Depomureș și Depogaz vor investi 192 milioane euro în creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor

Depomureș și Depogaz vor investi 192 milioane euro în creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor
scris 27 mai 2020

Depomureș și Depogaz vor investi 192 milioane euro în creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale pentru două depozite naționale, aflate în Târgu-Mureș și Sărmășel, proiecte aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat creșterea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale pentru două depozite naționale, situate în Târgu-Mureș și Sărmășel. Cei doi operatori ai sistemelor de înmagazinare a gazelor naturale din România, Depomureș și Depogaz, au solicitat ANRE aprobarea demarării proiectelor de extindere a depozitelor menționate, care sunt în același timp Proiecte de Interes Comun la nivelul Uniunii Europene, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului", a informat ANRE.

Statul român a fost dat în judecată la Washington de proprietarul unui parc eolian din Dobrogea. În proiect au fost implicați mai mulți giganți bancari europeni de stat CITEȘTE ȘI Statul român a fost dat în judecată la Washington de proprietarul unui parc eolian din Dobrogea. În proiect au fost implicați mai mulți giganți bancari europeni de stat

Aceste proiecte modernizează depozitele existente prin majorarea capacității de înmagazinare subterană în cazul Depomureș (depozitul Târgu-Mureș) de la 200 milioane metri cubi/ciclu la 300 milioane mc/ciclu și în cazul Depogaz (depozitul Sărmășel) de la 900 milioane mc/ciclu la 1,55 miliarde mc/ciclu, respectiv prin creșterea debitelor de injecție și de extracție a gazelor în și din depozite, scrie News.ro.

Astfel, capacitatea totală de înmagazinare subterană de gaze naturale a României va crește de la 3,07 miliarde metri cubi la 3,82 miliarde mc.

"Valoarea totală a proiectelor de investiții este de circa 192 milioane euro. Din această valoare, cei doi inițiatori de proiecte au dreptul și intenționează să aplice pentru obținerea unor finanțări nerambursabile sub formă de granturi pentru lucrări de circa 80 milioane euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility - CEF), implementat în baza Regulamentului (UE) nr.1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului", mai arată autoritatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
depomures
depogaz
gaze