DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei

DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 nov 2018

Primăria Capitalei nu a găsit până în prezent o soluție legală prin care să își asume responsabilitatea pentru plata datoriilor istorice și curente ale RADET, în sumă totală de peste 1,6 miliarde lei, și nici în privința riscului ca această plată, precum și cea aferentă preluării prin transfer de afacere a activelor și operațiunilor Electrocentrale București (ELCEN) de către Compania Municipală Energetica a Primăriei, să fie considerate ajutoare de stat ilegale, astfel încât, deocamdată, procesul de fuziune dintre cele două entități responsabile cu încălzirea bucureștenilor în cadrul Companiei Municipale nu poate avansa, se arată într-un document al Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, adresat tuturor entităților implicate în acest proces.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Marțea trecută, ELCEN a solicitat din nou RADET, prin Rominsolv, să-și modifice planul de reorganizare, "modificare care să susțină un plan de reorganizare al RADET București <în oglindă> cu planul de reorganizare a Electrocentrale București".

În replică, Rominsolv a transmis, vineri, că respinge cererea, motivele fiind "prematuritatea cererii de modificare a planului de reorganizare a RADET București" și "lipsa certitudinii sursei de finanțare pentru plata sumei necesare reușitei planului de reorganizare a RADET București", potrivit documentului citat, consultat de Profit.ro și care poate fi citit integral la finalul acestui articol.

Atacuri și amenințări furibunde între SUA și China la summitul APEC pe tema războiului comercial. Americanii amenință cu dublarea taxelor deja impuse importurilor din China CITEȘTE ȘI Atacuri și amenințări furibunde între SUA și China la summitul APEC pe tema războiului comercial. Americanii amenință cu dublarea taxelor deja impuse importurilor din China

"(...) pentru a modifica planul de reorganizare a RADET București, Regia trebuie să fie deja în procedura de reorganizare, ceea ce înseamnă că planul de reorganizare a RADET București depus la instanță în data de 02.02.2018 trebuie să fi fost aprobat de creditori și confirmat de judecătorul sindic. Numai după acest moment, RADET București va fi în perioada de reorganizare și vor fi întrunite condițiile pentru depunerea modificării planului de reorganizare", se menționează în document.

Practic, este aceeași situație ca în vară, când RADET arăta că, în condițiile Legii insolvenței, un plan de reorganizare nu poate fi modificat decât după ce varianta sa inițială este votată de creditori și confirmată de instanță. Atunci, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre liderii Rominsolv, declara pentru Profit.ro că RADET nu poate fi acuzată că trage de timp și că întârzie procedurile necesare transferului activelor și operațiunilor ELCEN către Compania Municipală Energetica a Primăriei Capitalei, adăugând că actualul plan de reorganizare a ELCEN este "o ficțiune".

"Planul de reorganizare a ELCEN este o ficțiune și nu poate fi aprobat în forma actuală. Asta pentru că este condiționat de asumarea de către Primăria Capitalei a responsabilității de achitare a creanței reevaluate a ELCEN asupra RADET, în valoare de 1,095 miliarde lei. Asta în vreme ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încă de anul trecut că responsabilitatea creanței istorice de 3,7 miliarde lei este a RADET și nu a Primăriei. Nu-și asumă nimeni riscul ca, ulterior, planul să fie respins la Curtea de Apel și tot ce s-a făcut până în prezent să fi fost degeaba", spunea Piperea pe 9 august.

Steve Bannon, fostul consilier al lui Trump, vrea să facă campanie pentru Viktor Orban în alegerile europene CITEȘTE ȘI Steve Bannon, fostul consilier al lui Trump, vrea să facă campanie pentru Viktor Orban în alegerile europene

El mai preciza atunci că planul de reorganizare a ELCEN conține mai multe măsuri care prezintă riscul de a fi declarate elemente de ajutor de stat ilegal, cum ar fi chiar asumarea de către Primărie a plății creanței ELCEN asupra RADET sau transferul contra cost al activelor și operațiunilor ELCEN către Compania Municipală Energetica, ambele presupunând alocarea de fonduri de stat, din bugetul local al Capitalei.

Ulterior, pe 23 august, CGMB a aprobat majorarea capitalului Companiei Municipale Energetica cu 1,26 miliarde lei, în primul rând pentru cumpărarea creanțelor creditorilor bugetari ai ELCEN. După aceea, în ultima parte a lunii septembrie, adunarea creditorilor ELCEN a aprobat planul de reorganizare a producătorului de energie termică.

Acum, în documentul Rominsolv de vinerea trecută, se arată că "planul de reorganizare modificat (al RADET – n.r.) este obligatoriu să prevadă în concret sursa de finanțare și datele la care sumele vor fi alocate și, așadar, va fi depus ulterior ședinței CGMB prin care acesta aprobă plata multianuală a sumei prevăzute a susține reușita planului de reorganizare a RADET București".

Șapte afișe rare cu Mickey Mouse, scoase la licitație de Sotheby’s cu ocazia a 90 de ani de la debutul personajului CITEȘTE ȘI Șapte afișe rare cu Mickey Mouse, scoase la licitație de Sotheby’s cu ocazia a 90 de ani de la debutul personajului

"Primăria Municipiului București nu a furnizat informații privind programul de alocare bugetară necesar satisfacerii componentei financiare a soluției de restructurare, drept urmare subscrisa nu are cunoștință despre momentul și cuantumul sumei destinată finanțării planului de reorganizare a RADET București. Primăria Municipiului București nu a identificat temeiul juridic pentru a îi fi atrasă răspunderea pentru datoriile RADET București, astfel că modificarea planului de reorganizare a RADET București nu poate fi întocmită în linie/oglindă cu actualul plan de reorganizare a ELCEN", se afirmă în documentul Rominsolv.

Administratorul judiciar mai menționează că, potrivit înțelegerii sale, ar fi în curs de finalizare modalitatea juridică concretă care să permită reorganizarea judiciară a RADET București și, implicit, a ELCEN, consultanții PMB trebuind să identifice o soluție care să îndeplinească toate condițiile (legale și economice) prin care PMB/Compania Municipală Energetica să poată efectua plăți, în contul cărora să transfere ulterior activele ELCEN și RADET București către entitatea desemnată. În plus, această nouă soluție va trebui validată de către instituțiile reglementatoare (Consiliul Concurenței, dacă este cazul), de către Primăria Municipiului București și de către principalii creditori ai RADET București și ELCEN.

"Nici la data redactării prezentei adrese, subscrisa nu deține informații suplimentare privind alocarea sursei financiare care să justifice întocmirea unui nou program de plăți și nici în ce privește modalitatea juridică prin care PMB va aloca suma necesară RADET București, pentru ca, ținând cont de tratamentul corect și echitabil prevăzut de lege, creditorului chirografar înscris provizoriu (ELCEN – n.r.) să-i fie plătită de RADET București suma de 1,095 miliarde lei în condițiile în care nu are dreptul de a încasa plata. În consecință, dat fiind că modificarea planului inițial de reorganizare a RADET București trebuie fundamentată doar pe existența sursei certe de finanțare a planului, condiție esențială nerealizată la acest moment, modificarea planului și prezentarea în vederea votului creditorilor nu este justificată".

Black Friday: Valoarea comenzilor eMag s-a apropiat de 100 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Black Friday: Valoarea comenzilor eMag s-a apropiat de 100 de milioane de euro

Potrivit planului de reorganizare a ELCEN, prezentat în exclusivitate de Profit.ro în iunie, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere și nu prin cumpărarea titlurilor de la acționari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) și Romgaz (2,5%) - cum era preconizat inițial, iar prețul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obține din vânzarea forțată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societății, de 891,3 milioane lei.

Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare sunt reevaluarea în scădere masivă a valorii creanței istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. Prin acest "haircut", ELCEN va obține și dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanțe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească și pe ceilalți creditori ai RADET.

ANAF, care s-a opus planului, deține peste 54% din totalul creanțelor asupra ELCEN, iar peste un sfert din întreaga masă credală a ELCEN este reprezentantă de o creanță a DMAGC în sumă de 480,65 milioane lei, garantată cu sechestru pus pe mai multe active vitale ale producătorului de energie termică.

Premierul Olandei: Ideea unei armate europene este ”prematură”, iar apărarea UE fără NATO e o ”iluzie” CITEȘTE ȘI Premierul Olandei: Ideea unei armate europene este ”prematură”, iar apărarea UE fără NATO e o ”iluzie”

ELCEN a estimat că are nevoie de investiții totale în valoare de 515 milioane euro în perioada 2017-2030 pentru a putea să continue să funcționeze, investiții care trebuie demarate cât mai curând.

Aceste investiții sunt necesare pentru încadrarea în normele legale de mediu, de la care ELCEN beneficiază în prezent de derogare, dar și pentru înlocuirea unor echipamente cu durata normală de viață depășită. Numai că, în conformitate cu legislația achizițiilor publice, procedurile de achiziție necesare lansării acestor investiții nu pot fi începute fără ca societatea să dispună de sumele necesare achitării acestora. ELCEN nu are însă banii necesari și, mai mult, se află deja în întârziere față de programul de investiții pe care și l-a propus.

Iar fără investiții, capacitățile de producție ale ELCEN, care, din punct de vedere al legislației de mediu, vor putea fi autorizate să funcționeze după anul 2023, vor putea produce maxim 370 Gcal/h, mult sub necesarul de energie termică prevăzut a fi asigurat de companie, de circa 1.800 Gcal/h.

DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei
DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei
DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei
DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei
DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei
DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei
DOCUMENT Fuziunea RADET-ELCEN rămâne împotmolită. Primăria Capitalei nu știe cum să plătească datoriile de peste 1,6 miliarde lei ale Regiei

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
compania municipala energetica
pmb
cgmb
primaria capitalei
gabriela firea
rominsolv
gheorghe piperea
caldura
apa calda
scumpire gigacalorie