România și mini-reactoarele nucleare americane: CNCAN a discutat din vară autorizarea lor. Deal-ul cu SNN, văzut ca vital de acționarul majoritar al NuScale

România și mini-reactoarele nucleare americane: CNCAN a discutat din vară autorizarea lor. Deal-ul cu SNN, văzut ca vital de acționarul majoritar al NuScale

De la stânga la dreapta: CEO-ul NuScale John Hopkins, ministrul Energiei Virgil Popescu și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 nov 2021

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, și firma americană NuScale, parte a conglomeratului industrial texan Fluor Corp., au semnat joi, la COP-26 de la Glasgow, un acord de cooperare în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, însă Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), instituția de supraveghere și reglementare a sectorului din România, a discutat încă din vară cu Departamentul pentru Energie al SUA chestiuni legate de autorizarea acestor mini-reactoare, pe care CNCAN vrea să le introducă și în noua Strategie națională de Securitate și Siguranță Nucleară, care trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Intenția încheierii parteneriatului dintre Nuclearelectrica și NuScale a fost anunțată inițial de către Casa Albă și detaliată ulterior de Departamentul de Stat de la Washington.

VIDEO Cîțu anunță ce idee a discutat cu PSD - Premier \ CITEȘTE ȘI VIDEO Cîțu anunță ce idee a discutat cu PSD - Premier "cu schimbul"

"Ne propunem să dezvoltăm în România primul SMR până în 2030, pentru a ne îndeplini cererea critică de energie verde și obiectivele ecologice, pentru a ne asigura că generațiile copiilor noștri vor avea un viitor verde. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă! Le mulțumesc partenerilor noștri americani și doamnei secretar Granholm pentru sprijinirea și susținerea programelor nucleare din România. Înlocuirea centralelor pe cărbune cu SMR-uri poate ajuta comunitățile românești și lucrătorii din fabrici să participe la tranziția către energia verde, continuând în același timp să ofere beneficii economice locale", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după semnarea acordului. 

Pe de altă parte, într-un comunicat al ministerului se afirmă că "compania americană NuScale Power și societatea națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră  până în 2027/2028". 

România își cumpără trenuri de la Alstom CITEȘTE ȘI România își cumpără trenuri de la Alstom

Potrivit CNCAN, la finalul lunii iulie 2021, șeful instituției, Cantemir Ciurea-Ercău, a primit vizita unei delegații a Departamentului pentru Energie al SUA, condusă de Kathryn Huff, secretar asistent pentru energie nucleară, în cadrul căreia s-a discutat și despre "abordarea organismului de reglementare în ceea ce privește autorizarea reactoarelor modulare mici". Discuția a avut loc în contextul Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, care prevede că cele două părți semnatare vor coopera inclusiv în ceea ce privește "explorarea dezvoltării și implementării tehnologiilor pentru reactoarele modulare mici și pentru reactoare avansate".

De asemenea, în iunie, CNCAN a introdus reactoarele modulare și în proiectul noii Strategii naționale de Securitate și Siguranță Nucleară. În noua formulare vizată de instituție, Strategia se va aplica la "centrale nuclearoelectrice, inclusiv cele echipate cu reactoare modulare".

Nicușor Dan - blocat să intre în Guvern pentru că nu este vaccinat CITEȘTE ȘI Nicușor Dan - blocat să intre în Guvern pentru că nu este vaccinat

Reactorul SMR al NuScale a primit în august anul trecut certificare de proiectare din partea Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC), existând încă semne de întrebare în privința anumitor aspecte de siguranță ale tehnologiei. Aceasta nu este certificată în Uniunea Europeană.

"Primul pas pe care va trebui să îl facem în privința certificării este să elaborăm un proiect integral de acest tip pentru unul dintre amplasamentele avute în vedere, iar apoi să parcurgem procesul de autorizare a acelui proiect. Certificarea din partea NRC ajută mult în această privință, iar instituția de reglementare (din România – n.r.) va analiza și evalua designul final de detaliu pentru acea centrală individuală. Certificarea de design emisă de NRC ajută mult la această evaluare. În același timp, trebuie să menționez că, România fiind membră a Uniunii Europene, vom trimite o notificare oficială Comisiei Europene cu privire la proiect, conform Tratatului Euratom, în termenul prevăzut de legislația în vigoare. Vom respecta toate standardele de reglementare", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, după ceremonia de semnare a acordului SNN-NuScale.

Molnupiravir, tratamentul oral antiviral pentru COVID-19, primește prima autorizație de punere pe piață din lume. \ CITEȘTE ȘI Molnupiravir, tratamentul oral antiviral pentru COVID-19, primește prima autorizație de punere pe piață din lume. "Zi istorică pentru țara noastră."

Tratatul Euratom prevede că entitățile care activează în energetica nucleară au obligația de a comunica Comisiei proiectele de investiții cu privire la instalațiile noi, precum și la înlocuirile sau transformările corespunzând criteriilor privind natura și importanța definite de Consiliu și stabilite la propunerea Comisiei. Proiectele trebuie comunicate Comisiei și, spre informare, statului membru implicat, cel târziu cu trei luni înainte de încheierea primelor contracte cu furnizorii. "Comisia discută cu persoanele sau cu întreprinderile toate aspectele proiectelor de investiții care au legătură cu obiectivele prezentului tratat. Aceasta își comunică punctul de vedere statului membru implicat", prevede Tratatul Euratom.

La rândul său, CEO-ul NuScale, John Hopkins, a declarat cu aceeași ocazie că certificarea din partea NRC este recunoscută în multe părți ale lumii ca fiind extrem de exigentă.

Statul lansează în acest an o nouă sesiune a Programului Rabla pentru elecrocasnice, după ce banii din vară au fost epuizați în primele 90 de minute CITEȘTE ȘI Statul lansează în acest an o nouă sesiune a Programului Rabla pentru elecrocasnice, după ce banii din vară au fost epuizați în primele 90 de minute

"De exemplu, NuScale este în curs de certificare a tehnologiei sale și în Canada, iar instituția de reglementare canadiană și NRC au un acord privind schimbul de informații și date. Consider că, pe măsură ce ne dezvoltăm pe plan global, instituțiile de reglementare ar trebui să colaboreze mai mult între ele, deși oamenilor nu le place termenul <armonizare> (a standardelor și reglementărilor – n.r.). Acest lucru ar accelera procedurile de certificare. Am discutat deja cu reglementatorul din România despre proiectul nostru", a spus Hopkins.

Acționarul majoritar al NuScale, conglomeratul industrial Fluor Corp., a anunțat în primăvară că a angajat firma de consultanță Guggenheim Securities pentru sprijin în vederea obținerii de finanțare din piață pentru accelerarea comercializării tehnologiei SMR a NuScale, inclusiv pentru vânzarea unei părți din deținerea Fluor la dezvoltatorul de reactoare modulare.

Nordis Group lansează inițiativa RomaniaNOW, menită să amplifice brandul de țară. Proiectul începe cu un concurs de fotografie cu premii de 22.500 euro CITEȘTE ȘI Nordis Group lansează inițiativa RomaniaNOW, menită să amplifice brandul de țară. Proiectul începe cu un concurs de fotografie cu premii de 22.500 euro

"Suntem în discuții cu clienți confidențiali, foarte confidențiali, atât pe plan intern, cât și internațional, pentru a instala multiple reactoare SMR pentru susținerea inițiativelor lor de reducere a emisiilor de carbon. Mai mult, o parte dintre aceste proiecte confidențiale sunt incluse în modelarea financiară elaborată de Guggenheim în privința evaluării (valorii NuScale în vederea vânzării – n.r.)", spunea în august CEO-ul Fluor Corp., David Constable, la o întâlnire cu analiștii financiari.

Doar în 2020 și în primul semestru din 2021, cheltuielile totale cumulate ale NuScale s-au ridicat la peste 220 milioane dolari, potrivit datelor publice disponibile. Pe de altă parte, de la debutul proiectului SMR, Guvernul SUA a acordat NuScale subvenții totale, sub formă de rambursări de costuri, în valoare de 450 milioane dolari.

VIDEO Egiptul începe să-și mute Guvernul în Noua Capitală Administrativă, un oraș inteligent construit de la zero CITEȘTE ȘI VIDEO Egiptul începe să-și mute Guvernul în Noua Capitală Administrativă, un oraș inteligent construit de la zero

Departamentul de Stat de la Washington a avansat ca principal argument "de marketing" ideea că mini-reactoarele nucleare dezvoltate de compania NuScale pot înlocui termocentralele pe cărbune, la care România s-a angajat să renunțe treptat, salvând locuri de muncă și instalații.

"Acest pas inițial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa. Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care șapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unități de producție a energiei de bază și pentru a crea locuri de muncă pentru aceiași angajați. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare
reactoare nucleare modulare mici
reactoare smr nuscale
nuscale nuclearelectrica