranță a minelor și neutralizare a resurselor energetice utile, sens în care trebuie să ia măsuri urgente de angajare de personal calificat care să poată desfășura respectiva activitate. În acest sens, societatea are nevoie de un ajutor de stat prin care să finanțeze salariile și alte costuri de personal ale minerilor și personalului auxiliar care va continua activitatea de închidere de mine″, se menționează în document.

IRCC stagnează pentru al patrulea trimestru la rând, în așteptarea tăierilor de dobânzi de la BNR. ROBOR scade și șterge diferența față de IRCC CITEȘTE ȘI IRCC stagnează pentru al patrulea trimestru la rând, în așteptarea tăierilor de dobânzi de la BNR. ROBOR scade și șterge diferența față de IRCC

Ajutorul de stat va fi notificat Comisiei Europene și va trebui recuperat de Ministerul Energiei de la Complexul Energetic Valea Jiului dacă nu va fi aprobat de către Executivul de la Bruxelles.

Banii vor fi destinați finanțării următoarelor activități și lucrări:

(1) Lucrările miniere de punere în siguranță în subteran ce vor fi realizate de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. cuprind:

a. Lucrări miniere pentru extragere și evacuare a rezervelor ce constituie riscuri de autoaprindere;
b. Planări, rearmări, reprofilări – asigurare circuite și spații de circulație și transport pentru personal și echipamente, aferente acestor tipuri de lucrări;
c. Lucrări electromecanice – montări/demontări/întreținere-utilaje, echipamente instalații electrice, rețele de aer comprimat;
d. Recuperare armături;
e. Evacuare ape de mină;
f. Asigurarea aerajului general și parțial;
g. Monitorizare gaze de mină;

(2)  Aceste lucrări sunt necesare a se executa în paralel cu lucrările miniere de închidere efectivă (construcții de izolare și închidere, recuperări de utilaje și echipamente din zonele care se închid) și lucrări speciale de punere în siguranță pentru instrumentare, în zonele în care trebuie eliminate riscurile de autoaprindere.

(3) Neefectuarea acestor lucrări de punere în siguranță și neadoptarea măsurilor necesare în ceea ce privește pericolul de aprindere ar putea duce la o creștere semnificativă a pericolului privind securitatea lucrătorilor și a locurilor de muncă din subteran și la influențarea procesului de închidere a acestora, respectiv să determine un pericol pentru siguranța generală datorată emanărilor necontrolate de gaze de mină la suprafață, afectând mediul înconjurător și populația din zonă.

(4) Lucrările speciale de punere în siguranță, ce vor fi realizate de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. cuprind:

a. foraje de cercetare a condițiilor de punere în siguranță;
b. foraje aferente metodei cadru de exploatare – foraje de degazare;
c. foraje de înnămolire;
d. de presfărâmare- umectare;

(5) Lucările necesare ce vor fi realizate de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. pentru a evita deranjamentele tectonice (falii, denivelări, denivelări ale culcușului și acoperișului stratului, subțieri ale stratului), pentru respectarea metodei cadru, pentru prevenirea și combaterea focurilor endogene și a emanațiilor de gaze sunt:

a. montare / demontare coloană de aeraj;
b. montare / demontare flux transport;
c. montare/ demontare coloană de înnămolire;
d. montare/ demontare coloană de aer comprimat;
e. montare/ demontare cabluri electrice;
f. lucrări miniere speciale diagonale, direcționale, transversale - de punere în siguranță;
g. suitori de legătură.

(6) Aceste lucrări ce vor fi realizate de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. sunt necesare a se executa în vederea realizării forajelor necesare care să acopere toată zona ce urmează să fie pusă în siguranță, pentru o izolare cât mai corectă a zăcământului, respectând metodele de exploatare și pentru combaterea focurilor endogene.

(7) Lucrările necesare pentru protecția zăcământului și a suprafeței ce vor fi realizate de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. cuprind:

a. Evacuare ape de mină;
b. Asigurare aer comprimat;
c. Asigurare aeraj general;
d. Utilizare instalație de extracție și tranport pe orizontală și verticală;
e. Utilizare instalații electromecanice de subteran și telegrizumetrie;
f. Utilizare instalații electro-mecanice de suprafață;
g. Alte activități conexe.

(8) Construcțiile de închidere lucrări miniere subterane ce vor fi realizate de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. cuprind:

a. execuție diguri de izolare și reținere în subteran;
b. înnămolire spații închise;
c. închidere ferestre diguri de izolare cu salvatorii minieri;
d. asigurare circuite și spații de circulație și transport (planări, rearmări/ reprofilări) necesare pentru execuția acestor tipuri de construcții miniere;
e. alte activități conexe acestor tipuri de lucrări;
f. monitorizare.

(9) Lucrările ce vor fi realizate de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. necesare pentru montarea/demontarea, recuperarea materialelor, utilajelor, instalațiilor, mijloacelor de transport și a celorlalte mijloace fixe, care pot fi recuperate, inclusiv rețelele de utilități subterane cuprind demontări și recuperări de:

a. complex mecanizat (transportor TR7, complex mecanizat SMA2, combina KS-3M);
b. materiale și echipamente din dotarea abatajelor: armături TH, utilaje rezultate din dezechiparea abatajelor (stâlpi SVJ, Grinzi de susținere etc);
c. montare/demontare echipamente și instalații de aeraj parțial;
d. mijloace de transport: transportoare cu raclete, transportoare cu bandă, instalații de monorai;
e. rețele de utilități subterane – rețele de transport, rețele de înnămolire, rețele de aer comprimat, rețele electrice, cabluri, conductori, celule electrice, rețele de alimentare cu apă în subteran, rețele de evacuare apă din subteran;
f. asigurare utilități (aeraj general, aeraj parțial, evacuare ape, transport pe verticală și orizontală);
g. alimentare cu energie electrică și pneumatică, lucrări de întreținere și control;

(10) Aceste echipamente demontate se vor depozita, în prima fază, pe galeriile principale cele mai apropiate de zona respectivă, în vederea încărcării și transportului lor la suprafață, cu respectarea tuturor etapelor de demontare.

(11) După închiderea ultimelor diguri de reținere din subteran aferente celor două mine, se va trece la rambleerea lucrărilor miniere de legătură cu suprafața.

(12) Lucrările miniere de legătură cu suprafața ce vor fi realizate de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. cuprind:

a. Demontare instalații de transport;
b. Montare/demontare instalații de rambleere;
c. Rambleerea lucrărilor miniere de legătura cu suprafața;
d. Monitorizare;
e. Realizarea plăcilor din beton armat la gura Puțurilor, la gura suitorilor de aeraj, la gura canalului de aeraj/ dopurilor/digurilor la gura lucrărilor miniere de legătură cu suprafața;
f. Închiderea lucrărilor miniere de legătură cu suprafața, conform normelor în vigoare se va realiza cu plăci de beton armat conform Proiectului Tehnic și diguri de izolare echipate corespunzător.

(13) Rambleerea lucrărilor miniere de legătură cu suprafața se va face de Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. pe baza unui program care va cuprinde, pe lângă măsurile de securitate, și monitorizarea gazelor pe perioada execuției lucrărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic valea jiului
mine huilă valea jiului
termocentrala paroșeni
ajutoare de stat valea jiului